Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

23ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Τελετή Λήξης και οι Βραβευμένες Ταινίες της Διοργάνωσης!

Το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, στον κατάμεστο Κινηματογράφo ΙDEAL, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Το Φεστιβάλ επί δέκα μέρες γέμισε τις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, σημειώνοντας τα περισσότερα sold-out στην ιστορία του με περισσότερους από 70.000 θεατές!

Την τελετή παρουσίασαν οι συνεργάτες του Φεστιβάλ, Δήμητρα Αργυράκη και Πάνος Γκένας και πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Αγγλικά από την Ειρήνη Σαρλή-Θεοφυλαχτοπούλου και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Θεοδώρα ΤσαποΐτηΣτην αρχή οι παρουσιαστές ευχαρίστησαν εκ μέρους του Φεστιβάλ θερμότατες ευχαριστίες στους Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ, ODEON OPERA και IDEAL, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (σε συνεργασία με την οποία και την «Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία» υλοποιήθηκε το Αφιέρωμα «Τίποτα για Εμάς Χωρίς Εμάς» αλλά και οι προβολές του Animasyros), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» που φιλοξένησε τη Συνέντευξη Τύπου και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, αλλά και το Aegean Omiros College, που φιλοξένησε το Γραφείο Τύπου.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στους εκλεκτούς προσκεκλημένους της φετινής διοργάνωσης, περισσότεροι από τριάντα τον αριθμό, μεταξύ των οποίων η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, η σκηνοθέτις Λιν Ράμσεϊ, ο σκηνοθέτης Ρομπέν Καμπιγιό, ο ηθοποιός Αρνό Βαλουά, η ηθοποιός Σαντρίν Ντιμά, ο Στιούαρτ Μπρέιθγουεϊτ, frontman του συγκροτήματος Mogwai, η ηθοποιός Ντανιέλα Βέγκα, αλλά και το σκηνοθετικό δίδυμο Φάμπιο Γκρασαντόνα και Αντόνιο Πιάτσα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδόθηκαν στα ξενοδοχεία Airotel Αλέξανδρος, Μεγάλη Βρετανία και Radisson Blue Park, που συνέβαλαν στη φιλοξενία τους αλλά και το Εστιατόριο Παπαδάκης και τα TGI FRIDAYS, που φρόντισαν για τα γεύματά τους.

 Το Φεστιβάλ ευχαρίστησε, ακόμα, την Jameson, υποστηρικτή εκδηλώσεων, που πρόσφερε ποτά σε όλα τα πάρτι της φετινής διοργάνωσης,  το BEAT, που βοήθησε στις μετακινήσεις, τόσο των καλεσμένων, όσο και των θεατών του Φεστιβάλ, αλλά και τους υποστηρικτές: Viva και Viva Wallet, Ζολώτας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος, British Council, Ινστιτούτο Goethe, Πρεσβεία του Ισραήλ, Πρεσβεία της Ιρλανδίας.

Με χαρά θυμίσαμε, επίσης, τις φετινές συνεργασίες με το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου - Animasyros και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας - Ethnofest, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, συνδιοργανωτή του Αφιερώματος «Τίποτα για Εμάς Χωρίς Εμάς» και πολύτιμο αρωγό μας στις προσπάθειες προσβασιμότητας των χώρων του Φεστιβάλ. 

Η ενότητα αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Θερμότατες ευχαριστίες αποδόθηκαν στην Αττική Οδό και τον Μεγάλο Χορηγό του Φεστιβάλ, COSMOTE TV.

Σημειώθηκε, τέλος, ότι το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η τελετή συνεχίστηκε με την απονομή των Βραβείων (αναλυτικά εδώ) για το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική & Φιλμ και το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Χρήστος Μασσαλάς για την ταινία «Copa-Loca»

 O Ευθύμης Kosemund Σανίδης για την ταινία «Άκτιστο Φως»


Η Δέσποινα Κούρτη πήρε το Βραβείο Σεναρίου για την «Ουρανία»


Η ηθοποιός Μαρία Σκουλά παρέλαβε την Ειδική Μνεία Επιτροπής για την «Προετοιμασία» της Σοφίας Γεωργοβασίλη
 
Ο Μανώλης Μαυρομματάκης παραλαμβάνει το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον «Καουμπόη», του Γιάννη Χαριτίδη 


Η Έλενα Μαυρίδου  κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τις «Ράγες» της Ελίνας Φέσσα


Η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού: (από αριστερά) Τζόνα Α. Νατσάρο, Ντόρις Κουν, Άλεξ Ρίτμαν, Γιάσμιν Μπέισιτς, Κερέμ Αγιάν


Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Μουσική & Φιλμ: (από αριστερά) Σέρχι Στίγκμαν, Ούλι Σίπελ, Νalyssa Green, Τιμ Στίβενς, Άντι Μακ Κλάσκι
 
Τα Βραβεία

H Κλόε Ζαό κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά για το «The Rider»

O Σάμουελ Μαόζ έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα για το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, που κέρδισε το «Foxtrot»

Ο Φάμπιο Γκρασαντόνα και ο Αντόνιο Πιάτσα με το Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Τα Μυστήρια της Σικελίας» («Sicilian Ghost Story»)

