Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Πόλη των Φαντασμάτων / City of Ghosts

Επικηρυγμένοι από τον ISIS και με τις ζωές των συγγενών τους σε θανάσιμο κίνδυνο, μια ομάδα Σύρων δημοσιογράφων αντιστέκεται στο Ισλαμικό κράτος, διοχετεύοντας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ντοκουμέντα φρίκης που καταγράφουν τις αποτρόπαιες πρακτικές των τζιχαντιστών. Ήδη πολυβραβευμένο, το θαρραλέο φιλμ του Μάθιου Χάινεμαν ξετυλίγεται με τη λογική ενός κατασκοπικού θρίλερ και αποτελεί ένα από τα φαβορί για το επόμενο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ.

City Of Ghosts

Μετά την προβολή της στο φεστιβάλ του Σάντανς, τα διεθνή μέσα χαρακτήρισαν την ταινία σαν την τελευταία λέξη που χρειάζεται να ειπωθεί για το ISIS. Ο χαρακτηρισμός είναι ενδεικτικός της ποιότητάς της στο επίπεδο της τεκμηρίωσης και του πληροφοριακού πλούτου για μια περιοχή σε μόνιμο επικοινωνιακό εμπάργκο.

Το on location υλικό προέρχεται από τους guerilla ρεπόρτερ που ρισκάρουν τα πάντα για λίγα δευτερόλεπτα ωμής αλήθειας από την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους η οποία στη συνέχεια διοχετεύεται στα social media από την οργάνωση «Raqqa is Being Slaughtered Silently». Με αφετηρία μία βράβευση της RBSS, ο Χάινεμαν ακολουθεί μέχρι την βαθιά Ευρώπη τους ακτιβιστές δημοσιογράφους πετυχαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση που σε στιγμές θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ. Άλλες βέβαια βαραίνει επικίνδυνα, υπενθυμίζοντας το διακύβευμα της αδιανόητης πραγματικότητας που βιώνουν οι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές του φιλμ.

Σκηνοθεσία: Matthew Heineman
Φωτογραφία: Matthew Heineman
Μουσική: Jackson Greenberg, H. Scott Salinas
Μοντάζ: Matthew Hamachek, Pax Wassermann, Matthew Heineman
Εμφανίζονται: Abu Bakr Al-Baghdadi, Hamoud, Hassan, Hussam, Naji Jerf, Mohamad

ΗΠΑ | 2017 | Έγχρωμο | DCP | 90’ | Αραβικά

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction