Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

To «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου είναι η επιλογή των Νυχτών Πρεμιέρας στο Φεστιβάλ Κιν/φου του Galway

Το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου αποτελεί την ταινία-πρόταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο διαγωνιστικό τμήμα «Peripheral Visions» του 32ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Galway.

To 32o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Galway ανακοίνωσε το πρόγραμμά του, στο οποίο οι Νύχτες Πρεμιέρας συμμετέχουν με την επιλογή του «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου στο διαγωνιστικό τμήμα «Peripheral Visions». Το τμήμα συνδιαμορφώθηκε με προτάσεις από τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ που συμμετέχουν στο δίκτυο Europa Film Festivals, στο οποίο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελεί συνιδρυτικό μέλος.

Φέτος το τμήμα «Peripheral Visions» έχει θεματική «Γλώσσα, Τοπίο και Μετανάστευση». Οι ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες για θέαση διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Galway (7 - 12 Ιουλίου 2020) και η ταινία που θα διακριθεί θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας € 3.000.

Το «Kala Azar» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 49ο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (2020) και είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Τζάνις Ραφαηλίδου. Η ταινία περιγράφεται ως ένας στοχασμός στο παράδοξο του κύκλου της ζωής των οργανισμών ανάμεσα σε διαφορετικά είδη, ένα φιλμ για την ύπαρξη, τα όρια ανάμεσα στο ζωντανό και το νεκρό, το ανθρώπινο και μη ανθρώπινο. πρωταγωνιστούν η Πηνελόπη Τσιλίκα και ο Δημήτρης Λάλος.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, στα όρια μιας μεγάλης πόλης, κάπου στον ευρωπαϊκό νότο, ένα ζευγάρι μαζεύει καθημερινά νεκρά κατοικίδια ή ζώα που χτυπήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, για να δώσει ένα νόημα στη ζωή του. Η Κάλα και ο Αζάρ ξυπνούν στο αυτοκίνητό τους, σε ένα ερημωμένο τοπίο. Βάζουν τις στολές τους και αρχίζουν την καθημερινότητα, στην οποία περιλαμβάνεται το μακάβριο μάζεμα νεκρών κατοικιδίων από τα σπίτια που βρίσκονταν, με σκοπό την αποτέφρωσή τους και την επιστροφή της στάχτης στους ιδιοκτήτες τους. 

Το ζευγάρι έχει μια περίεργη σχέση με το θάνατο που αποκαλύπτεπει σταδιακά. Ζει σε μια πόλη γεμάτη αδέσποτα ζώα και πολλά που χτυπιούνται στον αυτοκινητόδρομο. Κατά τη διάρκεια των συνεχών εξορμήσεών τους στα προάστια, εξερευνούν τους δρόμους για πτώματα, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν τη γεωγραφία του μέρους μαζεύοντας και αφήνοντας ξανά τα άψυχα σώματα μέσα από ένα συγκεκριμένο τελετουργικό. Στο ίδιο μέρος ζουν και οι γονείς της Κάλα, ένα ζευγάρι μεσήλικων περιτριγυρισμένο από τα σκυλιά του, στα οποία ο πατέρας της, Τάσος, διαβάζει δυνατά επιστημονικά και φιλοσοφικά κείμενα. 

Η Τζάνις Ραφαηλίδου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Εκτέλεσε το πτυχίο (2006) και μεταπτυχιακό (2007) της στη Σχολή Καλών Τεχνών Ιστορίας Τέχνης & Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λίντς, όπου σήμερα ολοκληρώνει τη διδακτορική της διατριβή (2011). Η έρευνα εστιάζει στη μετανάστευση, τη μετακίνηση και τις σύγχρονες μορφές βίντεο-ντοκιμαντέρ. H Art & Humanities Research Council (AHRC) υποστήριξε μέσω υποτροφιών τις σπουδές της τα τελευταία τέσσερα έτη. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Λίγα λόγια για το Europa Film Festivals

