Προκλητικές Ζωές / Defiant Lives

23/9/2017, 19:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ανάπηροι/ες ακτιβιστές/τριες σε δράση. Η αγγλοσαξονική εκδοχή της διεκδίκησης ακηδεμόνευτων και χειραφετημένων αναπήρων για κοινωνική δικαιοσύνη και απορρόφηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μέσα από σπουδαίο αρχειακό υλικό, σύγχρονη αφήγηση και τεκμηριωμένες συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και ακτιβιστών της σπουδής της αναπηρίας. Οι «Προκλητικές Ζωές» της Σάρα Μπάρτον αποτελούν οδηγό για την απελευθέρωση των αναπήρων σε όλο τον κόσμο, υποσχόμενες 90 λυτρωτικά λεπτά για εκείνους και εκείνες που διεκδικούν αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Ελεύθερη Είσοδος.

Defiant Lives

Ανάπηροι/ες ακτιβιστές/τριες σε δράση. Η αγγλοσαξονική εκδοχή της διεκδίκησης των ακηδεμόνευτων και χειραφετημένων ανάπηρων διεκδικητών για κοινωνική δικαιοσύνη, απορρόφηση πολίτικων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Περισσότεροι/ες από 30 ανάπηροι/ες ακτιβιστές/τριες από την Αυστραλία, ΗΠΑ και Βρετανία σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι διεκδίκησης των τελευταίων 50 χρόνων μέσα από το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας. Ιδρυματική ζωή, φιλανθρωπία, αποκλεισμός από την κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την υγεία. Οι «προκλητικές ζωές» αποτελούν οδηγό για την απελευθέρωση των αναπήρων σε όλο τον κόσμο.

Το 2010 η σκηνοθέτις Σάρα Μπάρτον από την Αυστραλία ταξίδεψε στην Αμερική και την Αγγλία για να ερευνήσει την ιδέα της για μια ταινία σχετικά με το αναπηρικό κίνημα. Μέσα σε 8 εβδομάδες με την κάμερα, το τρίποδο, το φωτισμό και τα ηχητικά εργαλεία κατέγραψε 27 συνεντεύξεις με ανάπηρους/ες ακτιβιστές/τριες. Οι συνεντεύξεις αυτές αποτέλεσαν το βασικό σενάριο του ντοκιμαντέρ και τον οδηγό της ιστορίας του αναπηρικού κινήματος. Σπουδαίο αρχειακό υλικό, σύγχρονη αφήγηση και τεκμηριωμένες συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και ακτιβιστών της σπουδής της αναπηρίας υπόσχονται 90 απελευθερωτικά λεπτά για εκείνους και εκείνες που διεκδικούν αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Κίνησης χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ. 

Σκηνοθεσία: Sarah Barton
Σενάριο: Sarah Barton
Φωτογραφία: Sarah Barton, Joanne Donahoe-Beckwith
Μουσική: Erin McKimm
Μοντάζ: Robert Murphy

Αυστραλία, Ην. Βασίλειο | 2017 | Έγχρωμο | DCP | 84΄ | Αγγλικά