Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Το Αστείο / The Joke

20/09/19, 18:00, ODEON OPERA 1
24/09/19, 19:45, DANAOS 2

Έχοντας εξοστρακιστεί στο παρελθόν από το Κομμουνιστικό Κόμμα και φυλακιστεί, εξαιτίας μιας φαινομενικά άκακης φάρσας, ένας άντρας αποφασίζει να βρει και να εκδικηθεί τον υπαίτιο των δεινών του. Όμως η ζωή επιφυλάσσει τα δικά της παιχνίδια. Ο σκηνοθέτης του θρυλικού «Valerie and her Week of Wonders» συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Μίλαν Κούντερα και μαζί διασκεύασαν εκπληκτικά το ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα, έστω κι αν η ταινία απαγορεύτηκε άμεσα και χρειάστηκε να περιμένει είκοσι χρόνια μέχρι να προβληθεί στη χώρα της.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1969 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 81' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Έχοντας εξοστρακιστεί στο παρελθόν από το Κομμουνιστικό Κόμμα, εξαιτίας μιας φαινομενικά αθώας φάρσας, ένας άντρας συναντά στο παρόν την σύζυγο του υπευθύνου που τον οδήγησε στη φυλακή κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Η ζωή όμως του επιφυλάσσει μια έκπληξη. Το ευθέως σκληρό «Αστείο», βασισμένο στο θρυλικό βιβλίο του Μίλαν Κούντερα (ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας) και φτιαγμένο μεσούσης της Άνοιξης, φαντάζει σήμερα χτυπητά ειρωνικό.

Μπορεί, μέσα από την περιγραφή του κεντρικού ήρωα, να πονά και να τρέμει τις σκαιές πρακτικές αγέλαστων διαφωτιστών, δείχνει όμως να αισθάνεται ασφαλές, σχεδόν μεγαλόθυμο, στο 1968 που γυρίστηκε. Στην πραγματικότητα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, το εθνικό όνειρο θα έληγε για μερικές ακόμα δεκαετίες. Είτε όμως σαν ιστορικό τεκμήριο ή σαν ψυχογράφημα ανάρρωσης, το «Αστείο» στέκει περήφανα ως ορισμός του χιούμορ, λέξης αποφασιστικά άγνωστης σε αυτούς που μέμφεται. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jaromil Jireš
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jaromil Jireš and Milan Kundera
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jan Čuřík
ΜΟΥΣΙΚΗ: Zdeněk Pololáník
ΜΟΝΤΑΖ: Josef Valušiak
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Josef Somr, Jana Dítětová, Luděk Munzar

ΓΙΑΜΟΡΙΛ ΓΙΡΕΣ (1935-2001)
Σλοβάκος σκηνοθέτης του συχνά θεωρούμενου ως ξεκινήματος του Νέου Κύματος, «Κραυγή». Παρά την ως τότε φιλμογραφία του, ο Γίρες παρέμεινε στην Τσεχοσλοβακία μετά την σοβιετική εισβολή, εξομαλύνοντας βέβαια την θεματολογία του. Δούλεψε ακατάπαυστα ως τον θάνατό του, σκηνοθετώντας για το σινεμά, την τηλεόραση αλλά και την όπερα.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1982 Incomplete Eclipse
1979 The Young Man and Moby Dick
1970 Valerie and Her Week of Wonders
1969 The Joke
1963 The Cry

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 12:58:29