Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

23ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου

Η νέα ταινία της Κλερ Ντενί, ο νέος Μίκαελ Χάνεκε, η σχέση της Μαρίας Κάλας και του Πιερ Πάολο Παζολίνι, οι αθέατες πτυχές της θυελλώδους καριέρας της Γουίτνεϊ Χιούστον, ένα ακόμα αριστούργημα του Τζον Χιούστον, μία ντελιριακή, φονική μηχανή γένους θηλυκού και μία σπλάτερ αντικαπιταλιστική σάτιρα, είναι μερικά από τα highlights των αποψινών Νυχτών!

Δείτε εδώ όλο το ωρολόγιο πρόγραμμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου

«Πώς ακούς μία ταινία μετά τους τίτλους τέλους»
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου | 12:00 | Πολυχώρος Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα)

Ο Τιμ Στίβενς, επικεφαλής παραγωγής του British Film Institute μοιράζεται μαζί μας τα στοιχεία εκείνα που καταφέρνουν να κάνουν κάποια σάουντρακ αξιομνημόνευτα ακόμη κι έξω από τη σκοτεινή αίθουσα. Το masterclass πραγματοποιείται σε συνεργασία με το British Council.

Εισαγωγή: Ελένη Μητσιάκη (μουσικολόγος και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογραφικής Μουσικής, IFMCA)

Βρώμικη Πόλη / Fat City
29/9/2017, 17:30, Ιντεάλ

Σε μια από τις κορυφαίες δημιουργίες της δεκαετίας του ’70, δυο πυγμάχοι, ο ένας τελειωμένος και ο άλλος ανερχόμενος, που οργώνουν τη χώρα ματώνοντας για λίγα δολάρια σε συχνά στημένα παιχνίδια, γίνονται αφορμή για μια μελαγχολική, όσο και τρυφερή βουτιά στον πάτο του κάποτε αμερικανικού ονείρου. Μια μεγάλη ερμηνεία από τον παραγνωρισμένο Στέισι Κιτς, υποψηφιότητα Όσκαρ για τη Σούζαν Ταϊρέλ και μια από τις πρώτες σπουδαίες στιγμές του Τζεφ Μπρίτζες. Προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Το Νησί της Μήδειας: Όταν η Κάλλας συνάντησε τον Παζολίνι / The Isle of Medea
29/9/2017, 18:00, Δαναός 1

Ένα μικροσκοπικό νησί στην Ιταλία κατάφερε να χωρέσει δύο από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα: τη Μαρία Κάλλας και τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Μέσα από τις μαρτυρίες φίλων και συνεργατών σκιαγραφείται το χρονικό μιας περιπετειώδους κινηματογραφικής συνάντησης με αφορμή τη «Μήδεια» και ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, ο οποίος μονοπώλησε το ενδιαφέρον του σκανδαλοθηρικού Τύπου της εποχής του. Η ταινία προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα και με αφορμή την 40ή επέτειο του θανάτου της Μαρίας Κάλλας. Παρουσία του σκηνοθέτη

L'isola di Medea (The isle of Medea) - trailer from Karel on Vimeo.

Γουίτνεϊ Χιούστον: Μπορώ να Είμαι ο Εαυτός μου; / Whitney: Can I Be Me
29/9/2017, 19:30, Odeon Όπερα 1

Πέντε χρόνια μετά τον σοκαριστικό θάνατο της ποπ πριγκίπισσας, ο προβοκάτορας ντοκιμαντερίστας Νικ Μπρούμφιλντ ρίχνει φως στις αθέατες πτυχές μιας θυελλώδους καριέρας και ζωής. Πίσω από το προσωπείο της ντίβας αποκαλύπτεται μια ψυχή ταλαιπωρημένη από τις καταχρήσεις και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γιατί, τελικά, οι στακάτες κορώνες του «I Will Always Love You» και το ξέγνοιαστο κάλεσμα του «I Wanna Dance With Somebody» έκρυβαν κατά βάθος ένα κορίτσι που ήθελε έστω για μια στιγμή να είναι ο εαυτός της.

Εγκλήματα Καρδιάς / If You Saw His Heart
29/9/2017, 19:45, Ιντεάλ

Μετά το θάνατο του καλύτερου του φίλου, υπεύθυνος του οποίου μπορεί να ήταν ο ίδιος, ο Ντανιέλ βρίσκει καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο για χαμένες ψυχές και σταδιακά γλιστρά στην παρανομία. Όταν όμως γνωρίζει την όμορφη Φρανσί, προσπαθεί να ονειρευτεί μια καλύτερη ζωή και για τους δύο. Ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και η Μαρίνα Βαχτ είναι οι φωτογενείς πρωταγωνιστές ενός μοντέρνου νουάρ, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα σκηνοθετικά ντεμπούτα της χρονιάς.

Η Λιακάδα Μέσα μου / Let the Sunshine In
29/9/2017, 20:30, Δαναός 1

Μια διαζευγμένη γυναίκα αναζητά τον έρωτα σ’ ένα Παρίσι που φαίνεται να έχει χάσει κάθε ρομαντισμό. Ποιες είναι, όμως, οι πιθανότητες να βρει αυτό που ψάχνει ανάμεσα σε έναν κυνικό τραπεζίτη, έναν γοητευτικό ηθοποιό, τον πρώην σύζυγό της και ένα φλερτ της μιας βραδιάς; Πνευματώδης και χιουμοριστική, η ολοκαίνουργια και πιο έξω καρδιά ταινία της Ντενί περιέχει μια από τις ωραιότερες ερμηνείες της Ζιλιέτ Μπινός και τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι σε εμφανίσεις-έκπληξη. Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ TV5 MONDE. Παρουσία της ηθοποιού Σαντρίν Ντιμά.

Θα ακολουθήσει Πάρτι Ημέρας Γαλλοφωνίας TV5MONDE (22:00)
Με αφορμή την ημέρα Γαλλοφωνίας και το αφιέρωμα στην Κλερ Ντενί, με την υποστήριξη του TV5MONDE. Το πάρτι θα πραγματοποιηθεί στο Blue Rose (Πλατεία Καρύτση 5, Αθήνα)

Happy End
29/9/2017, 22:00, Ιντεάλ

Ο σκηνοθέτης της «Λευκής Κορδέλας» και του «Amour» εισχωρεί στα μυστήρια μιας εύπορης γαλλικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας παίζουν επικίνδυνο κρυφτούλι μεταξύ τους. Καθώς οι αλήθειες ξεσκεπάζονται μία προς μία, ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει ένα υπόγειο δίκτυο απόγνωσης και αλλοτρίωσης που απλώνει τις ρίζες του από τη μια γενιά στην άλλη. Δεν ζητάει συμπάθεια για τους ήρωές του και δεν χαρίζει την ανακούφιση μιας ικανοποιητικής κατακλείδας. Μόνο για ένα πράγμα θέλει να βεβαιώσει: Όποιος πιστεύει στα χάπι εντ σε αυτή τη ζωή, ας είναι έτοιμος να εκπλαγεί δυσάρεστα.

Good Work / Beau Travail
29/9/2017, 22:00, Odeon Όπερα 1

Σε μια ήσυχη μονάδα της Λεγεώνας των Ξένων στο Τζιμπουτί κυριαρχεί ο λακωνικός επιλοχίας Γκαλού. Η άφιξη του ωραίου στρατιώτη Σαντέν τον ταράζει αφάνταστα και γκρεμίζει κάθε ισορροπία, εσωτερική και εξωτερική. Στο αριστούργημά της, η Ντενί συλλαμβάνει τον παλμό των ανθρώπινων δραμάτων και του χρόνου μέσα σε άκρως συγκρουσιακές καταστάσεις. Εκπληκτικός ο Ντενί Λαβάν στο ρόλο του ερωτοχτυπημένου επιλοχία.