To Europa Film Festivals αποτελεί ένα νέο φεστιβαλικό δίκτυο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελέι ένα από τα 12 ιδρυτικά Φεστιβάλ - μέλη και εκπροσωπεί την Ελλάδα στη σπουδαία αυτή πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Το Europa Film Festivals ξεκίνησε σαν ένα έργο της Galway Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα συνέδριο κατά τη διάρκεια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Galway (Galway Film Fleadh) το 2017. Η συνάντηση αυτή έθεσε τα θεμέλια για μια συνεργασία μεταξύ κινηματογραφικών Φεστιβάλ διαφορετικού χαρακτήρα και οδήγησε σε μια πρώτη χαρτογράφηση περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις βασικές του αξίες.

Ο πρωταρχικός σκοπός του δικτύου είναι να επισημοποιήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, στρατηγικής και τρόπου σκέψης ανάμεσα στα Φεστιβάλ-μέλη τα οποία θα εκπροσωπούν μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Το Δίκτυο θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα συμφωνήσει σε κοινές θέσεις και προοπτικές πάνω σε καίρια ζητήματα. Θα είναι ικανό να αναπτύσσει πόρους, επιχειρηματικά μοντέλα, καλές πρακτικές και υποδομές ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να υποστηρίζει μέλη στο ανερχόμενο κινηματογραφικό οικοσύστημα, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία ενδυνάμωσης των κινηματογραφικών Φεστιβάλ.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-26 12:48:07  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  10 χρόνια Ελληνικές Μικρές Ιστορίες! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να καταθέσετε τις μικρού μήκους σας

  10 χρόνια Ελληνικές Μικρές Ιστορίες! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να καταθέσετε τις μικρού μήκους σας

  Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, θα πραγματοποιηθεί 22 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου 2021.

  Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γης με τη δωρεάν προβολή του βραβευμένου «Dolphin Man»

  Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γης με τη δωρεάν προβολή του βραβευμένου «Dolphin Man»

  Μία πρωτοβουλία του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, την Anemon Productions και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

  Μικρού Μήκους από τις Νύχτες Πρεμιέρας και το Φεστιβάλ Δράμας στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

  Μικρού Μήκους από τις Νύχτες Πρεμιέρας και το Φεστιβάλ Δράμας στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

  Για δεύτερη χρονιά, οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του 2020, από το Φεστιβάλ Δράμας και τις Νύχτες Πρεμιέρας, έρχονται στο κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση.

  Το Ελληνικό Σινεμά γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας: Τρεις ξεχωριστές δημιουργοί, τρεις βραβευμένες ταινίες, τρεις δωρεάν προβολές

  Το Ελληνικό Σινεμά γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας: Τρεις ξεχωριστές δημιουργοί, τρεις βραβευμένες ταινίες, τρεις δωρεάν προβολές

  Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σάς προσκαλούν να απολαύσετε δωρεάν τρεις βραβευμένες με ΙΡΙΣ 2020 ταινίες Ελληνίδων δημιουργών.

  Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, ένα μήνυμα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

  Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, ένα μήνυμα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

  Στην εκπνοή μιας χρονιάς που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, υπήρξαν στιγμές που η αποφασιστικότητα μιας ομάδας ανθρώπων (των συνεργατών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας) και η σφοδρή επιθυμία μιας ακόμη μεγαλύτερης ομάδας ανθρώπων (των θεατών που τίμησαν φέτος το Φεστιβάλ) μας δίδαξε πώς να βρίσκουμε δύναμη στο σινεμά και να συνεχίζουμε.

  Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζονται! Ανακοίνωση για 5 επιπλέον προβολές στο διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου

  Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζονται! Ανακοίνωση για 5 επιπλέον προβολές στο διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου

  Εκτιμώντας το ενδιαφέρον και τη ζήτηση του κοινού στις προβολές του φετινού ιδιαίτερου δεκαημέρου, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνει 5 συμπληρωματικές προβολές για το διήμερο 5 & 6 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους ΑΙΓΛΗ και ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.