Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Μαύρος Νάρκισσος / Black Narcissus

Ένα τάγμα από Αγγλίδες καλόγριες μιας επιβλητικής μονής των Ιμαλαΐων παλεύει όχι μόνο με τη μυστηριακή σαγήνη του πρωτόγονου τοπίου, αλλά και με τις ορμές τους, τις οποίες εγείρει η άφιξη ενός αγνωστικιστή άντρα. Θέαμα ανυπέρβλητου κάλλους, ο τεχνικολόρ «Μαύρος Νάρκισσος» βαδίζει ονειροπαρμένος σε ανεξερεύνητα μονοπάτια των ανθρώπινων επιθυμιών. Και τα ίχνη που αφήνει πίσω του είναι μερικές από τις πιο μυσταγωγικές εικόνες που γέννησε ποτέ το έγχρωμο σινεμά. Επετειακή προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για ένα από τα αριστουργήματα του αγγλικού σινεμά.

Black Narcissus

Ο δρόμος προς τον παράδεισο περνάει μερικές φορές από την κόλαση, ισχυρίζονται σε ένα από τα αριστουργήματά τους οι Πάουελ και Πρεσμπέργκερ. Και το αποδεικνύουν ακολουθώντας ένα τάγμα από Αγγλίδες καλόγριες μιας μονής των Ιμαλαΐων οι οποίες παλεύουν με την μυστηριακή σαγήνη που ασκεί επάνω τους το τοπίο και με τις ανεξέλεγκτες ορμές που τους ξυπνά η εμφάνιση ενός άντρα.

Έξοχη αλληγορία πάνω στην αιώνια σύγκρουση του σώματος με το πνεύμα και τη μάχη των φυσικών ενστίκτων κόντρα στα όσα επιβάλλουν θεσμοί όπως η θρησκεία και η επιστήμη, η μαγευτική αυτή δημιουργία συνωμοτεί με την βραβευμένη στα Όσκαρ φωτογραφία σκιαγραφώντας βουβούς αναστεναγμούς επάνω σε έναν καμβά από μεγαλειώδεις ορίζοντες και νεφελώδη ύψη στο σχεδόν στοιχειωμένο ντεκόρ της μονής που αφουγκράζεται το τραγούδι του ανέμου σιγοψιθυρίζοντας αναμνήσεις από παλιούς αισθησιασμούς.

Σκηνοθεσία: Michael Powell, Emeric Pressburger
Σενάριο: Michael Powell, Emeric Pressburger
Φωτογραφία: Jack Cardiff
Μουσική: Brian Easdale
Μοντάζ: Reginald Mills
Ηθοποιοί: Deborah Kerr, Sabu, Jean Simmons, David Farrar, Flora Robson

Ην. Βασίλειο | 1947 | Έγχρωμο | 100' | Αγγλικά

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές