Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
  • Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings

    Οι σημαντικότερες ταινίες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής παραγωγής, οι οποίες έχουν διακριθεί σε μεγάλα φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων σε όλο τον κόσμο καθώς και άγνωστες ανακαλύψεις που θα συζητηθούν, συνθέτουν το νέο τμήμα του Φεστιβάλ που έρχεται για ενώσει το Πανόραμα και τις Πρεμιέρες σε ένα αξέχαστο κινηματογραφικό best of.

  • Julieta (ταινία έναρξης)

    Η τυχαία συνάντηση μιας 50χρονης καθηγήτριας με μια παλιά της γνώριμο θα την σπρώξει να βάλει σε τάξη αξεδιάλυτα μυστήρια, ανοιχτά τραύματα και εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τον άντρα που αγάπησε, την κόρη που έφερε στη ζωή, τους δικούς της γονείς και τον ίδιο της τον εαυτό. Ενας ύμνος στη γυναικεία φύση, από έναν σκηνοθέτη που ανέκαθεν αποθέωνε στο σινεμά του τις θηλυκές υπάρξεις της ζωής και του μυαλού του.

  • Εκείνη / Elle (ταινία λήξης)

    Επειτα από τη βίαιη επίθεση που δέχεται από έναν άγνωστο, μια δυναμική γυναίκα εφευρίσκει απρόσμενους τρόπους προκειμένου να πάρει το Νόμο στα χέρια της και από θύμα να μετατραπεί σε θύτης. Η σκανδαλιάρικη και αρκούντως kinky επιστροφή του Πολ Βερχόφεν στη σκηνοθεσία αποτελεί το συναρπαστικό απόσταγμα της συνεργασίας ενός δημιουργού που δεν εκφοβίζεται εύκολα, μιας ηθοποιού που δεν διστάζει απέναντι στις προκλήσεις (Ιζαμπέλ Ιπέρ) και μιας απολαυστικά αμοραλιστικής ιστορίας που διασκεδάζει να φέρνει το κοινό της σε άβολη θέση.

  • Όλες οι Άγρυπνες Νύχτες Μας / All These Sleepless Nights

    Δύο φοιτητές ξεχύνονται στην ατέλειωτη νύχτα της Βαρσοβίας για να βυθιστούν στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον έρωτα. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, η κάμερα τούς ακολουθεί από πάρτι σε πάρτι, με φόντο μια μητρόπολη που αλλάζει ταυτότητα και μια νεότητα που αναζητά εναγωνίως την επόμενη συγκίνησή της. Νύχτες όπου ο χρόνος διαστέλλεται, έρωτες που κρατούν όσο ένα τσιγάρο και εξαιρετικό ηλεκτρονικό σάουντρακ.

  • Επιχείρηση Ανθρωποειδές / Anthropoid

    Μπορεί ο σκηνοθέτης του "Cashback", μιας από τις πιο ανανεωτικές ρομαντικές κομεντί της δεκαετίας, να σηκώσει το βάρος ενός δραματικού θρίλερ με θέμα το αληθινό σχέδιο δολοφονίας του Ραίνχαρντ Χάιντριχ, ενός διαβόητου Ναζί αξιωματικού; Η απάντηση δεν είναι απλώς καταφατική, αλλά μία καθηλωτική εμπειρία στην οποία ο Κίλιαν Μέρφι ("Peaky Blinders") καταθέτει για άλλη μια φορά δείγμα του σπάνιου ταλέντου του.

  • Η Αποφοίτηση / Bacalaureat

    Αριστη μαθήτρια πέφτει παρ' ολίγον θύμα βιασμού, μια ανάσα πριν από τις εξετάσεις που θα καθορίσουν αν θα γίνει δεκτή στο πανεπιστήμιο. Κόντρα στη θέλησή της και αγνοώντας τις συνέπειες, ο πατέρας της αναλαμβάνει να διασφαλίσει την εύνοια των εξεταστών. Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του νέου ρουμανικού σινεμά (Χρυσός Φοίνικας για το "4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες") καταβυθίζεται με εντυπωσιακή ωριμότητα στις γκρίζες ζώνες της ηθικής και του δικαίου. Βραβείο σκηνοθεσίας και υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

  • Η Μεγάλη Επιστροφή / Coming Home

    Ενας καθηγητής φυλακίζεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και επιστρέφει έπειτα από χρόνια σπίτι, για να διαπιστώσει πως η σύζυγός του πάσχει από αμνησία και δεν τον αναγνωρίζει. Η μεγαλειώδης επιστροφή του Ζανγκ Γιμού στην ταραχώδη πρόσφατη ιστορία της Κίνας τον φέρνει ξανά κοντά στη χαρισματική μούσα του, Γκονγκ Λι.

