Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Μόμπι Ντικ / Moby Dick

Δύσκολο να αναμετρηθείς με έναν από τους ογκόλιθους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον οποίο κανείς δεν τολμούσε ως τότε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Ο Χιούστον το κατάφερε, υπογράφοντας μία θαρραλέα και μεγαλεπήβολη διασκευή, με τον Γκρέγκορι Πεκ στον θρυλικό ρόλο του Καπετάνιου Έιχαμπ και τον επιβλητικό Όρσον Γουέλς να τον πλαισιώνει.

Moby Dick

Αν και μετρούσε ήδη δύο κινηματογραφικές μεταφορές, το διάσημο βιβλίο του Χέρμαν Μέλβιλ παρέμενε υπέρτατη πρόκληση για κάθε φιλόδοξο σκηνοθέτη, θεωρούμενο ως απίθανο να οπτικοποιηθεί με επιτυχία, κάτι που μαρτυρούσαν οι αδιάφορες ταινίες που προηγήθηκαν. Η αναμέτρηση, γιατί περί αυτού πρόκειται, του Τζον Χιούστον με το «Moby Dick» μπορεί να διαβαστεί σήμερα ως μία προέκταση της ιστορίας του καπετάνιου Άχαμπ και της εμμονής του με τη λευκή φάλαινα.

Μια μάχη μέχρι τέλους απέναντι σε μια μεγάλη και προβληματική παραγωγή, με ομηρικούς καυγάδες και κόστη που ξεπέρασαν τον αρχικό σχεδιασμό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια σπουδαία ταινία για το υπερβατικό σύμπαν του απέραντου ωκεανού και την σημασία της υπεράσπισης μέχρι τέλους των ιδεών ενός ηγέτη (και ενός σκηνοθέτη), ακόμα κι αν αυτές μπορεί να τον οδηγήσουν στην καταστροφή.

Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: John Huston, Ray Bradbury, Herman Melville (novel)
Φωτογραφία: Oswald Morris
Μουσική: Philip Sainton
Μοντάζ: Russell Lloyd
Ηθοποιοί: Gregory Peck, Richard Basehart, Leo Genn, James Robertson Justice, Harry Andrews

ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο | 1956 | Έγχρωμο | DCP | 116’ | Αγγλικά



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον