Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Υπόθεση Φριτζ Μπάουερ / Der Staat Gegen Fritz Bauer

2/10/2016, 22:00, Ιντεάλ

Η απίστευτη μα πέρα για πέρα αληθινή ιστορία ενός επιζήσαντα των στρατοπέδων συγκέντρωσης ο οποίος ανέλαβε να καταδιώξει και να οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον διαβόητο Ναζί συνταγματάρχη Αντολφ Αϊχμαν, γνωστό και ως αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος. Θρίλερ κατασκοπείας και ιστορική καταγραφή σε μια καθηλωτική συνάντηση κορυφής που απέσπασε πανηγυρικά το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

People vs Fritz Bauer

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Φριτς Μπάουερ, ένας μεσήλικας Εβραίος δικηγόρος, βάζει στόχο της ζωής του να φέρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς των Ναζί, ώστε να πληρώσουν για τα ειδεχθή εγκλήματά τους. Μόνο που η σταυροφορία του αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια, καθώς οι φορείς της εξουσίας θα προτιμούσαν να ξεχαστεί το ζήτημα, ενώ αρκετοί Ναζί εξακολουθούν να έχουν υψηλά αξιώματα. Ο Μπάουερ σύντομα θα διαπιστώσει ότι είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Ναζί που κυκλοφορούν ελεύθεροι, παρά να πείσει τις Αρχές να τους κυνηγήσουν.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του δικηγόρου Φριτς Μπάουερ, η ταινία του Λαρς Κράουμε αποτυπώνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το γερμανικό κράτος κατά τη μετάβασή του από τον ναζιστικό ολοκληρωτισμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και, ταυτόχρονα, αφηγείται μια ιστορία ηρωισμού και εναντίωσης στο Σύστημα στην παράδοση των καλύτερων ταινιών του είδους. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Γ. Β.

Σκηνοθεσία: Lars Kraume
Σενάριο: Lars Kraume, Olivier Guez
Φωτογραφία: Jens Harant
Μουσική: Julian Maas, Christoph M. Kaiser
Μοντάζ: Barbara Gies
Ηθοποιοί: Burghart Klaussner, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg, Joerg Schuettauf, Lilith Stargeberg

Γερμανία | 2015 | Έγχρωμο | DCP | 105' | Γερμανικά, Αγγλικά, Γίντις



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-12 05:35:30



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings

    Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings

    Julieta (ταινία έναρξης)

    Julieta (ταινία έναρξης)

    Η τυχαία συνάντηση μιας 50χρονης καθηγήτριας με μια παλιά της γνώριμο θα την σπρώξει να βάλει σε τάξη αξεδιάλυτα μυστήρια, ανοιχτά τραύματα και εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τον άντρα που αγάπησε, την κόρη που έφερε στη ζωή, τους δικούς της γονείς και τον ίδιο της τον εαυτό. Ενας ύμνος στη γυναικεία φύση, από έναν σκηνοθέτη που ανέκαθεν αποθέωνε στο σινεμά του τις θηλυκές υπάρξεις της ζωής και του μυαλού του.

    Εκείνη / Elle (ταινία λήξης)

    Εκείνη / Elle (ταινία λήξης)

    Επειτα από τη βίαιη επίθεση που δέχεται από έναν άγνωστο, μια δυναμική γυναίκα εφευρίσκει απρόσμενους τρόπους προκειμένου να πάρει το Νόμο στα χέρια της και από θύμα να μετατραπεί σε θύτης. Η σκανδαλιάρικη και αρκούντως kinky επιστροφή του Πολ Βερχόφεν στη σκηνοθεσία αποτελεί το συναρπαστικό απόσταγμα της συνεργασίας ενός δημιουργού που δεν εκφοβίζεται εύκολα, μιας ηθοποιού που δεν διστάζει απέναντι στις προκλήσεις (Ιζαμπέλ Ιπέρ) και μιας απολαυστικά αμοραλιστικής ιστορίας που διασκεδάζει να φέρνει το κοινό της σε άβολη θέση.

    Όλες οι Άγρυπνες Νύχτες Μας / All These Sleepless Nights

    Όλες οι Άγρυπνες Νύχτες Μας / All These Sleepless Nights

    Δύο φοιτητές ξεχύνονται στην ατέλειωτη νύχτα της Βαρσοβίας για να βυθιστούν στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον έρωτα. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, η κάμερα τούς ακολουθεί από πάρτι σε πάρτι, με φόντο μια μητρόπολη που αλλάζει ταυτότητα και μια νεότητα που αναζητά εναγωνίως την επόμενη συγκίνησή της. Νύχτες όπου ο χρόνος διαστέλλεται, έρωτες που κρατούν όσο ένα τσιγάρο και εξαιρετικό ηλεκτρονικό σάουντρακ.

    Επιχείρηση Ανθρωποειδές / Anthropoid

    Επιχείρηση Ανθρωποειδές / Anthropoid

    Μπορεί ο σκηνοθέτης του "Cashback", μιας από τις πιο ανανεωτικές ρομαντικές κομεντί της δεκαετίας, να σηκώσει το βάρος ενός δραματικού θρίλερ με θέμα το αληθινό σχέδιο δολοφονίας του Ραίνχαρντ Χάιντριχ, ενός διαβόητου Ναζί αξιωματικού; Η απάντηση δεν είναι απλώς καταφατική, αλλά μία καθηλωτική εμπειρία στην οποία ο Κίλιαν Μέρφι ("Peaky Blinders") καταθέτει για άλλη μια φορά δείγμα του σπάνιου ταλέντου του.

    Η Αποφοίτηση / Bacalaureat

    Η Αποφοίτηση / Bacalaureat

    Αριστη μαθήτρια πέφτει παρ' ολίγον θύμα βιασμού, μια ανάσα πριν από τις εξετάσεις που θα καθορίσουν αν θα γίνει δεκτή στο πανεπιστήμιο. Κόντρα στη θέλησή της και αγνοώντας τις συνέπειες, ο πατέρας της αναλαμβάνει να διασφαλίσει την εύνοια των εξεταστών. Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του νέου ρουμανικού σινεμά (Χρυσός Φοίνικας για το "4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες") καταβυθίζεται με εντυπωσιακή ωριμότητα στις γκρίζες ζώνες της ηθικής και του δικαίου. Βραβείο σκηνοθεσίας και υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.