Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

23ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

Το «Θαύμα της Άνι Σάλιβαν» με ακουστική περιγραφή - πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ξενόγλωσση ταινία, το «Μανιφέστο» της Κέιτ Μπλάνσετ, το πολυσυζητημένο «Foxtrot» που κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ο Έλβις στη Γη της Επαγγελίας, το πρώτο Όσκαρ του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, οι επαναστάσεις του Τζον Κολτρέιν, αριστουργήματα των Τζον Χιούστον και Κλερ Ντενί, αλλά και το θέαμα ανυπέρβλητου κάλλους του «Μαύρου Νάρκισσου» στις αποψινές Νύχτες!

Δείτε εδώ όλο το ωρολόγιο πρόγραμμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

Νενέτ και Μπονί / Nenette and Boni
24/9/2017, 17:15, Odeon Όπερα 1

Όταν η δεκαπεντάχρονη Νενέτ το σκάει από το οικοτροφείο επειδή έρχεται αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, γυρεύει στέγη στο σπίτι του για χρόνια αποξενωμένου αδερφού της. Τις λεπτομέρειες της δυσλειτουργικής σχέσης τους διηγείται η Κλερ Ντενί, συνοδευόμενη από το πλέον δημοφιλές σάουντρακ των Tindersticks, τον αυθορμητισμό του Φρανσουά Τριφό και τη φρεσκάδα της Νουβέλ Βαγκ. Χρυσή Λεοπάρδαλη και τρία βραβεία ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Ο Άνθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς / The Man Who Would Be King
24/9/2017, 17:15, Δαναός 1

Οι Μάικλ Κέιν και Σον Κόνερι υποδύονται δυο πρώην αξιωματικούς του βρετανικού στρατού και νυν λωποδύτες οι οποίοι ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους, όταν αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε αχαρτογράφητα μέρη της Ασίας για να εκμεταλλευτούν τοπικές φυλές. Χιονοθύελλες, συγκρούσεις, θησαυροί και αριβισμός σε μια larger than life εποποιία παλιάς κοπής. Υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ, το φιλμ του Τζον Χιούστον προβάλλεται σε 35άρα κόπια.

Το Αριστερό Μου Πόδι / My Left Foot
24/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η οσκαρική επιτυχία με τον μοναδικό Ντάνιελ Ντέι Λούις στο ρόλο του Ιρλανδού συγγραφέα και ζωγράφου Κρίστι Μπράουν, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και έγραψε την ιστορία της ζωής του με το αριστερό του πόδι, προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Είσοδος ελεύθερη

Το Θαύμα της Άνι Σάλιβαν / The Miracle Worker
24/9/2017, 19:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η αληθινή ιστορία της συγγραφέως, πολιτικής ακτιβίστριας και λέκτορος (η πρώτη τυφλοκωφή που πήρε το πτυχίο Καλών Τεχνών) Έλεν Κέλερ, που βρέθηκε σε κατάσταση τυφλοκώφωσης μόλις στον 19ο μήνα της ζωής της και δημιούργησε μέθοδο επικοινωνίας με το περιβάλλον μέσα από την επίμονη προσπάθεια της παιδαγωγού Άνι Σάλιβαν, μετατρέπεται στα χέρια του Άρθουρ Πεν («Μπόνι και Κλάιντ») σε ένα συγκλονιστικό ύμνο στην διάθεση για ζωή. Βραβεία Όσκαρ Α' και Β' Γυναικείου ρόλου στις Αν Μπάνκροφτ και Πάτι Ντιουκ. Ελεύθερη Είσοδος

*Προβολή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην Ελλάδα ξενόγλωσσης ταινίας με ακουστική περιγραφή, γεγονός που διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στον κινηματογράφο από άτομα με προβλήματα όρασης.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον Μενέλαο Τσαούση, Διοικητή στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και τη Μαρία Ζέζα, Προϊσταμένη του Σχολείου Τυφλοκωφών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ).

Foxtrot
24/9/2017, 19:45, Ideal (P)

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν τον κόσμο όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του φαντάρου γιου τους. Εκείνο που δεν ξέρουν, όμως, είναι ότι πρόκειται να βιώσουν ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους. Έχοντας κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία μόλις με την πρώτη του ταινία, τον καταπληκτικό «Λίβανο», ο Σάμουελ Μαόζ υπογράφει μια εξαίρετη σπουδή πάνω στα απροσδόκητα παιχνίδια του πεπρωμένου στις ζωές των ανθρώπων.

