Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΗΣ / BUÑUEL: A SURREALIST FILMMAKER

Θαυμάσιο οδοιπορικό στην ζωή του πιονέρου του σουρεαλιστικού κινηματογράφου το οποίο στηρίζεται σε χειμαρρώδες οπτικό υλικό προκειμένου να προσφέρει ένα πρωτοφανές παράθυρο στον κόσμο και το έργο μιας αναντικατάστατης ιδιοφυΐας. Ντοκιμαντέρ-ωδή σε μια απαράμιλλη φιλμογραφία, εντός της οποίας διαπλέκονται η ζωγραφική με την ποίηση και το σινεμά, καθώς ο Μπουνιουέλ υφαίνει γύρω της μαεστρικά τις παιδικές του αναμνήσεις, το όραμα του για τον κόσμο, τις αμφιβολίες, μα κυρίως την ικανότητά του να λέει ιστορίες χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει τις πιο οικείες εμμονές του. Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός (23/09) και η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου (30/09).


ΙΣΠΑΝΙΑ | 2021 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 83’ | ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Κάποια στιγμή στο θαυμάσιο ντοκιμαντέρ του Εσπάδα για τον μέγα του ισπανικού σινεμά, Λουίς Μπουνιουέλ, ακούγεται πως «ο σουρεαλισμός είναι σαν να βγαίνεις έξω με ένα όπλο και να πυροβολείς αδιακρίτως». Δεν πρόκειται βέβαια για παροξυσμό αντικοινωνικότητας. Αντίθετα υπογραμμίζει την σημασία της αφύπνισης από τις επιβεβλημένες νόρμες της θρησκοληψίας, της σεξουαλικότητας, πάνω απ΄όλα: της ελευθερίας, κι ας μένει πάντα τελικά ένα φάντασμα.

Πυκνοραμμένο οδοιπορικό στην ζωή του δημιουργού, που στηρίζεται όχι μόνο στο χειμαρρώδες οπτικό υλικό του και το ενήμερο κείμενο που το συνοδεύει, μα ακόμα περισσότερο στο ευφάνταστο μοντάρισμα της βιογραφίας με το έργο και στην πολυ-καλλιτεχνική διαπλοκή ζωγραφικής, ποίησης και σινεμά. Τελικά, μια στοχαστική δουλειά πάνω στον πάντα υποκείμενο μπουνιουελικό σουρεαλισμό και τις εμμονές του, ένα έργο που επισημαίνει μια εργογραφία απαράμιλλη, επιτακτική. Η.Δ.

Αγοράστε online το εισιτήριό σας στο site της viva.gr εδώ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Javier Espada
ΣΕΝΑΡΙΟ: Javier Espada

ΧΑΒΙΕΡ ΕΣΠΑΔΑ
Ισπανός δημιουργός πολύτροπα αφοσιωμένος στην ανάδειξη του Σουρεαλισμού και του έργου του Λουίς Μπουνιουέλ μέσω του Κέντρου Μπουνιουέλ της Καλάνδα στην Αραγονία. Τέσσερα από τα πέντε ως σήμερα ντοκιμαντέρ του είναι αφιερωμένα στην σουρεαλιστική γενιά, τον Μπουνιουέλ, τον Λόρκα και τον Νταλί.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2021
Buñuel: A Surrealist Filmmaker
2015 Following Nazarin
2013 Una Mujer Sin Sombra



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ICONS