Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Η Τελευταία Παραλια / L' Ultima Spiaggia

23/9/2016, 20:00, Δαναός 1

Συν-σκηνοθετημένο από τον Θάνο Αναστόπουλο, ο οποίος κάνει εδώ το πέρασμά του στο σινεμά τεκμηρίωσης, το ντοκιμαντέρ που γοήτευσε τις Κάννες μάς ταξιδεύει με χιούμορ και οξυδέρκεια στην πιο παράξενη παραλία του κόσμου. Εκεί όπου ένας τοίχος χωρίζει τις γυναίκες από τους άνδρες, εγείρονται ζητήματα ταυτότητας και διακρίσεων, ξυπνούν ιστορικές μνήμες και συναντάμε το τελευταίο αθώο σύνορο σε μία Ευρώπη που περιχαρακώνεται υψώνοντας φράχτες, πρωτίστως στη συνείδησή της.

last-resort-anastopoulos-still

Το ελληνικής συμπαραγωγής ντοκιμαντέρ που γοήτευσε το πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών εστιάζει σε μία φαινομενικά κοινή παραλία της Τεργέστης, τον τόπο καταγωγής του Νταβίντ Ντελ Ντεγκάν, συνεργάτη του Θάνου Αναστόπουλου, με τον οποίο ο Ελληνας δημιουργός συνυπογράφει τη σκηνοθεσία. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης παραλίας, ωστόσο, έγκειται σε έναν τοίχο ο οποίος διαχωρίζει τους άνδρες από τις γυναίκες που την επισκέπτονται.

Καθώς ξεδιπλώνεται μεθοδικά η θερινή καθημερινότητα των ηλικιωμένων ως επί το πλείστον λουομένων, εγείρονται προβληματισμοί για την Ευρώπη του σήμερα, ζητήματα ταυτότητας, διακρίσεων και διαχωρισμών, ενώ παράλληλα ξυπνούν ιστορικά βαρυσήμαντες αναμνήσεις. Σε αυτό που μοιάζει να είναι το τελευταίο αθώο σύνορο στην Ευρώπη των φραχτών, ο θεατής καλείται να αφεθεί στην υπομονετικά εστιασμένη και ασφαλώς βιωματική προσέγγιση των Αναστόπουλου και Ντεγκάν, προκειμένου να αφουγκραστεί την υποκειμενική αλήθεια μιας Ευρώπης που αλλάζει, όχι αναγκαστικά προς την κατεύθυνση που θα επιθυμούσαμε. Ν. Σ.
Παρουσία των σκηνοθετών

Σκηνοθεσία: Thanos Anastopoulos, Davide Del Degan
Σενάριο: Thanos Anastopoulos, Nicoletta Romeo
Φωτογραφία: Ιlias Adamis, Debora Vrizzi
Μουσική: Jonatan Bengta
Μοντάζ: Βonita Papastathi, Matteo Serman

Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 118' | Ιταλικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-11 18:51:44