O Βλαντιμίρ ντε Φοντενέ με το Βραβείο Κοινού, προσφορά του PopCode powered by Oneman για την ταινία «Σπίτι για Απόψε» («Mobile Homes»)
 
H Κάθριν Γκαντ (στο βίντεο) και η Νταρέσα Κάι κέρδισαν τη Χρυσή Αθηνά Μουσική & Φιλμ για την «Τσαβέλα Βάργκας» («Chavela»)

Eιδικό Βραβείο Επιτροπής για τον Πολ Φίγκαν και την ταινία «Τραγούδια που μου Έμαθε ο Τόπος μου» («Where You’re Meant to Be»)


O σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης παρουσιάζει την «8η Ήπειρο»


Την απονομή των Βραβείων ακολούθησε η προβολή της μικρού μήκους ταινίας «8η Ήπειρος» του Γιώργου Ζώη. Σε ένα βουνό της Λέσβου υπάρχει μια παλιά, εγκαταλειμμένη χωματερή με δυο μεγάλους κρατήρες. Οι κρατήρες είναι πλημμυρισμένοι από χιλιάδες σωσίβια που ξεχύνονται στο χώμα. Ένας εργάτης είναι ο μοναδικός κάτοικος αυτού του απόκοσμου μέρους που μοιάζει με έναν εξωγήινο πλανήτη.

 Η ταινία γυρίστηκε σε ένα διάστημα τριών ημερών το προηγούμενο καλοκαίρι από ένα ολιγομελές συνεργείο σε μια εγκαταλειμμένη χωματερή που λειτουργεί ως νεκροταφείο σωσιβίων στον Μόλυβο της Λέσβου. Ο ηθοποιός Παύλος Ιορδανόπουλος υποδύεται έναν εργάτη που εργάζεται στην χωματερή και συγχωνεύεται με αυτό το απόκοσμο τοπίο. Η ταινία κυμαίνεται στα όρια μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, δημιουργώντας ένα δικό της ξεχωριστό κόσμο: μια 8η Ήπειρο.

 Στη συνέχεια, προβλήθηκε η καινούρια ταινία του Άκι Καουρισμάκι, «Η Άλλη Όψη της Ελπίδας», που απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, με την ευγενική παραχώρηση της εταιρείας διανομής AMA Films. Ένας Σύρος μετανάστης δραπετεύει από το κέντρο «φιλοξενίας» όπου κρατείται. Ένας Φινλανδός έμπορος αφήνει πίσω την παλιά του ζωή για να ανοίξει ένα εστιατόριο. Δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συναντιούνται και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα. Ο Άκι Καουρισμάκι περνάει στην «Άλλη Όψη της Ελπίδας» προσεγγίζοντας με αναπάντεχα ευφορικό τρόπο το πιο καυτό πολιτικό θέμα των καιρών μας και φέρνει στο επίκεντρο όλα όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

 Η βραδιά έκλεισε σε εορταστικό κλίμα, με το καθιερωμένο πάρτι λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ με dj set από τους Γιώργο Γερανιό και Μάρκο Φράγκο, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ!  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-10-02 16:50:57  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Λίγο πριν τα Όσκαρ, ένας «Τρυφερός Αποχαιρετισμός» έρχεται στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Λίγο πριν τα Όσκαρ, ένας «Τρυφερός Αποχαιρετισμός» έρχεται στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Η ταινία που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Sundance, ένα συγκινητικό αντίο αφιερωμένο σ' εκείνους τους ανθρώπους που μάθαμε να αγαπάμε από την παιδική μας ηλικία, μία από τις πιο τρυφερές ταινίες του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σε πρώτη προβολή στον κινηματογράφο Ιντεάλ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου (19:30).

  25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου

  25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου

  Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.

  25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Αρίθα Φράνκλιν πρωταγωνιστεί σήμερα το απόγευμα σε μια ταινία-θρησκευτική εμπειρία

  25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Αρίθα Φράνκλιν πρωταγωνιστεί σήμερα το απόγευμα σε μια ταινία-θρησκευτική εμπειρία

  Σαράντα εφτά χρόνια αφότου γυρίστηκε, το μυθικό ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ Σίντνεϊ Πόλακ προβάλλεται επιτέλους φέτος στις αίθουσες του εξωτερικού, αντιμετωπίζεται δικαιολογημένα ως ταινία-γεγονός και αγαπιέται με πάθος. Η ώρα να δούμε και στην Ελλάδα το 'Amazing Grace' έφτασε: Σήμερα το απόγευμα, σε πανελλήνια πρεμιέρα στο ΙΝΤΕΑΛ και με αναστάσιμη live εισαγωγή στην αίθουσα από τις ερμηνεύτριες του God's Glorious Chapel.

  25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου

  25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου

  Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.

  Ένα λατρευτικό double feature στην Άννα Μανιάνι από τις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Ένα λατρευτικό double feature στην Άννα Μανιάνι από τις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Αύριο, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό double feature - αναφορά στη σπουδαιότερη Ιταλίδα ηθοποιό του σινεμά.

  25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου

  25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου

  Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.