Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
 

Οι Σαντινίστας / Las Sandinistas!

25/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πώς είναι δυνατόν να ηγείσαι μιας πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης και έπειτα να διαγράφεσαι από την Ιστορία επειδή είσαι γυναίκα; Επαναστάτριες που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της δικτατορίας στη Νικαράγουα το 1979, οι γυναίκες Σαντινίστας παραγκωνίστηκαν από τους άνδρες συναγωνιστές τους και είδαν ό,τι έχτισαν για χρόνια να γκρεμίζεται. Η μάχη εναντίον του σεξισμού και κάθε είδους ανισότητας γι’ αυτές δεν τελείωσε ποτέ. Είσοδος Ελεύθερη. Προλογίζει η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ, ΗΠΑ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 96' | ΑΓΓΛΙΚΑ, ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Μπορούν οι μανάδες και «καλές κόρες» να πάρουν τα όπλα και την εξουσία για να ξαναγράψουν την ιστορία ενός έθνους; Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, το ντοκιμαντέρ αφηγείται τις ανέκδοτες ιστορίες των γυναικών που ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στην Επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα το 1979, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος.

Οι τολμηρές αυτές επαναστάτριες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο και στην εμβληματική κοινωνική μεταρρύθμιση που ακολούθησε... μέχρι να περιθωριοποιηθούν ξανά από τους άνδρες συντρόφους-συναγωνιστές τους. Σήμερα, υπό πολιτικό καθεστώς ματαίωσης που προσπαθεί να τις αφανίσει από τα βιβλία της ιστορίας κι έχει πισωκυλήσει τη χώρα σε μια κουλτούρα βίαιου σεξισμού, οι λαμπρές Σαντινίστας μάχονται με άσβεστο πάθος για ισότητα και δικαιοσύνη, κάνοντας την επαναστατική τους φωνή να αντηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ. Μ.Ν.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jenny Murray
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Laura Tomaselli
ΜΟΥΣΙΚΗ: Matt Orenstein
ΜΟΝΤΑΖ: Jenny Murray, Daniel Gradilla, Elika Rezaee
ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ: Dora Maria Téllez, Sofia Montenegro, Daisy Zamora, Gioconda Belli, Monica Baltodano

JENNY MURRAY 
Η Τζένι Μάρεϊ σπούδασε Λατινοαμερικάνικο Κινηματογράφο, Φιλοσοφία και Φωτογραφία. Σκηνοθέτησε τρεις ταινίες μικρού μήκους. Σπούδασε υποκριτική στο Lee Strasberg Institute, εργάστηκε ως βοηθός του Φλετς Μάρεϊ και ίδρυσε μια κινηματογραφική κολεκτίβα γυναικών στο Λος Άντζελες.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2018 Las Sandinistas!    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-09 18:15:32