Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Μηχανουργείο (κτήριο Δ12) - Η αδιαπέραστη υπερκινητικότητα του «Μοντέλου»

Το «Μοντέλο» του Κώστα Σφήκα, που γιορτάζει τα 40 του χρόνια, θα προβάλλεται σε μια μεγάλη σκοτεινή αίθουσα του κτηρίου, σε λούπα, χωρίς αρχή και τέλος, αφού εξάλλου δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, με τη συνοδεία ενός ιδιότυπου κονσέρτου για EWI από τη Mr. Girl.

Το «Μοντέλο»1 του Κώστα Σφήκα, που γιορτάζει τα 40 του χρόνια, θα προβάλλεται σε μια μεγάλη σκοτεινή αίθουσα του κτηρίου, σε λούπα, χωρίς αρχή και τέλος, αφού εξάλλου δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.

Στο κέντρο του κτηρίου, τέσσερις οθόνες θα σχηματίζουν ένα «κινούμενο δωμάτιο» στους τοίχους του οποίου θα προβάλλονται αβάν γκαρντ ταινίες των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ ο Φρεντ Αστέρ θα κυκλοφορεί πάνω τους ελεύθερος.

(Εικόνες από αρχαία έργα τέχνης, αναγεννησιακούς πίνακες και σύγχρονες εικαστικές εγκαταστάσεις θα επεμβαίνουν σχεδόν απρόσκλητες)

Μέσα σε αυτό το «δωμάτιο», η Mr. Girl θα ερμηνεύσει ζωντανά ένα ιδιότυπο κονσέρτο για EWI. Ενα μουσικό κολάζ με ψηλούς αρμονικούς και ποιητικά διακροτήματα. Ενα παιχνίδι με την ελεκτρόνικα που είχε κρυφτεί μέσα στον Μπαχ και στον Τσιτσάνη.

Το «Απομεσήμερο Ενός Φαύνου» του Ντεμπισί συνυπάρχει με το ομώνυμο ποίημα του Μαλαρμέ, ενώ κάποιες εμβληματικές λέξεις από το «Ονειρο στο Κύμα» του Παπαδιαμάντη έχουν παρεισφρήσει στη μουσική.

Τη βοήθειά τους προσφέρουν, επίσης, δύο πιονέροι της φωτογραφίας: ο Μαν Ρέι («Le Retour à la Raison», «Emak-Bakia», «L’Étoile de Mer») και ο Πολ Στραντ («Manhatta»), αλλά και το «Dark Into the Light» (γυρισμένο από τον Ορέστη Ανδρεαδάκη με το κινητό του τηλέφωνο).

Προσοχή: Kάπου θα δείτε και τον εαυτό σας.

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου
18:00 - 23:00
«Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων

1 «Μοντέλο» (1974) Σενάριο, σκηνοθεσία: Κώστας Σφήκας - Φωτογραφία: Γιώργος Καβάγιας - Μακέτα μηχανών: Γ. Βαλαβανίδης - Παραγωγή-Εποπτεία σκηνικού-φροντιστήριο: Αννα Σφήκα - Διάρκεια: 90’ Συνεργασία: Valentino Beikof (μουσική) - Κατερίνα Ψυχή (εικαστικά)



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-11 19:12:45



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Frame - Light - Motion

    Frame - Light - Motion

    Innovathens - H εμπειρία της συνεχούς κίνησης

    Innovathens - H εμπειρία της συνεχούς κίνησης

    24 οθόνες θα μεταδίδουν αποσπάσματα από 1000 κινηματογραφικά τρέιλερ τα οποία περιγράφουν, όχι την αλήθεια ή το ψέμα, αλλά τη συμμετοχή μας σε αυτά.