Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Excision

Γυρισμένο στην Κένυα, στην περιοχή της φυλής Ποκότ, το ντοκιμαντέρ «Excision» εξετάζει μέσα από μια σειρά γυναικείων πορτρέτων τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής, ενός κομβικού σημείου στη ζωή μιας γυναίκας, και επισημαίνει τα αποτελέσματά της.

Στην Κένυα, εν έτει 2013, κορίτσια από έξι έως δεκαπέντε ετών «κόβονται». 85% από αυτές υποβάλλονται σε πλήρη ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς σκοπούς.

Πολύ πριν από την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, τα κορίτσια μπαίνουν στην ουρά και υποβάλλονται στην επέμβαση αυτή, χωρίς αναισθητικό ή αναλγητικό, και χωρίς συνθήκες υγιεινής. Με την ίδια λεπίδα, χωρίς κάποιου είδους αποστείρωση.

Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα κολλήσουν HIV. Γυρισμένο στην Κένυα, στην περιοχή της φυλής Ποκότ, το ντοκιμαντέρ «Excision» εξετάζει μέσα από μια σειρά γυναικείων πορτρέτων τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής, ενός κομβικού σημείου στη ζωή μιας γυναίκας, και επισημαίνει τα αποτελέσματά της.

Η νοοτροπία για την κλειτοριδεκτομή είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που δεν υπάρχει καμία έκκληση για βοήθεια και η όποια ένδειξη δυσφορίας περιορίζεται στο ελάχιστο. Ποιο είναι το ψυχολογικό όριο όπου η νοοτροπία γίνεται καταπίεση ή θρυμματίζει την ψυχή (και το σώμα) ενός ανθρώπου;


excision - trailer από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Victoria Vellopoulou

Σενάριο / Screenwriter
Victoria Vellopoulou

Φωτογραφία / DoP
Kostas Nikolopoulos

Μουσική / Music
Mati Palaiologos

Μοντάζ / Editor
Vagelis Kalaitzis, Kenan Akkawi

Ελλάδα / Greece
2013
Εγχρωμο / Color
DCP
57'
Ποκότ, Αγγλικά / Pokot, English



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Πράσινος Πρίγκηπας

    Ο Πράσινος Πρίγκηπας

    Μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία που θα ζήλευαν οι δημιουργοί του τηλεοπτικού 'Homeland' αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Ναντάβ Σίρμαν, το οποίο θα μπορούσε άνετα να πλασαριστεί ως το πιο φιλόδοξο κατασκοπευτικό θρίλερ της χρονιάς.

    Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι

    Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι

    Ρομά: ένας 'μυστήριος λαός' που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Οι Ελληνες Ρομά αγαπούν το χορό, το τραγούδι και τα πανηγύρια, ενώ στήνουν τα μεγαλύτερα γλέντια.

    Η Γκόλφω στην Επίδαυρο

    Η Γκόλφω στην Επίδαυρο

    Πώς είναι να κινηματογραφείς, τη στιγμή που γεννιέται, κάτι που είναι ήδη κλασικό; Πώς είναι να κινηματογραφείς, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μια παράσταση που είναι φτιαγμένη ώστε να παίρνει ζωή από τα βουνά που υψώνονται τριγύρω;

    Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

    Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

    Η 'Μήδεια' του Νίκου Γραμματικού είναι μία κινηματογραφική περιπέτεια βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ευριπίδη. Διαδραματίζεται στους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας, παίρνοντας τη μορφή μιας συναρπαστικής έρευνας της οποίας ο ντετέκτιβ δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

    Στο Δρόμο για το Σχολείο

    Στο Δρόμο για το Σχολείο

    «Συχνά ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε που πάμε σχολείο». Oι τέσσερις μικροί πρωταγωνιστές του «Στο Δρόμο για το Σχολείο», όμως, φτιάχνουν τη δική τους τύχη και αψηφούν κάθε είδους απίστευτη αντιξοότητα για το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον που τους υπόσχεται η μόρφωση ? όσο μακριά κι αν βρίσκεται αυτή.

    Τυραννόσαυρος 13

    Τυραννόσαυρος 13

    Η απίστευτη υπόθεση του «Τυραννόσαυρου 13» μπορεί να ιδωθεί ως μία συναρπαστική εξιστόρηση γύρω από την αδιανόητη περιπέτεια που υπέστησαν οι επιστήμονες μιας από τις λαμπρότερες στιγμές στην Ιστορία.