  • Υπόθεση Φριτζ Μπάουερ / Der Staat Gegen Fritz Bauer

    Η απίστευτη μα πέρα για πέρα αληθινή ιστορία ενός επιζήσαντα των στρατοπέδων συγκέντρωσης ο οποίος ανέλαβε να καταδιώξει και να οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον διαβόητο Ναζί συνταγματάρχη Αντολφ Αϊχμαν, γνωστό και ως αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος. Θρίλερ κατασκοπείας και ιστορική καταγραφή σε μια καθηλωτική συνάντηση κορυφής που απέσπασε πανηγυρικά το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

  • Ο Αποστάτης / El Apostata

    Μαδριλένος σπουδαστής φιλοσοφίας αποφασίζει να επικυρώσει την αθεΐα του αιτούμενος να ξεγραφτεί από τα κιτάπια της Καθολικής Εκκλησίας, δεν έχουν όμως την ίδια άποψη η μητέρα του και η εκκλησιαστική γραφειοκρατία. Αυθεντικό μπουνιουελικό άγγιγμα σε μια απολαυστική υπαρξιακή κωμωδία για τις παραδόσεις που νομίζουμε πως θα μας αφήσουν ήσυχους επειδή τις αγνοούμε. Ειδική Μνεία και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

  • Αγέλη/ Goat

    Μία βίαιη σπουδή στην αρσενική νοοτροπία της αγέλης, μέσα από την ιστορία ενός νεαρού ο οποίος μυείται στις διεστραμμένες τελετουργίες των αδελφοτήτων, για να γνωρίσει από πρώτο χέρι την καλά κρυμμένη τυραννία της αμερικανικής κολεγιακής ζωής. Το "Full Metal Jacket" συναντά το "Animal House" και ο Τζέιμς Φράνκο τον Νικ Τζόνας, σε ένα ντελίριο τεστοστερόνης που τρομάζει μπροστά σε ένα και μόνο πράγμα: την ντροπή τού να είναι κανείς θύμα.

  • Το Μέλλον / L' Avenir

    Καθηγήτρια φιλοσοφίας βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει: Ο άντρας της την απατά, η συγγραφική της καριέρα παραπαίει και η μητέρα της αργοσβήνει. Μήπως, όμως, κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια (επώδυνη) αρχή; Η Ιζαμπέλ Ιπέρ χαρίζει μία ακόμα ατρόμητη ερμηνεία της, αυτή τη φορά στη θαυματουργή νέα φωνή του γαλλικού σινεμά, άξια τιμημένη με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Το "Μέλλον" της Μία Χάνσεν- Λoβ είναι ακριβώς το ενήλικο σινεμά που ευχόμαστε να βλέπουμε συχνότερα.

  • Η Αρχή και το Τέλος / Les Premiers, Les Deniers

    Δύο ξοφλημένοι κυνηγοί επικηρυγμένων αναλαμβάνουν να εντοπίσουν ένα κινητό τηλέφωνο. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό σουρεαλιστικό εύρημα στην απρόβλεπτη αφηγηματική διαδρομή μιας ταινίας δρόμου προικισμένης με μαύρο χιούμορ, εξωφρενικούς χαρακτήρες, διασκεδαστικά απρόοπτα κι έναν ρόλο-έκπληξη από τον Μαξ φον Σίντοφ. Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου.

