Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Χρυσή Αθηνά
Αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου απαρτίζουν κάθε χρόνο τη διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Η Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο πιο τεχνικά και αισθητικά άρτιο φιλμ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Το βραβείο-αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. 

Η Επιτροπή επίσης απονέμει τα παρακάτω βραβεία:
Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών
Βραβείο Σεναρίου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
Το κοινό μέσω ψηφοφορίας επιλέγει την αγαπημένη του ταινία από το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα. Χορηγός του Βραβείου Κοινού είναι η Fischer Beer.

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ.
Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου επιλέγουν την καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος, στην οποία και απονέμουν το βραβείο τους.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
Διεθνής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες που ειδικεύονται στο σινεμά τεκμηρίωσης επιλέγει την ταινία που θα βραβευτεί με την Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Το βραβείο-αγαλματίδιο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Ειδική Κριτική Επιτροπή από έμπειρους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του ελληνικού σινεμά αποφασίζει κάθε χρόνο για τα παρακάτω βραβεία:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
(συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου)
Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας
(συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου)
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Βραβείο Σεναρίου
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονέμεται στον καλύτερο Έλληνα σκηνοθέτη, του οποίου η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους είχε τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό φεστιβάλ σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας στους μήνες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο φεστιβάλ.

Τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Ηθοποιών απονέμονται στους ηθοποιούς (ένα σε πρωτοεμφανιζόμενο άνδρα και ένα σε πρωτοεμφανιζόμενη γυναίκα) που ξεχώρισαν για τις ερμηνείες τους, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που προβλήθηκε με εισιτήριο στο ίδιο διάστημα.

Μια πολυμελής ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή από άτομα κύρους όλων των ειδικοτήτων του κινηματογράφου συστήνεται με σκοπό να επιλέξει και να απονείμει τα προαναφερθέντα βραβεία.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΩΤΖΙΟΣ

Το τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ φέρει το όνομα του Γιώργου Τζιώτζιου, πρώτου Διευθυντή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό.    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-08-26 19:47:41