Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
  • Μέρες Ιταλικού Σινεμά

    Μπροστά στα μάτια του έκπληκτου Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Ανίτα Εκμπεργκ βουτά στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Συντροφιά με τον γιο του, ο Αντόνιο ψάχνει το ποδήλατό του σε μια Ρώμη ρημαγμένη από την ανέχεια. Οι επιβάτες του τρένου που αναχωρεί κάνουν το λάθος να ξεπροβάλλουν από τα παράθυρα και μια παρέα αιώνιων εφήβων τούς φιλοδωρεί με χαστούκια. Λίγο πριν το σινεμά κατεδαφιστεί για να γίνει πάρκινγκ, ο Σαλβατόρε ξεσπά σε δάκρυα παρακολουθώντας το δώρο που φύλαξε για αυτόν ο Αλφρέντο. Ολα τα λευκώματα του κόσμου δε θα έφταναν για να χωρέσουν τις μοναδικές στιγμές που μας έχει χαρίσει η εθνική κινηματογραφία της Ιταλίας, η οποία υπήρξε για χρόνια η πρωταγωνίστρια κινηματογραφική δύναμη στην Ευρώπη, για να υποχωρήσει απότομα, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

    Κάτι κινείται, όμως, τα τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα. Νέοι δημιουργοί ξεπηδούν στο προσκήνιο, φεστιβάλ και διανομείς δείχνουν θερμό ενδιαφέρον για υλικό από την Ιταλία, το ιταλικό σινεμά μοιάζει και πάλι έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο. Στην ενότητα «Italian Days», βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε μερικές από τις καλύτερες ιταλικές ταινίες της χρονιάς, οι οποίες εκπροσωπούν επάξια αυτό το ανανεωτικό ρεύμα. Τρία χρόνια μετά τον φιλμικό δυναμίτη του «Ανθρώπινου Κεφαλαίου», ο Πάολο Βίρτζι ακολουθεί δύο γυναίκες στο δρόμο προς την ελευθερία, στο «Like Crazy». Ο Πιέρο Μεσίνα κινηματογραφεί τον θρήνο και μεταμορφώνει τη Ζιλιέτ Μπινός σε μεσογειακή μητρική φιγούρα, στο «The Wait». Ενας έρωτας ανθίζει μέσα στη φυλακή, στο «Fiore» του Κλαούντιο Τζοβανέζι. Δύο σιαμαίες αδελφές καλούνται να λάβουν μια δύσκολη απόφαση στο «Indivisibili» του Εντοάρντο Ντε Αντζελις. Ο Ρομπέρτο Αντο παντρεύει το μυστήριο με τη μεταφυσική στο «The Confessions». Και στο «Suburra», ο Στέφανο Σολίμα αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία διαφθοράς σε μια Ρώμη όπου δεν σταματά ποτέ να βρέχει.

    Θα μας χαρίσουν αυτές οι ταινίες στιγμές ανάλογες της πλούσιας κινηματογραφικής παράδοσης της Ιταλίας; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί, στις αίθουσες του φεστιβάλ. Γιάννης Βασιλείου

  • Η Τρελή Χαρά / La Pazza Gioia

    Λουσμένη στο φως της μαγευτικής Τοσκάνης και στολισμένη με χιούμορ και συγκίνηση παραλλαγή του 'Θέλμα και Λουίζ', στην οποία δύο γυναίκες το σκάνε από ψυχιατρική κλινική και ζουν μια απρόβλεπτη περιπέτεια. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τις Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και Μικαέλα Ραματσότι, η νέα δημιουργία από τον σκηνοθέτη του 'Ανθρώπινου Κεφαλαίου' είναι ένα απολαυστικό road movie που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.

  • To Ανθος / Fiore

    Η όμορφη και ατίθαση Ντάφνι συλλαμβάνεται για κλοπή και οδηγείται σε φυλακή ανηλίκων, όπου γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Τζος. Είναι αρκετά δυνατή η αγάπη τους για να γκρεμίσει τα κάγκελα και τους τέσσερις τοίχους που τους χωρίζουν; Κατευθείαν από το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών των Καννών, ένα τρυφερό, ξεσηκωτικό φιλμ που, αν και από τη γειτονική Ιταλία, θα μπορούσε να είχε γυριστεί από τον Φρανσουά Τριφό.

  • Αχώριστες / Indivisibili

    Λίγο πριν συμπληρώσουν τα δεκαοχτώ τους χρόνια, δύο Ναπολιτάνες σιαμαίες αδελφές που κερδίζουν χρήματα τραγουδώντας πληροφορούνται ότι για πρώτη φορά, μέσω χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χωριστούν. Οι ευαίσθητες ερμηνείες των διδύμων Αντζελα και Μαριάνα Φοντάνα πρωτοστατούν σε αυτό το βαθιά συγκινητικό φιλμ που συμμετείχε στα πρόσφατα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο.

  • Η Μεγάλη Αναμονή / L' Attesa

    Η Αννα δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη της κοπέλας του γιου της, φροντίζοντας να κρύψει επιμελώς μια κρίσιμη λεπτομέρεια η οποία απειλεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Πάνω σε αυτό το παράδοξο εύρημα, το δεξί χέρι του Πάολο Σορεντίνο ('Η Τέλεια Ομορφιά'), Πιέρο Μεσίνα, στηρίζει το δικό του ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο, υφαίνοντας έναν σύνθετο ψυχοσυναισθηματικό ιστό που δίνει στη Ζιλιέτ Μπινός την ευκαιρία για μια συγκλονιστική ερμηνεία.

  • Οι Εξομολογήσεις / Le Confessioni

    Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου των G8, λίγο πριν βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου, ο πρόεδρος του ΔΝΤ βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του. Ο μόνος που γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη είναι ένας αινιγματικός μοναχός. Πυκνό μυστήριο, αστυνομική ίντριγκα και μεταφυσική χροιά από τον σκηνοθέτη της ταινίας 'Ζήτω η Ελευθερία', με υπέροχη μουσική του Νικόλα Πιοβάνι κι έναν σαρωτικό Τόνι Σερβίλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

  • Suburra, Υπόγεια Πόλη / Suburra

    Ενας μαφιόζος ονόματι Σαμουράι φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τη Ρώμη σε Λας Βέγκας, όμως μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα μετατρέπουν την περιοχή και την οθόνη σε εμπόλεμη ζώνη. Υπό τους καταιγιστικούς ήχους των M83, ο σκηνοθέτης του τηλεοπτικού 'Gomorrah' παραδίδει μαθήματα μοντέρνου γκανγκστερικού δράματος, σε μια εκρηκτική ιστορία πολιτικής διαπλοκής και οργανωμένου εγκλήματος.