23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Από τις Νύχτες Πρεμιέρας στα Oscar!

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφίων για την 89η απονομή των βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου, σας θυμίζουμε τις ταινίες που οι Νύχτες Πρεμιέρας εξασφάλισαν φέτος για να δουν πρώτοι οι θεατές τους και βρήκαν μια θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες των φετινών Oscar®:

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας προετοιμάζεται ήδη για να ξανασυναντηθεί με τους θεατές του τον Σεπτέμβρη, όπως κάθε χρόνο στην αρχή της κινηματογραφική σεζόν, συστήνοντας στο κοινό τις ταινίες που θα ξεχωρίσουν.

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφίων για την 89η απονομή των βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου, σας θυμίζουμε τις ταινίες που οι Νύχτες Πρεμιέρας εξασφάλισαν φέτος για να δουν πρώτοι οι θεατές τους και βρήκαν μια θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες των φετινών Oscar®:

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ - Ιζαμπέλ Ιπέρ, «Εlle» / «Εκείνη» Η ταινία λήξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε σκηνοθεσία Πολ Βερχόφεν, ευτύχησε εκτός από το να κερδίσει δύο Χρυσές Σφαίρες, της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και του Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα, να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ με την Ιζαμπέλ Ιπέρ να διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για πρώτη φορά στην καριέρα της! (Διανομή στην Ελλάδα, Seven Films)

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ - «Τoni Erdmann» / «Τόνι Έρντμαν» Η γερμανική ταινία που κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Καννών οδήγησε σε ένα spotlight στη δημιουργό της, Μάρεν Άντε στο πλαίσιο των 22ων Νυχτών Πρεμιέρας. Το κοινό του Φεστιβάλ πλημμύρισε την Πανεπιστημίου για να συναντήσει την ταινία αλλά και τον ίδιο τον ...«Τόνι Έρντμαν» που επισκέφτηκε το Ιντεάλ. (Διανομή στην Ελλάδα, Seven Films)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ - «La tortue rouge» / «Η Κόκκινη Χελώνα» «Η Κόκκινη Χελώνα» του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ κέρδισε το Βραβείο Κοινού του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά και μία Ειδική Μνεία από την επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ. Έχοντας ήδη διακριθεί με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, ο Ολλανδός δημιουργός φτάνει για δεύτερη φορά στα Όσκαρ αφού το 2000 είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους με το Father and Daughter. (Διανομή στην Ελλάδα, Seven Films)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ - «Timecode» Η μικρού μήκους ταινία από την Ισπανία διακρίθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα για Μικρού Μήκους Ταινία στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών και ήταν μία από τις ειδικά επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους που αποτέλεσαν το τμήμα Μικρές Ιστορίες του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. (Δεν βρήκε διανομή στις ελληνικές αίθουσες)

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - «Life Animated» / «Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο» Το τρυφερό ντοκιμαντέρ για τον μικρό Οουεν που βρίσκει κυριολεκτικά τη φωνή του μέσα από τις κλασικές ταινίες της Ντίσνεϊ είναι μία από τις πιο συγκινητικές ταινίες της χρονιάς! Απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο περσινό Φεστιβάλ του Σάντανς και συνάντησε τους Έλληνες θεατές μέσα από τις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. (Δεν βρήκε διανομή στις ελληνικές αίθουσες)

* ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - «Fire at Sea» / «Φωτιά στη Θάλασσα» Οι Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με την εταιρία διανομής StraDa Films και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποίησαν τον περασμένο Φεβρουάριο την ελληνική πρεμιέρα της ήδη βραβευμένης με Χρυσή Άρκτο στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου ταινίας, «Φωτιά στη Θάλασσα» και φρόντισαν να υποδεχτούν στην Αθήνα τον σκηνοθέτη της Τζιανφράνκο Ρόζι. (Διανομή στην Ελλάδα, StraDa Films)

Ραντεβού τον επόμενο Σεπτέμβρη με τις ταινίες που θα συζητηθούν, θα διακριθούν και θα γοητεύσουν κοινό, κριτικούς και άλλα Φεστιβάλ του κόσμου!