Ο Έλβις στη Γη της Επαγγελίας / Promised Land
24/9/2017, 19:45, Odeon Όπερα 1 (P)

Όλοι γνωρίζουν τον Έλβις, πόσοι όμως έχουν ακουστά την εντυπωσιακή Ρολς Ρόις που αγόρασε το ‘63; Ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής Γιουτζίν Τζαρέκι παίρνει το θρυλικό αμάξι του «Βασιλιά της Ροκ εν Ρολ» για το πιο υπερβατικό μουσικό road trip, διασχίζοντας πολιτείες και δεκαετίες σε μια απολαυστική παραβολή πάνω στο σήμερα και το χθες της Αμερικής, μέσα από την άνοδο και την πτώση του απόλυτου ειδώλου της. Προλογίζει η δημοσιογράφος Μαρία Μαρκουλή

Στα Ίχνη του Τζον Κολτρέιν / Chasing Trane: The John Coltrane Documentary
24/9/2017, 20:00, Δαναός 1 (P)

Υπάρχουν γίγαντες της μουσικής κι έπειτα υπάρχει ο Τζον Κολτρέιν: ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες. Περισσότερο από μία πολύτιμη βιογραφία, το ντοκιμαντέρ του Σέινφελντ γίνεται το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη που επιχείρησε, μέσα από τη μουσική και τη ζωή του, να χτίσει μια αόρατη σκάλα που θα τον οδηγούσε στο Θεό.

Μανιφέστο / Manifesto
24/9/2017, 22:15, Δαναός 1

Το σαρωτικό one woman show της Κέιτ Μπλάνσετ σε δεκατρείς επιθετικά διαφορετικούς ρόλους γίνεται ο ιδανικός καμβάς πάνω στον οποίο ο Γερμανός εικαστικός και σκηνοθέτης Γιούλιαν Ρόζεφελντ αποτυπώνει την ανατρεπτική πραγματεία του. Τα όρια και η ουσία της τέχνης, η ευθύνη του δημιουργού απέναντι στην κοινωνία καθώς και οι αντιλήψεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη κουλτούρα πρωτοστατούν σε ένα ατίθασο ιδεολογικό κολάζ.

Double Date
24/9/2017, 22:30, Odeon Opera 1

Ο Τζιμ θα ήθελε πολύ να χάσει την παρθενιά του πριν τα τριάντα. Όμως στο ραντεβού που κανονίζει ο κολλητός του με την Κίτι και τη Λούλου, το μόνο που θα εύχεται είναι να μη χάσει τη ζωή του. Σπαρταριστές δόσεις μαύρου χιούμορ, αποκρυφισμός και κοφτερά μαχαίρια στο πιο διασκεδαστικό, αντι-ρομαντικό φιλμ. Το «Superbad» συναντά το slasher αδερφάκι του υπό τους ήχους των Goat.

Μαύρος Νάρκισσος / Black Narcissus
24/9/2017, 22:30, Ιντεάλ

Ένα τάγμα από Αγγλίδες καλόγριες μιας επιβλητικής μονής των Ιμαλαΐων παλεύει όχι μόνο με τη μυστηριακή σαγήνη του πρωτόγονου τοπίου, αλλά και με τις ορμές τους, τις οποίες εγείρει η άφιξη ενός αγνωστικιστή άντρα. Θέαμα ανυπέρβλητου κάλλους, ο τεχνικολόρ «Μαύρος Νάρκισσος» βαδίζει ονειροπαρμένος σε ανεξερεύνητα μονοπάτια των ανθρώπινων επιθυμιών. Και τα ίχνη που αφήνει πίσω του είναι μερικές από τις πιο μυσταγωγικές εικόνες που γέννησε ποτέ το έγχρωμο σινεμά. Επετειακή προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για ένα από τα αριστουργήματα του αγγλικού σινεμά.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-09-24 13:26:24



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    Τιμημένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Αντρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το μνημειώδες έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει τη σημαντική επέτειο με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε μια μοναδική προβολή-γεγονός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    Θεωρήθηκε ανήθικο, σκανδαλώδες, σοκαριστικό. Σε αρκετές χώρες συνάντησε προβλήματα με τη λογοκρισία και στην Αμερική προβλήθηκε με τον χαρακτηρισμό 'Αυστηρώς Ακατάλληλο'. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θυελλώδη κυκλοφορία της, οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ προβάλλουν την αριστουργηματική ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ στην πλήρη της εκδοχή και χωρίς περικοπές, για μία και μοναδική προβολή, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Ταυτόχρονα με την επανέκδοσή της στις αίθουσες του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να δείτε σε αποκλειστική προβολή τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ του Νιλ Τζόρνταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ολοκαίνουργια ψηφιακή κόπια που έγινε για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών όπως δεν την έχετε (ξανα)δει: για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πρόσφατη 4Κ ψηφιακή κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με αφορμή την επέτειο 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, η 'Απειλή' του Τζον Κάρπεντερ προβάλλεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ με μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ρόμπερτ Όλτμαν και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς: βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, και υποψήφιο για 6 ακόμα χρυσά αγαλματίδια, το 'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ φιλοξενείται για μία και μοναδική προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    And the Oscar goes to... Νύχτες Πρεμιέρας! Εννιά ταινίες που προβλήθηκαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας διεκδικούν 27 Όσκαρ στην 96η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.