Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
  • Ειδικές Προβολές

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας κάθε χρόνο φέρνουν σε επαφή το κοινό με το έργο μεγάλων σκηνοθετών, των οποίων οι ταινίες θεωρούνται πλέον κλασικές και αποτελούν σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου. Κλασικά διαμάντια του παγκόμιου κινηματογράφου σε ειδικές, επετειακές προβολές με αποκατεστημένες κόπιες. Classic!

  • Οι Κόκκινοι / The Reds

    Γουόρεν Μπίτι, Νταϊάν Κίτον, Τζακ Νίκολσον, Τζιν Χάκμαν, Οσκαρ σκηνοθεσίας, Β' γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας και εννιά ακόμη υποψηφιότητες για μια από τις πιο μεγαλειώδεις δημιουργίες του μοντέρνου σινεμά. Μέσα από την αληθινή ιστορία του Τζον Ριντ, ενός ιδεαλιστή Αμερικανού δημοσιογράφου ο οποίος εμπλέκεται στη δίνη της Οκτωβριανής Επανάστασης και μιας θυελλώδους αγάπης, ο Μπίτι έπραξε το ακατόρθωτο: στις ψυχροπολεμικές ημέρες της διακυβέρνησης του Ρόναλντ Ρέιγκαν, έπεισε το Χόλιγουντ να χρηματοδοτήσει ένα γνήσια μαρξιστικό (και αξέχαστο) έπος για τον έρωτα και την εξέγερση. Επετειακή προβολή 35 χρόνων.

  • Μπλε Βελούδο / Blue Velvet

    Ενα κομμένο αυτί, μια κωμόπολη που κρύβει τρομακτικά μυστικά, ένας νεαρός με νοσηρή περιέργεια, μια σαγηνευτική τραγουδίστρια σε κίνδυνο και ένας αλησμόνητος ψυχοπαθής κακός. Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για το σοκ που προκάλεσε το 'Μπλε Βελούδο' όταν πρωτοκυκλοφόρησε. 30 χρόνια αργότερα, επιστρέφει σε ψηφιακά αποκατεστημένη 4K κόπια και διατηρεί αυτούσια την ικανότητά του να τρομάζει και να γοητεύει συνάμα.

  • Ριχάρδος ο 3ος / Richard III

    Ο Ιαν ΜακΚέλεν παραδίδει μαθήματα υποκριτικής στην εκμοντερνισμένη, εντυπωσιακή σκηνογραφικά και ανορθόδοξη διασκευή του βίαιου σαιξπηρικού έργου. Αξιοι συμπαραστάτες του, οι Ανετ Μπένινγκ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ συμπληρώνουν το καστ και χαρίζουν τη λάμψη τους στον ίσως πιο ξεχωριστό Ριχάρδο που καταγράφηκε ποτέ στο σελιλόιντ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος 'Shakespeare in the City' / Είσοδος ελεύθερη

  • Η Τρικυμία / The Tempest

    Ο Τζάρμαν αναμετριέται με το κύκνειο άσμα του Σαίξπηρ και βάζει την αιρετική υπογραφή του σε μία από τις πιο γοητευτικά παράδοξες μεταφορές έργου του Βρετανού βάρδου στη μεγάλη οθόνη. Ενας ύμνος στην εγκράτεια που απαιτεί η εξουσία, η 'Τρικυμία' είναι ταυτόχρονα και μία οπτικά υποβλητική δημιουργία πάνω στις θεματικές της εκδίκησης και της τιμωρίας. Στο πλαίσιο του αφιερώματος 'Shakespeare in the City' / Είσοδος ελεύθερη