Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Τέχνη του Κινηματογραφικού Ήχου / Making Waves: The Art of Cinematic Sound

Τεντώστε τ' αυτιά σας για ένα διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ πάνω στις πρωτοποριακές ηχητικές μεθόδους μερικών εκ των κορυφαίων sound designers του σινεμά και την εφαρμογή τους πάνω σε ταινίες-σταθμούς όπως τα «Αποκάλυψη Τώρα», «Ο Νονός», «Πόλεμος των Άστρων» και «Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού». Τζορτζ Λούκας, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ντέιβιντ Λιντς, Κρίστοφερ Νόλαν, Σοφία Κόπολα, Γουόλτερ Μερτς, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ανγκ Λι, Χανς Ζίμερ, παραδίδουν ένα πολύτιμο μάθημα για τους τρόπους που ο ήχος μεταμορφώνει όχι μόνο την κινηματογραφική εμπειρία αλλά και τη ζωή μας.


ΗΠΑ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 94' | ΑΓΓΛΙΚΑ

142 χρόνια πριν, καθώς η ηχογράφηση δεν υπήρχε, ήμασταν «βουβοί». Από τους ωφελημένους της εφεύρεσης του Τόμας Έντισον, ο κινηματογράφος, η μοναδική τέχνη που μπορεί να αναπαράγει τον ήχο του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης φωνής αλλά και των σκηνοθετημένων και μονταρισμένων ήχων. Ο ήχος στο καλό σινεμά είναι εξίσου αφηγηματικά νευραλγικός με την εικόνα.

Από την πρώτη ομιλούσα ταινία, 92 χρόνια πριν, μέχρι σήμερα, μεσολάβησε πλήθος εφευρέσεων για την ηχογράφηση, την μίξη και την αναπαραγωγή του ήχου. Δείτε τους πρωτοπόρους, μάθετε για τις κομβικές στιγμές της ιστορίας, εκτιμήστε μαζί μας την συνεργατικότητα που ανυψώνει το αποτέλεσμα. Αν μη τι άλλο, η περιήγηση αυτή θα σε κάνει να θες να τρέξεις να δεις για πρώτη φορά ή και ξανά (και ξανά…) πάμπολλους από τους λόγους που το σινεμά είναι η αγάπη μας. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Midge Costin
ΣΕΝΑΡΙΟ: Bobette Buster
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Sandra Chandler
ΜΟΥΣΙΚΗ: Allyson Newman
ΜΟΝΤΑΖ: David J. Turner

ΜΙΤΖ ΚΟΣΤΙΝ
Καθηγήτρια της τέχνης του ηχητικού μοντάζ στο USC, η πρώτη που κάθισε στην καρέκλα αυτή. 25 χρόνια εργάζεται ως μοντέζ ήχου και είναι ισόβιο μέλος της Ένωσης των Μοντέρ. Αυτό είναι το ντεμπούτο της, αφιερωμένο στους ανθρώπους μιας λίαν υποτιμημένης συμβολής στην κινηματογραφική αφήγηση και έκφραση.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
2019 Making Waves: The Art of Cinematic Sound



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές