Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Πάβελ Παβλικόφσκι: Ένα Μακρύ Ταξίδι στην Αναγνώριση

Βλέποντας κάποιος την πορεία του Πάβελ Παβλικόφσκι την τελευταία 20ετία, πάντα μέσα από τις ταινίες του, αναρωτιέται αν πρόκειται για το ίδιο άτομο. Γεννημένος στην κομμουνιστική Πολωνία, αναθρεμμένος στην Αγγλία, «χαμένος» για λίγο στο Παρίσι και αποφασισμένος να ξαναβρεί τις ξεχασμένες εικόνες της παιδικής του ηλικίας επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, ο Παβλικόφσκι ενσωμάτωσε εμπειρίες πολλαπλών ζωών σε μια σειρά από τίτλους που δύσκολα ομαδοποιούνται με βάση τη μορφή και το περιεχόμενό τους.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του '90 με μια σειρά συνεργασιών με το BBC που τον έφεραν να γυρίζει την Ευρώπη φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ που εμπνέονταν από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της δεκαετίας, μεταφέρθηκε στη μυθοπλασία εκθέτοντας πρώτα το μεταναστευτικό θέμα, πριν αυτό γίνει πρωτοσέλιδο παντού, στο «Το Τελευταίο Καταφύγιο», ενώ λίγα χρόνια μετά μας γνώρισε την Έμιλι Μπλαντ σε μια έξοχη φορμαλιστική σπουδή της ζωής στην ηπειρωτική Αγγλία, το «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου».

Η επιστροφή του στην Πολωνία του χάρισε βραβεύσεις και αναγνώριση, καθώς η «Ida» του έφτασε να κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ο φετινός του «Ψυχρός Πόλεμος» βραβεύτηκε για τη σκηνοθεσία του στις Κάννες. Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το πολύπλευρο αυτό έργο, μέσα από τις κορυφαίες του δημιουργίες. Τάσος Μελεμενίδης

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2018 Cold War
2013 Ida
2011 The Woman In The Fifth
2004 My Summer Of Love
2000 Last Resort
1998 The Stringer



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-10 02:43:51