Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
 

«Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: Ο τελευταίος ονειροπόλος» | Η «αυτοκρατορική» πρεμιέρα

Οι φωτογραφίες από την πρεμιέρα του αφιερώματος «Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: Ο τελευταίος ονειροπόλος» που διοργάνωνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας από τις 2 - 8 Μαΐου στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ.

Το αφιέρωμα στον «Τελευταίο Ονειροπόλο» του ιταλικού σινεμά, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ξεκίνησε χθες ανοιξιάτικα και...αυτοκρατορικά. Οι θεατές προσήλθαν από νωρίς στον κινηματογράφο IDEAL και προμηθεύτηκαν τα ειδικά γυαλιά για την τρισδιάστατη προβολή του «Τελευταίου Αυτοκράτορα», την τσάντα με το δημιουργικό του Αφιερώματος αλλά και το ειδικό τεύχος που θα διανέμεται δωρεάν κατά τη διάρκεια του Αφιερώματος.

Το ενθουσιώδες κοινό υποδέχτηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, ο οποίος καλωσόρισε θερμά τους θεατές λέγοντας ότι είναι ευχάριστη έκπληξη η πολύ μεγάλη προσέλευση παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν το Πάσχα και η Πρωτομαγιά.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, του οποίου το έργο, όπως και το όνομα αποτελούν σήμα κατατεθέν» και ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις ταινίες του σε 35άρες κόπιες». Πριν καλέσει κοντά του τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, να προλογίσει την προβολή, ο Λουκάς Κατσίκας ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους και την υποστήριξη στη διοργάνωση του Αφιερώματος, την κα Άννα Μοντάβιο (Anna Mondavio), Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας και τον κο Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ).

Τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και αφού εξέφρασε την ευχαρίστησή του που θα παρακολουθήσουμε το έργο του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στον κινηματογράφο, «όπως του αξίζει», αναφέρθηκε στον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» και την τρισδιάστατη εκδοχή του, η οποία προέκυψε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή φωτογραφίας, Βιτόριο Στοράρο, «τον συνδημιουργό και ερμηνευτή της σκιάς και του φωτός», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ιταλός δημιουργός. Ολοκληρώνοντας ο κος Κουτσογιαννόπουλος ομολόγησε ότι η ταινία αυτή έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του και σχολίασε ότι «παρά το εύρος και την κλίμακά της δεν παύει να αναφέρεται σε έναν άνθρωπο» κατατάσσοντας τον Μπερτολούτσι σε έναν από τους πιο «ανθρωποκεντρικούς και οικουμενικούς δημιουργούς».

Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους οι σκηνοθέτες Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ελίνα Ψύκου, Σοφία Εξάρχου, Ρηνιώ Δραγασάκη, Γιάννης Βεσλεμές, Δώρα Μασκλαβάνου, Χρήστος Μασαλάς, Κάρολος Ζωναράς, Ηλίας Γιαννακάκης, ο διευθυντής φωτογραφίας Κλαούντιο Μπολιβάρ, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη και οι ηθοποιοί Ερρίκος Λίτσης και Γιάννης Κοκιασμένος. Ακολούθησε πάρτι στο μπαρ Ιπποπόταμος με την υποστήριξη του Jameson.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών του Αφιερώματος εδώ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά και από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

To αφιέρωμα εντάσσεται στο «Εαρινό Πρόγραμμα» της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte Ιtalia – Ελλάδα 2019. Το Tempo Forte Ιtalia – Ελλάδα 2019 αποτελεί μια πρωτοβουλία που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με ελληνικούς και ιταλικούς θεσμούς, ιδρύματα, καλλιτέχνες και λάτρεις του πολιτισμού με σκοπό να μεταφέρει «περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία».    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-03 19:06:32