Γεννημένη Δολοφόνος / The Villainess
29/9/2017, 23:00, Δαναός 1

Η Σουκ-χι είναι μια φονική μηχανή που μετά από δέκα χρόνια δράσης ως μυστική πράκτορας έχει την ευκαιρία να αλλάξει ζωή. Όμως δύο άντρες θα κάνουν το μοιραίο λάθος να την τραβήξουν πίσω στο σκοτεινό παρελθόν της. Ντελιριακή δράση, απίστευτες κασκάντες και γαλόνια αίματος, σε μια επίδειξη σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ που απαγορεύεται να μη δει κάποιος στη μεγάλη οθόνη.

Μακελειό / Mayhem
29/9/2017, 00:00, Ιντεάλ

Στελέχη κορυφαίου δικηγορικού γραφείου μεταμορφώνονται σε σαδιστικά κτήνη που διψούν για αίμα και σπέρμα, εξαιτίας ενός ιού που απελευθερώνει τις πιο βίαιες παρορμήσεις τους. Σπλάτερ αντικαπιταλιστική σάτιρα με στοιχεία ζόμπι πανδημίας, σε ένα αδιανόητο b-movie με χαρτογιακάδες που λύνουν γραβάτες και βγάζουν τα μαχαίρια, κυριολεκτικά. Πρωταγωνιστεί ο Γκλεν του «Walking Dead».



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-09-29 01:04:16



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Ταυτόχρονα με την επανέκδοσή της στις αίθουσες του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να δείτε σε αποκλειστική προβολή τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ του Νιλ Τζόρνταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ολοκαίνουργια ψηφιακή κόπια που έγινε για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών όπως δεν την έχετε (ξανα)δει: για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πρόσφατη 4Κ ψηφιακή κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με αφορμή την επέτειο 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, η 'Απειλή' του Τζον Κάρπεντερ προβάλλεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ με μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ρόμπερτ Όλτμαν και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς: βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, και υποψήφιο για 6 ακόμα χρυσά αγαλματίδια, το 'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ φιλοξενείται για μία και μοναδική προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    And the Oscar goes to... Νύχτες Πρεμιέρας! Εννιά ταινίες που προβλήθηκαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας διεκδικούν 27 Όσκαρ στην 96η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τα γενέθλια του Ντέιβιντ Λιντς με «ΧΑΜΕΝΗ ΛΕΩΦΟΡΟ» σε 4Κ ψηφιακή κόπια

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τα γενέθλια του Ντέιβιντ Λιντς με «ΧΑΜΕΝΗ ΛΕΩΦΟΡΟ» σε 4Κ ψηφιακή κόπια

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μετακομίζει στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ τις sold out προβολές που γίνονταν μέχρι πρότινος στο ΙΝΤΕΑΛ και εγκαινιάζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του για το 2024 με τη 'Χαμένη Λεωφόρο'. Το θρυλικό νουάρ θρίλερ του Ντέιβιντ Λιντς θα προβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας στην ψηφιακή επεξεργασία που πρόσφατα επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

    Αντίο ΙΝΤΕΑΛ μας: 25 στιγμιότυπα από τη νύχτα που πέθανε το σινεμά

    Αντίο ΙΝΤΕΑΛ μας: 25 στιγμιότυπα από τη νύχτα που πέθανε το σινεμά

    Με μια μνημειώδη εκδήλωση ανυπολόγιστης συγκίνησης, που σηματοδοτεί ένα άδικο τέλος εποχής για την πιο αγαπημένη αίθουσα της Αθήνας: Έτσι έσβησε το ΙΝΤΕΑΛ ενώπιον περισσότερων από 800 θεατές, με δάκρυα στα μάτια, σαρωτικά χειροκροτήματα και την πεποίθηση όσων βρέθηκαν εκεί ότι συμμετείχαν σε μια ιστορική βραδιά. Το cinemagazine.gr σας μεταφέρει όσα συνέβησαν την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προβολής που έγινε ποτέ στο (πλέον) αξέχαστο σινεμά της οδού Πανεπιστημίου 46.