Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

David Lynch: The Art Life

27/9/2016, 23:00, Odeon Όπερα 1

Ημιφωτισμένα υπόγεια δωμάτια, καπνοί από τσιγάρα, βίαιες πινελιές χρώματος επάνω σε λευκούς καμβάδες και ένα vintage μικρόφωνο σπρώχνουν τον Ντέιβιντ Λιντς να ταξιδέψει στο παρελθόν του και στις απόκοσμες εμπειρίες που τον σμίλευσαν ως καλλιτέχνη. Σε ένα σχεδόν ονειρικό ντοκιμαντέρ που θα μπορούσε να έχει γυρίσει ο ίδιος, o αγαπημένος σκηνοθέτης των Νυχτών Πρεμιέρας μάς παραχωρεί το σπάνιο προνόμιο να ακούσουμε προσωπικές του ιστορίες, μακράν πιο παράξενες κι από τις ταινίες του. Now, it's dark...

dav

Προτού γίνει αγαπημένος σκηνοθέτης για ολόκληρες στρατιές μοντέρνων θεατών και χαρίσει στον κινηματογράφο μερικούς από τους πιο αξέχαστους εφιάλτες του, χάρη σε ταινίες όπως το «Eraserhead», το «Μπλε Βελούδο», η «Χαμένη Λεωφόρος» και το «Mulholland Drive», ο Ντέιβιντ Λιντς μεγάλωνε σε ένα ήσυχο προάστιο της αμερικανικής επαρχίας και στο μέσο μιας ειδυλλιακής οικογένειας, ανυποψίαστος για το μετέπειτα κάλεσμα στη «σκοτεινή πλευρά» που έμελλε να τον μεταμορφώσει από έναν καλοκάγαθο νεαρό σε έναν οραματικό καλλιτέχνη.

Οσα προηγήθηκαν αυτού του βαφτίσματος, και όσα οδήγησαν τον Λιντς στο να γίνει ο δημιουργός που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, αποτελούν λεπτομέρειες τις οποίες αναλαμβάνει να μας διηγηθεί ο ίδιος, με χιούμορ και εξομολογητική διάθεση, επιχειρώντας ένα νοητικό ταξίδι στο παρελθόν του και σε εκείνες τις εμπειρίες που τον άλλαξαν ως άνθρωπο και έμελλε αργότερα να τρυπώσουν ύπουλα στο έργο του. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα τριπαρισμένο και ονειρικό ντοκιμαντέρ, όλο νυχτερινές ατμόσφαιρες, καπνούς από τσιγάρα και αλλόκοτες ιστορίες, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γυρίσει ο ίδιος ο Λιντς, και το οποίο μας έρχεται φρέσκο (όπως και φορτωμένο επαίνους) από την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας. Λ. Κ.

Σκηνοθεσία: Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm, Rick Barnes
Φωτογραφία: Jason S.
Μουσική: Jonatan Bengta
Μοντάζ: Olivia Neergaard-Holm
Εμφανίζονται: David Lynch

ΗΠΑ, Δανία | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 93' | Αγγλικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-11 18:31:58