Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αυτοί που Επιστρέφουν / Les Revenants

Οι ζωές των κατοίκων ενός μικρού γαλλικού χωριού αλλάζουν ανεπανόρθωτα όταν συμβαίνει το αδιανόητο και οι νεκροί επανέρχονται στη ζωή διεκδικώντας ξανά μια θέση στην κοινωνία και την καρδιά αυτών που άφησαν πίσω. Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Καμπιγιό υπογράφει ένα στοιχειωμένο και βαθιά ατμοσφαιρικό θρίλερ που στοχάζεται πάνω στα αιώνια και αξεδιάλυτα μυστήρια της ύπαρξης. Η απήχησή του αποτέλεσε έμπνευση για την εξαιρετικά επιτυχημένη ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.

They Came Back

Οι ζωές των κατοίκων ενός μικρού γαλλικού χωριού αλλάζουν ανεπανόρθωτα όταν συμβαίνει το αδιανόητο και οι νεκροί συγγενείς τους επανέρχονται στη ζωή, ανασύροντας μνήμες θανάτου και διεκδικώντας ξανά μια θέση στην κοινωνία και στην καρδιά αυτών που άφησαν πίσω.

Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Ρομπέν Καμπιγιό εικονογραφεί «αυτούς που επέστρεψαν» σαν λευκά φαντάσματα, ιδωμένα μέσα από τις θερμικές κάμερες που καταγράφουν τις κινήσεις τους και, περνώντας από το συλλογικό στο προσωπικό μέσω τριών παράλληλων υποπλοκών, κατασκευάζει ένα κλειστοφοβικό και ιδιότυπο θρίλερ μυστηρίου το οποίο, καταρρίπτοντας την μοναδική και αδιαπραγμάτευτη βεβαιότητα που διακατέχει την ανθρώπινη ύπαρξη, καθρεφτίζεται συμβολικά στην παγκόσμια προσφυγική κρίση του σήμερα. Το φιλμ αποτέλεσε έμπνευση για την ιδιαίτερα επιτυχημένη, ομότιτλη τηλεοπτική γαλλική σειρά του 2012.

Σκηνοθεσία: Robin Campillo
Σενάριο: Robin Campillo, Brigitte Tijou
Φωτογραφία: Jeanne Lapoirie
Μουσική: Jocelyn Pook, Martin Wheeler
Μοντάζ: Robin Campillo, Stephanie Leger
Ηθοποιοί: Geraldine Pailhas, Jonathan Zaccai , Frederic Pierrot, Catherine Samie, Gerard Watkins

Γαλλία | 2004 | Έγχρωμο | DCP | 102' | Γαλλικά



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό