Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
  aiff
   

  Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Η Καλλιτέχνις Είναι Εδώ

  Το ντοκιμαντέρ «Μαρίνα Αμπράμοβιτς» εστιάζει στην έκθεση της εκκεντρικής περσόνας τον Μάιο του 2010 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός άξονας της έκθεσης ήταν η ίδια η Αμπράμοβιτς, η οποία για επτάμιση ώρες καθόταν ακίνητη σε μια καρέκλα κοιτάζοντας τους επισκέπτες, χωρίς να έχει το δικαίωμα να πιει, να φάει ή να πάει στην τουαλέτα. Επί ένα μήνα, 750 χιλιάδες άνθρωποι κάθισαν μπροστά της και χάθηκαν στο βλέμμα της 63χρονης «γιαγιάς της περφόρμανς». 

  Κόρη δύο εθνικών ηρώων της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του ’70 στο Βελιγράδι, όπου θεωρήθηκε θεότρελη, και συνέχισε την περιήγησή της στον κόσμο της περφόρμανς στο Αμστερνταμ, μαζί με τον σύντροφό της Ουλάι. Το ζευγάρι έγινε γνωστό για την προσπάθεια του να χαρτογραφήσει τα όρια της αγάπης και της συμβίωσης μέσω της ζωντανής αναπαράστασης, προσπαθώντας παράλληλα να τοποθετήσει την περφόρμανς ως τέχνη ισάξια με τις υπόλοιπες. Το ντοκιμαντέρ «Μαρίνα Αμπράμοβιτς» εστιάζει στην έκθεση της εκκεντρικής περσόνας τον Μάιο του 2010 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός άξονας της έκθεσης ήταν η ίδια η Αμπράμοβιτς, η οποία για επτάμιση ώρες καθόταν ακίνητη σε μια καρέκλα κοιτάζοντας τους επισκέπτες, χωρίς να έχει το δικαίωμα να πιει, να φάει ή να πάει στην τουαλέτα. Επί ένα μήνα, 750 χιλιάδες άνθρωποι κάθισαν μπροστά της και χάθηκαν στο βλέμμα της 63χρονης «γιαγιάς της περφόρμανς». Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι εδώ για να σας εξάψει το ενδιαφέρ ον και να σας πυροδοτήσει την απορία: «Είναι αυτό τέχνη;». Κ.Θ.


  marina abramovic: the artist is present / μαρίνα... από NyxtesPremieras

  Πρωτότυπος τίτλος: Marina Abramovic: The Artist Is Present

  Σκηνοθεσία / Director: Matthew Akers

  Φωτογραφία / DoP: Matthew Akers

  Μουσική / Music: Nathan Halpern

  Μοντάζ / Editor: E. Donna Shepherd

  Εμφανίζονται / Featuring: Marina Abramovic, Ulay, Klaus Biesenbach, Davide Balliano, James Franco

  ΗΠΑ / USA

  2012

  Εγχρωμο / Color

  105'

  Αγγλικά / English

  * Προβάλλεται στις 23 Σεπτεμβρίου (δημοσιογραφική προβολή), στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 25 Σεπτεμβρίου   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-09-01 18:01:40