Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Seder - Masochism

Δέκα χρόνια μετά το βραβευμένο «Sita Sings the Blues», η Νίνα Πέιλι επιχειρεί μια εναλλακτική και περήφανα φεμινιστική εξιστόρηση της βιβλικής Εξόδου μέσα από ένα τριπαρισμένο μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων στο οποίο ο Μωυσής, η Παναγία και η φλεγόμενη βάτος (!) συνυπάρχουν αιρετικά με τους Led Zeppelin, την Γκλόρια Γκέινορ και τη Δαλιδά. Προλογίζει ο Πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης.


ΗΠΑ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 78' | ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ, ΕΒΡΑΙΚΑ, ΑΡΑΜΑΪΚΑ

Το Σέντερ είναι η εκδήλωση μνήμης των Εβραίων για την Eξόδό τους από την Αίγυπτο. Ένα ιερό κείμενο/αφήγημα που η Νίνα Πέιλι αρνείται να αφήσει άκριτο. Στόχος της δεν είναι φυσικά η εβραϊκή πίστη, αλλά η εγγενής φαλλοκρατία των γραφών και το αιώνιο μεσανατολικό πρόβλημα. Για τις ανάγκες του δικού της αιρετικού Σέντερ, ζωντανεύει τη Μητέρα Θεά, ενώ επιλέγει να αφηγηθεί την Έξοδο μέσα από τραγούδια των Led Zeppelin, της Γκλόρια Γκέινορ, της Δαλιδά και του Λούις Άρμστρονγκ!

Σε ύφος πολύ πιο προσωπικό, αλλά με την ίδια πολιτική ορμή, η σκηνοθέτις συνεχίζει στο δρόμο που η ίδια άνοιξε με το «Sita Sings the Blues». Έναν δρόμο απολύτως ελεύθερο και πολύχρωμο, που συνδυάζει την εξωτική εικονογραφία των λαών της Μέσης Ανατολής με την υψηλή διανόηση. Θ.Κ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nina Paley
ΣΕΝΑΡΙΟ: Nina Paley
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Nina Paley
ΜΟΝΤAZ: Nina Paley
ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Barry Gray, Hiram Paley, Nina Paley

ΝΙΝΑ ΠALEY
H Νίνα Πέιλι είναι δημιουργός του αναγνωρισμένου μουσικού animation Sita Sings the Blues. Είναι παραγωγός μιας σειράς κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για την πνευματική ελευθερία με τίτλο Minute Memes. Το Seder-Masochism είναι η δεύτερη ταινία της.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
2018 Seder-Masochism 
2008 Sita Sings the Blues



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές

        ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

        ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

        24/9/2020, 22:15, ΤΡΙΑΝΟΝ
        30/9/2020, 22:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

        CRASH

        CRASH

        3/10/2020, 23:00, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