Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
 

Η Αγαπημένη Μου Υφή / My Favorite Fabric

22/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Για τη νεαρή Νάλα, η ελευθερία είναι πόθος και η επανάσταση μία φαντασίωση αισθησιακή, τολμηρή, πολύχρωμη, φτιαγμένη από διάφορες υφές, σαν τα αγαπημένα της ρούχα. Για τη μητέρα της όμως, μόνο ένας γάμος μπορεί να της εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Στην ταραχώδη Δαμασκό του 2011 η αναζήτηση της ταυτότητας είναι ένας πόλεμος, με μόνα όπλα τα όνειρα. Είσοδος Ελεύθερη. Προλογίζει η Ψυχαναλύτρια και Διδάκτωρ των ΕΚΠΑ και Paris-Diderot, Κατερίνα Μαλίχιν. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 95' | ΑΡΑΒΙΚΑ

Στην ταραχώδη Δαμασκό του 2011 μία νεαρή κοπέλα αναζητά την προσωπική της ελευθερία. Στα μάτια της μητέρας της η ελευθερία αυτή θα έρθει μέσα από έναν πετυχημένο γάμο, με κάποιον που ζει εκτός Συρίας και θα της δώσει την ευκαιρία για μια καινούρια ζωή. Τα δικά της μάτια ωστόσο ονειρεύονται μιαν άλλη ελευθερία, αισθησιακή, τολμηρή, πολύχρωμη, φτιαγμένη από διάφορες υφές σαν τα αγαπημένα της ρούχα, εκείνα που πουλάει στο κατάστημα που εργάζεται ή εκείνα που, χωρίς την άδειά της, χάλασε η μητέρα της για να φτιάξει ένα φόρεμα για την αδερφή της, μιας που εκείνη βρήκε κάποιον να παντρευτεί.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σύριας Γκάγια Τζίτζι είναι μια δήλωση εσωτερικής επανάστασης, ένα μανιφέστο για την ελευθερία των ονείρων. Πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών. Α.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Gaya Jiji
ΣΕΝΑΡΙΟ: Gaya Jiji, Eiji Yamazaki
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Antoine Héberlé
ΜΟΥΣΙΚΗ: Peer Kleinschmidt
ΜΟΝΤΑΖ: Jeanne Oberson
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Manal Issa, Metin Akdülger, Ula Tabari, Souraya Baghdadi, Mariah Tannoury, Nathalie Issa, Saad Lostan, Wissam Fares

GAYA JIJI 
Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Γκάγια Τζίτζι γύρισε τρεις μικρού μήκους ταινίες πριν το Η Aγαπημένη μου Υφή, που παρουσιάστηκε στο Ένα Κάποιο Βλέμμα το 2018. Κέρδισε το βραβείο Women in Motion στις Κάννες το 2016. Damascus-born director and actress, Gaya Jiji, made three shorts before shooting My Favorite Fabric. 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2018 My Favorite Fabric

     Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-09 15:51:06