Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Για Ενα Κρεβάτι / W Sypialni

27/9/2016, 20:45, Odeon Όπερα 1 29/9/2016, 19:00, Δαναός 2

Εσωστρεφής σαραντάρα βάζει online αγγελία ως συνοδός για πλούσιους κυρίους, τους οποίους όμως ναρκώνει στο ραντεβού. Στη συνέχεια περνά τη νύχτα στα διαμερίσματά τους, απολαμβάνοντας τη «φιλοξενία». Οταν το κόλπο αποτυγχάνει με ένα από τα θύματά της, μια αλλόκοτη σχέση δημιουργείται μεταξύ τους. Σεξ, ψέματα και μοναξιά στο μινιμαλιστικό και ατμοσφαιρικό ντεμπούτο που μας σύστησε το σκηνοθετικό ταλέντο του Τομάς Βασιλέφσκι.

In a Bedroom

Η Εντίτα είναι μια σαραντάχρονη γυναίκα σε κρίση. Τα βράδια κοιμάται σε ξενοδοχείο και τη μέρα γυρίζει την πόλη της Βαρσοβίας με το αυτοκίνητό της. Όταν τα χρήματα της τελειώνουν, βάζει αγγελία ως συνοδός για πλούσιους κυρίους, μόνο που κατά τη διάρκεια του ραντεβού τούς ναρκώνει και στη συνέχεια περνά τη νύχτα στα διαμερίσματά τους, απολαμβάνοντας τη «φιλοξενία» τους. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζει τον Πάτρικ, έναν καλλιτέχνη, το ραντεβού με τον οποίο θα έχει διαφορετική εξέλιξη από τη συνηθισμένη.

Ήδη από το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Τομάς Βασιλέφσκι γίνεται φανερό πως έχουμε να κάνουμε με έναν υποσχόμενο κινηματογραφικό δημιουργό, ο οποίος με μινιμαλιστική αφήγηση και στυλιζαρισμένη αισθητική σχηματίζει, μέσα από βλέμματα και μικρές χειρονομίες, το πορτραίτο μιας μπερδεμένης, μοναχικής γυναίκας, ξετυλίγοντας παράλληλα το πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει την ιδιάζουσα συμπεριφορά της. Γ. Β.
Παρουσία του σκηνοθέτη

Σκηνοθεσία: Tomasz Wasilewski
Σενάριο: Tomasz Wasilewski
Φωτογραφία: Marcin Martinez Swystun
Μουσική: Leszek Mozdzer
Μοντάζ: Alexsandra Gowin
Ηθοποιοί: Katarzyna Herman, Tomek Tyndyk, Agata Buzek, Miroslaw Zbrojewicz

Πολωνία | 2012 | Εγχρωμο | DCP | 78' | Πολωνικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-11 11:38:22



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Τομάς Βασιλέφσκι: Τα Ηνωμένα Καρέ της Αγάπης

    Τομάς Βασιλέφσκι: Τα Ηνωμένα Καρέ της Αγάπης

    Πλωτοί Ουρανοξύστες / Plynace Wiezowce

    Πλωτοί Ουρανοξύστες / Plynace Wiezowce

    Ο Κούμπα, ένας επαγγελματίας κολυμβητής, μοιράζει τη μέρα του ανάμεσα στις προπονήσεις και την όμορφη σύντροφό του. Η καθημερινότητά του διαταράσσεται, ωστόσο, όταν ένας ελκυστικός νεαρός εισβάλλει στη ζωή του και του ξυπνά τις πιο ανεξέλεγκτες ερωτικές επιθυμίες. Η πρώτη γκέι ταινία που ξεπήδησε ποτέ από το σινεμά της Πολωνίας ανήκει στη γενναία σκηνοθετική φωνή του Βασιλέφσκι και στην απόφασή του να αψηφήσει τα κινηματογραφικά ταμπού της χώρας του προκειμένου να διηγηθεί ένα θαρραλέο love story.

    Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης / Zjednoczone Stany Milosci

    Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης / Zjednoczone Stany Milosci

    Τέσσερις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με φιμωμένα ερωτικά πάθη και αποχρωματισμένα όνειρα, σε μια Πολωνία στο μεταίχμιο της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ. Κισλοφσκικών αποχρώσεων και υποβόσκουσας έντασης, το γυναικείο φιλμ της χρονιάς φέρει την υπογραφή ενός άνδρα, του πιο ανερχόμενου σκηνοθέτη του σύγχρονου πολωνικού σινεμά. Αργυρή Αρκτος σεναρίου στη Μπερλινάλε.