  • Αγάπη και Φιλία / Love and Friendship

    Η κατεργάρα Λαίδη Σούζαν (από το ομώνυμο διήγημα της Τζέιν Οστιν) θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βρει σύζυγο, πρώτα για την κόρη της και μετά για την ίδια, ώστε να διασφαλίσει την παραμονή τους στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Μια σπαρταριστή διασκευή από τον μετρ της πνευματώδους κωμωδίας, Γουίτ Στίλμαν, ο οποίος, έπειτα από πολλές αναφορές στις προηγούμενες ταινίες του, "συναντά" επιτέλους και επίσημα την αγαπημένη του συγγραφέα. Κλόι Σεβινί και Κέιτ Μπέκινσεϊλ συνωμοτούν ερμηνευτικά μαζί του.

  • Ο Μόρις Από την Αμερική / Morris from America

    Εκκολαπτόμενος πιτσιρικάς ράπερ μετακομίζει με τον μπαμπά του από την Αμερική στη Γερμανία και βλέπει τη ζωή του να βαλτώνει μέχρι που ερωτεύεται την Κατρίν, ένα λίγο μεγαλύτερό του κορίτσι, βάζοντας σκοπό της ζωής του να την εντυπωσιάσει. Μια φρέσκια και μπιτάτη ιστορία ενηλικίωσης που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς για το σενάριό της και για την ερμηνεία του Κρεγκ Ρόμπινσον ("The Office", "Mr. Robot"), και μας συστήνει το αναπάντεχο υποκριτικό ταλέντο του 16χρονου Μάρκις Κρίστμας. Feelgood; Ο ορισμός του!

  • Νερούδα / Neruda

    Νεαρός αστυνομικός καταδιώκει τον νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος βρίσκεται κυνηγημένος από το καθεστώς της χώρας του εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Ο υποψήφιος για Οσκαρ Πάμπλο Λαραΐν ("Νο") επιστρατεύει και πάλι τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ όχι σε μια απλή βιογραφία, αλλά σε ένα μυθιστορηματικής κλιμάκωσης ανθρωποκυνηγητό στη Χιλή της δεκαετίας του '40, που θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει απευθείας απ' το μυαλό του ίδιου του ποιητή.

  • Παρίσι 05:59 / Theo et Hugo Dand le Meme Bateau

    Μια 18λεπτη σκηνή σεξουαλικού οργίου σε gay club του Παρισιού μας εισάγει σε μια απροσδόκητη boy meets boy ιστορία, όπου η λαγνεία μετατρέπεται ενστικτωδώς σε κεραυνοβόλο έρωτα. Μέσα στην επόμενη ώρα, οι δύο νεαροί ήρωες θα περιπλανηθούν στο νυχτερινό Παρίσι, σε μια εναλλακτική, άκρως τολμηρή εκδοχή του "Πριν το Ξημέρωμα", η οποία κέρδισε το Βραβείο Κοινού Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

  • Όταν Είσαι 17 / Quand On a 17 Ans

    Από άσπονδοι εχθροί στους σχολικούς διαδρόμους, δύο αγόρια διαφορετικών κοινωνικών τάξεων καλούνται να εκδηλώσουν τα απωθημένα συναισθήματα που τρέφουν το ένα για το άλλο. Είκοσι χρόνια μετά τα "Αγρια Βλαστάρια", ο βετεράνος του γαλλικού σινεμά αποδεικνύεται πιο νεανικός και ορμητικός από ποτέ, σε μία ρομαντική ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής συνειδητοποίησης που μας θυμίζει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι ξανά 17.

  • Δυο Καρδιές / Reparer les Vivants

    Ενα δυστύχημα ενώνει τις ζωές τριών διαφορετικών ανθρώπων, σπρώχνοντάς τους σε αναπάντεχα μεταφυσικά μονοπάτια. Η σκηνοθέτιδα του "Suzanne" διασκευάζει το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ, μετατρέποντάς το σε ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό δράμα πάνω στις αντοχές του σώματος και της ανθρώπινης ψυχής. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο διαπρέπει ο Ταχάρ Ραχίμ του "Προφήτη", ενώ τη μουσική υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής οσκαρικός συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά.

  • Σνόουντεν / Snowden

    Προδότης, πατριώτης ή απλώς μάρτυρας-κλειδί των σκοτεινών μυστικών της παγκόσμιας πολιτικής σκακιέρας; Ως συνωμοσιολόγος του Χόλιγουντ και μετρ των πολιτικών θρίλερ, ο Στόουν αποκρυπτογραφεί την αμφιλεγόμενη περίπτωση του Εντουαρντ Σνόουντεν και βυθίζει τον Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ στα άδυτα της διαβόητης διαρροής κρατικών εγγράφων που συγκλόνισε την Αμερική. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

  • Πρώτο Ραντεβού / Southside With You

    Κάποιο ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα του 1989, ένα νεαρό ζευγάρι Αφροαμερικανών βγαίνει το πρώτο του ραντεβού. Ποιος να τους το έλεγε ότι, είκοσι χρόνια αργότερα, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα θα ανέβαιναν χέρι-χέρι τα σκαλοπάτια του Λευκού Οίκου; Η τρυφερή συνάντηση δύο απλών ανθρώπων, πολύ πριν γράψουν Ιστορία, μετατρέπεται σε ένα αφοπλιστικά ρομαντικό οδοιπορικό σε δρόμους που προηγουμένως είχαν βαδίσει κινηματογραφικά η Ζιλί Ντελπί και ο Ιθαν Χοκ στην κλασική αισθηματική τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

  • Μια Νύχτα στα Λουτρά / Spa Night

    Νεαρός Κορεάτης που ζει με την οικογένειά του στο Λος Aντζελες πιάνει κρυφά από τους γονείς του δουλειά σε συνοικιακά λουτρά, για να ανακαλύψει εκεί έναν υπόγειο κόσμο ομοφυλοφιλικής ηδονής που τον τρομάζει με την ίδια ένταση που τον συνεπαίρνει. Νεανικά όνειρα, απαγορευμένες επιθυμίες και πόθοι που γυρεύουν εκτόνωση, στη σκιά ενός ραγισμένου αμερικανικού ονείρου. Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Σάντανς και διπλή διάκριση στο Φεστιβάλ του Outfest, σε ένα αισθησιακό ντεμπούτο με το μοντάζ του Γιάννη Χαλκιαδάκη.

  • Κάποια να με Προσέχει / The Carer

    Καταξιωμένος ηθοποιός που γίνεται όλο και πιο δύστροπος όσο πλησιάζει στη δύση της ζωής του συναντά υπομονετική νεαρή που ονειρεύεται καριέρα στην υποκριτική και η οποία αναλαμβάνει τη φροντίδα του. Δύο φαινομενικά αταίριαστοι άνθρωποι θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους και θα ανακαλύψουν το ευεργετικό δώρο της φιλίας, σε ένα γλυκύτατο δράμα που ο καταξιωμένος σεναρίστας των "Ονειροπόλων" έγραψε με χιούμορ και συγκίνηση, στο οποίο ο Μπράιαν Κοξ παραδίδει μια ερμηνεία ζωής.

  • Η Υπηρέτρια / Ah-Ga-Ssi

    Νεαρή παραδουλεύτρα στέλνεται στο αρχοντικό μιας Γιαπωνέζας αριστοκράτισσας με στόχο να την αποπλανήσει. Ομως το παράφορο πάθος που γεννιέται ανάμεσά τους απειλεί να ανατρέψει τα σχέδια του εγκεφάλου της απάτης. Ο βιρτουόζος δημιουργός του "Oldboy" περιβάλλει περίτεχνα το κορυφαίο ερωτικό θρίλερ της σεζόν με διεγερτικό μυστήριο, τολμηρές λεσβιακές σκηνές, μεταφυσικές νύξεις και απίστευτη σκηνοθετική μαεστρία.

  • Το Κτήνος Μέσα μου / Wild

    Η ιδέα της επιστροφής στη φύση παίρνει απρόσμενα ακραίες διαστάσεις μέσα από την ιστορία μιας μοναχικής κοπέλας που παραδίδεται ολοκληρωτικά στα πιο ζωώδη ένστικτά της έπειτα από την τυχαία συνάντησή της με έναν λύκο. Μια μεταμοντέρνα εκδοχή της "Πεντάμορφης και του Τέρατος" και συνάμα μια αναρχική κι απρόσμενα αισθησιακή παραβολή για το (καταπιεσμένο) κτήνος που όλοι κρύβουμε μέσα μας, με την (εγγυημένα) πιο πολυσυζητημένη ερωτική σκηνή της χρονιάς.