Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Και Ένα …και Δύο …Οικογενειακοί Ρυθμοί / Yi Yi: A One and a Two…

20/09/19, 20:30, ASTOR

Ξεκινά με ένα γάμο, τελειώνει με μια κηδεία και στο ενδιάμεσο καλύπτει έναν καθοριστικό χρόνο στη ζωή τριών γενεών μιας μεσοαστικής φαμίλιας. Το κύκνειο άσμα του Έντουαρντ Γιανγκ είναι ένας υπέροχος μεγεθυντικός φακός ταινίας που καταφέρνει και μετατρέπει το μικροσκοπικό σε επικό. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και για πολλούς κριτικούς ένα αριστούργημα για το (μέχρι τώρα) σινεμά του 21ου αιώνα. Παρουσία της συνθέτριας και συντρόφου εν ζωή του Έντουαρντ Γιανγκ, Κάιλι Πενγκ

ΤΑΪΒΑΝ, ΙΑΠΩΝΙΑ | 2000 | ΕΓΧΡΩΜΟ | 35mm |173' | ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΚΑ, ΤΑΪΒΑΝΕΖΙΚΑ, ΙΑΠΩΝΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ

Ξεκινά με έναν γάμο, τελειώνει με μια κηδεία και στο ενδιάμεσο καλύπτει έναν καθοριστικό χρόνο στη ζωή τριών γενεών μιας μεσοαστικής φαμίλιας στη σημερινή Ταϊπέι, επικεφαλής της οποίας είναι ένας μεσήλικας στο κατώφλι συνειδησιακής κρίσης. Σαν να ξεφυλλίζει ευλαβικά ένα πληθωρικό άλμπουμ οικογενειακών στιγμών, ο Έντουαρντ Γιανγκ παραδίδει με το κύκνειο άσμα του έναν υπέροχο μεγεθυντικό φακό ταινίας που μετατρέπει το μικροσκοπικό σε επικό και το οποίο ξέρει πώς να ανακαλύπτει στον θεατή ένα ολόκληρο μικρό σύμπαν κάτω από τις πιο ασήμαντες φαινομενι κά λεπτομέρειες.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, μια θέση ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες της δεκαετίας των '00s από αξιοσέβαστα έντυπα (New York Times, Village Voice, Sight and Sound) και για πολλούς κριτικούς ένα αριστούργημα για το (μέχρι τώρα) σινεμά του 21ου αιώνα. Λ.Κ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Yang
ΣΕΝΑΡΙΟ: Edward Yang
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Wei-han Yang
ΜΟΥΣΙΚΗ: Kai-Li Peng
ΜΟΝΤΑΖ: Po-Wen Chen
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Wu Nien-jen, Elaise Jin, Issey Ogata, Kelly Lee, Jonathan Chang, Hsi-Sheng Chen, Su-Yun Ko, Lawrence Ko  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 16:41:28  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Αστικοί Μύθοι: Το Ανυπέρβλητο Σινεμά του Έντουαρντ Γιάνγκ

  Αστικοί Μύθοι: Το Ανυπέρβλητο Σινεμά του Έντουαρντ Γιάνγκ

  Η Σύγχυση του Κομφούκιου / A Confucian Confusion

  Η Σύγχυση του Κομφούκιου / A Confucian Confusion

  Στην υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα δημιουργία του, ο Έντουαρντ Γιανγκ τοποθετεί μια πολυφωνική και άκρως βιτριολική σάτιρα στην καρδιά της Ταϊπέι: εκεί που η επικεφαλής μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων απολύει μια υπάλληλό της, γεγονός που την υποχρεώνει να αναθεωρήσει την ηθική και τις αξίες της. Σπάνια ευκαιρία να απολαύσει κανείς στη μεγάλη οθόνη μια από τις πραγματικά δυσεύρετες ταινίες του σκηνοθέτη.

  Μια Λαμπρότερη Καλοκαιρινή Μέρα / A Brighter Summer Day

  Μια Λαμπρότερη Καλοκαιρινή Μέρα / A Brighter Summer Day

  Στις αρχές των 60s, ένα επαναστατημένο αγόρι μεγαλώνει εν μέσω μεγάλων κοινωνικών αναταραχών ερωτευμένο με ένα κορίτσι, μπλεγμένο με βίαιες συμμορίες, συνεπαρμένο από την αμερικανική κουλτούρα και ανήμπορο να αντιδράσει απέναντι στους μηχανισμούς ενός ακατανόητου κόσμου. Σταθμός του σύγχρονου σινεμά, ένα θαυμαστό magnum opus πάνω στο μοιραίο ραντεβού του ανθρώπου με την Ιστορία, το οποίο 5000 περίπου κριτικοί από όλο τον πλανήτη τοποθέτησαν ανάμεσα στις εκατό καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

  Taipei Story

  Taipei Story

  Συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Γιανγκ και τον μέγιστο Ασιάτη δημιουργό Χου Χσιάο Χσιεν, ο οποίος εδώ συνυπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί, αυτό το ορόσημο του ταϊβανέζικου σινεμά παρακολουθεί πώς οι κατακλυσμιαίες αλλαγές στην πραγματικότητα μιας χώρας και μιας πόλης παγιδευμένης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, επιδρούν σαρωτικά στη ζωή ενός ζευγαριού και ενός ευρύτερου συνόλου ανθρώπων. Από τις αγαπημένες ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε.

  Μαζόνγκ / Mahjong

  Μαζόνγκ / Mahjong

  Η μυστηριώδης εξαφάνιση γνωστού επιχειρηματία, που είναι καταχρεωμένος στον υπόκοσμο της Ταϊπέι, μετατρέπεται σε ένα γοητευτικό κράμα ηθογραφίας και κωμικού δράματος με φόντο μια χώρα σε κρίση ταυτότητας και κατεβασμένες τις άμυνες μπροστά στην επέλαση της δυτικής κουλτούρας. Το NBA, ο Τζίμι Ντιν, οι Beatles και η Μερσεντές γίνονται, στην προτελευταία ταινία του Γιανγκ, ένα χαοτικό πολιτισμικό γαϊτανάκι, στο τέλος του οποίου καραδοκεί ένα σοκαριστικό φινάλε. Τιμητικό βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.