Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο Σον Μπέικερ, η «Ava» και ένα σκοτεινό παραμύθι: Πρώτοι τίτλοι των Νυχτών Πρεμιέρας!

Ο Σεπτέμβρης έφτασε! Οι Νύχτες Πρεμιέρας ετοιμάζονται πυρετωδώς για την 23η διοργάνωση και σας προσφέρουμε μία πρώτη γεύση από τις ξεχωριστές προβολές που θα αποτελούν μέρος του φετινού προγράμματος!

Mobile Homes

Το 'Mobile Homes' έρχεται κατευθείαν από την Quinzaine του Φεστιβάλ Καννών με πρωταγωνίστρια της Imogen Poots καθώς περιπλανιέται από μοτέλ σε μοτέλ μαζί με τον εραστή της και τον 8χρονο γιο της, αναζητώντας μόνιμη κατοικία σε ένα δεινό οικονομικό τοπίο. Μια αληθινή ταινία για την εποχή μας και άξιος συνεχιστής ιστοριών σαν του «American Honey», το «Mobile Homes» δίνει στην Imogen Poots (του «Green Room» και του «Need for Speed») τον ζουμερό δραματικό ρόλο που άξιζε.

Sicilian Ghost Story

Στην Ιταλία είναι λίγοι όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία του Τζιουζέπε Ντι Ματέο. Ηταν 1993, όταν στα 12 του χρόνια, το μικρό αγόρι απήχθη από τη Μαφία με σκοπό να εμποδιστεί ο πατέρας του να καταδώσει μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Τζιοβάνι Μπρούσκα, που διέταξε την απαγωγή του, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας φυλάκισης μαζί με δύο ακόμη αφεντικά της Μαφίας.

Αν οι σκηνοθέτες του «Salvo» είχαν αποφασίσει να μεταφέρουν την ιστορία αυτής της απαγωγής στο σινεμά, θα ήταν ήδη ένα κερδισμένο στοίχημα, ειδικά για όσους θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν ανθρώπινες ιστορίες με φόντο το οργανωμένο έγκλημα στο «Salvo» του 2014 που τους χάρισε το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

H επιθυμία τους όμως ήταν να κάνουν την ιστορία του Τζιουζέπε να μοιάζει περισσότερο με ένα παραμύθι - εφιαλτικό, μεν, αλλά παραμύθι - που θα λειτουργούσε ταυτόχρονα σαν μια ιστορία που μοιάζει να έρχεται από τους αιώνες με τον τρόπο των αδερφών Γκριμ ή και από την πιο απτή πραγματικότητα μιας παιδικής ηλικίας που τέλειωσε νωρίς.

My Happy Family

Τρεις γενιές μιας γεωργιανής οικογένειας συγκατοικούν κάτω από την ίδια στέγη. Το ζευγάρι, τα παιδιά, τα πεθερικά, όλοι δημιουργούν τις συνθήκες για ένα πολύβουο σπιτικό όπου κάθε υποψία ηρεμίας χάνεται μέσα στις φωνές, τα τραγούδια και τη φασαρία. Μια μέρα μετά τον εορτασμό των 52ων γενεθλίων της, η μητέρα αποφασίζει να εγκαταλείψει τους πάντες. Νοικιάζει ένα διαμέρισμα στην άλλη άκρη της πόλης και επιχειρεί να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή της. Μόνο που η οικογένεια μοιάζει με τον μοναδικό ακλόνητο δεσμό από τον οποίο ποτέ δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει.

Η δεύτερη ταινία των Νανά Εκβτιμισβίλι και Σάιμον Γκρος (υπογράφουν ως Nana & Simon) δεν είναι μόνο ένα κόντρα πορτρέτο της σύγχρονης πατριαρχίας, ούτε απλά μια υπέροχα ενορχηστρωμένη οικογενειακή... κομεντί με χιούμορ που υποβόσκει και δράμα που επιπλέει, φωτογραφημένη από τον Τούντορ Βλαντιμίρ Παντούρου (της «Αποφοίτησης» του Κριστιάν Μουνγκίου).

Ava

Το βραβευμένο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών «Ava» είναι η πρώτη ταινία της Λεά Μισιούς και αυτό είναι εμφανές τουλάχιστον στον τρόπο με τον οποίο η ταλαντούχα δημιουργός του δε νιώθει κάποια πίεση να παραγεμίσει χρόνο με σενάριο, αλλά αφήνεται σε μια καλώς εννοούμενη nouvelle vague των χρόνων που ένα κορίτσι και ένα όπλο ήταν τα μόνα που χρειαζόσουν για να γίνει μια ταινία.

Με τη σιγουριά μιας έμπειρης δημιουργού, η Λέα Μισιούς επιλέγει συνειδητά το 35mm φιλμ που μετατρέπει κάθε σκηνή σε ένα μικρό κινηματογραφικό οργασμό και με όλες τις αφέλειες και τις ευκολίες που πάντα συναντάς σε ένα ντεμπούτο που θέλει περισσότερο να μεταφέρει μια αίσθηση παρά να αφηγηθεί μια συγκεκριμένη ιστορία, παραδίδει μια από τις ταινίες που δεν μπορείς να αγνοήσεις, μάλλον που σε προκαλούν να τις αγαπήσεις παράφορα.

 

H προβολή θα γίνει παρουσία της δημιουργού του φιλμ, Λέα Μισιούς.

Double Date

Στο «Double Date» θα δεις μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού μοτίβου 'μοναχικός άντρας προσπαθεί να χάσει την παρθενιά του'. Βασικά, αν το «Superbad» ήταν slasher film. Ο Jim λοιπόν τρέμει τις γυναίκες και κοντεύει τα 30. Δε μπορεί να το πιστέψει την τύχη του όταν δύο όμορφες αδερφές, η Kitty κι η Lulu, μοιάζουν έτοιμες για όλα. Η αλήθεια είναι πως είναι έτοιμες για πολλά περισσότερα από όσα ο Jim μπορεί καν να φανταστεί.

Bushwick

Αρχικά, από Κάννες και Σάντανς, έρχεται το «Bushwick», μια ταινία που φαντάζεται ένα παράλληλο παρόν στο οποίο το Τέξας αποφασίζει να αποσχιστεί από τις ΗΠΑ, κάνοντας ως συνέπεια αληθινή εμπόλεμη ζώνη τη Νέα Υόρκη. Η 20χρονη Lucy (η Brittany Snow του «Pitch Perfect») προσπαθεί απλά να διασχίσει 5 τετράγωνα για να φτάσει στο σπίτι της γιαγιάς της, κι η κάμερα την ακολουθεί σε μια νευρώδη περιπέτεια γυρισμένη σε μεγάλο βαθμό ως ακολουθία μεγάλων μονοπλάνων.

Close Knit

Πέντε χρόνια μετά το «Εδώ η Καλή η Γάτα», την ταινία που ακολουθούσε την Γιαπωνέζα «Αμελί» να ενοικιάζει γάτες σε μοναχικούς ανθρώπους, η Ναόκο Ογκιγκάμι επιστρέφει πάλι με ένα μανιφέστο αισιοδοξίας. Καταπιάνεται με μια ανάδοχη οικογένεια με διεμφυλική μητέρα, με έναν αναπάντεχα feelgood τρόπο, σκηνοθετώντας και υπογράφοντας το σενάριο της ταινίας.

To στόρι; Η εντεκάχρονη Τόμο ωριμάζει πρόωρα όταν η μητέρα της την εγκαταλείπει. Βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του θείου της, Μάκιο και της Ρίνκο, της καινούριας συντρόφου του που έχει κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου. Οικογενειακές στιγμές, τριγμοί που πυροδοτούν συζητήσεις, γκρέμισμα των ταμπού και η μύηση στο πλέξιμο ωθούν την Τόμο να απολαύσει την μητρική στοργή που της προσφέρει η Ρίνκο. Όταν, όμως, η βιολογική της μητέρα επιστρέφει και την επαναδιεκδικεί, η καρδιά της μικρής χωρίζεται στα δύο.

The Florida Project

Δυο χρόνια πριν, οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσίασαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το έργο του καινοτόμου αμερικανού δημιουργού Σον Μπέικερ. Φέτος, στο τμήμα Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ θα βρίσκεται­ και το γυρισμένο σε 35 mm πολύχρωμο «The Florida Project», η καινούρια του ταινία που αγαπήθηκε στο φετινό φεστιβάλ των Καννών. 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-09-01 13:17:44



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    Τιμημένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Αντρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το μνημειώδες έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει τη σημαντική επέτειο με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε μια μοναδική προβολή-γεγονός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    Θεωρήθηκε ανήθικο, σκανδαλώδες, σοκαριστικό. Σε αρκετές χώρες συνάντησε προβλήματα με τη λογοκρισία και στην Αμερική προβλήθηκε με τον χαρακτηρισμό 'Αυστηρώς Ακατάλληλο'. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θυελλώδη κυκλοφορία της, οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ προβάλλουν την αριστουργηματική ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ στην πλήρη της εκδοχή και χωρίς περικοπές, για μία και μοναδική προβολή, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Ταυτόχρονα με την επανέκδοσή της στις αίθουσες του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να δείτε σε αποκλειστική προβολή τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ του Νιλ Τζόρνταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ολοκαίνουργια ψηφιακή κόπια που έγινε για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών όπως δεν την έχετε (ξανα)δει: για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πρόσφατη 4Κ ψηφιακή κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με αφορμή την επέτειο 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, η 'Απειλή' του Τζον Κάρπεντερ προβάλλεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ με μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ρόμπερτ Όλτμαν και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς: βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, και υποψήφιο για 6 ακόμα χρυσά αγαλματίδια, το 'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ φιλοξενείται για μία και μοναδική προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    And the Oscar goes to... Νύχτες Πρεμιέρας! Εννιά ταινίες που προβλήθηκαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας διεκδικούν 27 Όσκαρ στην 96η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.