Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Το Ορφανοτροφείο / The Orphanage

Στο υπό σοβιετική κατοχή Αφγανιστάν, ένα χαμίνι οδηγείται σε ορφανοτροφείο για να βρει εκεί τη φιλία, την ιδεολογική κατήχηση, τον έρωτα. Κι όποτε τα πράγματα δυσκολεύουν, γίνεται ήρωας των δικών του Bollywood φαντασιώσεων. Νεορεαλισμός, κινηματογραφοφιλία, μια χώρα στο μεταίχμιο, η φαντασία ως λυτρωτική απόδραση και ένα φινάλε - γροθιά σε ένα φιλμ ενηλικίωσης που δε μοιάζει με κανένα άλλο. Προλογίζει ο προγραμματιστής αφιερωμάτων και ειδικών προβολών του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, Θοδωρής ΚαραμανώληςΕίσοδος Ελεύθερη


ΔΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 90΄ | ΝΤΑΡΙ, ΠΕΡΣΙΚΑ, ΟΥΡΝΤΟΥ 

Καμπούλ, Αφγανιστάν, αρχές 1989. Ο έφηβος Κοντράτ αλητεύει στους δρόμους της υπό σοβιετική κατοχή πρωτεύουσας, βλέπει ταινίες και πουλάει εισιτήρια στη μαύρη αγορά. Οι αρχές τον συλλαμβάνουν και τον κλείνουν σ’ ένα ορφανοτροφείο. Εκεί οι πρώτοι φίλοι, η σοβιετική καθοδήγηση (ακόμα και μια επίσκεψη στο μαυσωλείο του Λένιν!), ο νεανικός έρωτας. Η ανατροπή; Όποτε ο μικρός βιώνει κάτι έντονα, η ταινία του χαρίζει ένα Bollywood μουσικό ιντερμέδιο. Εκεί είναι ο ήρωας της δικής του ταινίας.

Γήινος νεορεαλισμός από το Αφγανιστάν, βασισμένος στα ανέκδοτα ημερολόγια του Ανγουάρ Χασίμι (που υποδύεται τον επιβλέποντα στο ορφανοτροφείο), υπό την καθοδήγηση της Σαρμπανού Σαντάτ στην δεύτερή της ταινία. Η ιδεολογική αμφισημία, μια ταραγμένη χώρα, η παιδική ψυχή μεγαλώνοντας, η γλυκόπικρη αποδραστική διέξοδος του σινεμά κι ένα φινάλε να σου μαγκώνει το στομάχι. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Shahrbanoo Sadat
ΣΕΝΑΡΙΟ: Shahrbanoo Sadat
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Virginie Surdej
ΜΟΝΤΑΖ: Alexandra Strauss
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Qodratollah Qadiri, Sediqa Rasuli, Masihullah Feraji, Hasibullah Rasooli, Ahmad Fayaz Osmani, Anwar Hashimi

ΣΑΡΜΠΑΝΟΥ ΣΑΝΤΑΤ
29χρονη Αφγανή σεναριογράφος και σκηνοθέτις, γεννημένη στην Τεχεράνη και μεγαλωμένη στο Αφγανιστάν. Σπούδασε Ντοκιμαντέρ στο γαλλικό «Ατελιέ Βαράν» στην Καμπούλ. Το 2013 σύστησε δική της εταιρεία παραγωγής και το ντεμπούτο της, «Wolf and Sheep» (2016), την κατέστησε την νεότερη διαγωνισθείσα στην ιστορία του φεστιβάλ χαρίζοντάς της και το πρώτο βραβείο στο 15ήμερο των Σκηνοθετών.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 The Orphanage
2016 Wolf and Sheep
2013 Not at Home

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη Ώρα Σινεμά: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση