Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Τζέρεμι Άιρονς: «Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που ξέρω»

Πλήρως ενημερωμένος για την κρίση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε επισκέπτεται πολύ συχνά, ο διάσημος ηθοποιός κάθε άλλο παρά φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του σε σχέση με τη χώρα μας.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Ξέρω ότι έχετε προβλήματα με τους εξτρεμιστές στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που υπάρχει δυσφορία σε οποιαδήποτε κοινωνία, τα άκρα κερδίζουν σε δημοτικότητα και οι άνθρωποι νομίζουν ότι τα ακραία μέτρα είναι η λύση. Από ιστορικής πλευράς δεν είναι έτσι. Η μετριοπάθεια είναι το παν. Στην Αγγλία γελάμε με τους εξτρεμιστές. Κι ελπίζω κι εσείς να βρείτε τη βούληση να το κάνετε».

Πλήρως ενημερωμένος για την κρίση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε επισκέπτεται πολύ συχνά, ο Τζέρεμι Άιρονς κάθε άλλο παρά φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του σε σχέση με τη χώρα μας. Προσκεκλημένος του ΕΟΤ και της εταιρείας Hollywood Entertainment μαζί με τον σκηνοθέτη Μπίλ Ογκαστ, για την επίσημη πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής της νέας τους ταινίας «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα», που πραγματοποιήθηκε χθες σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας, είχε ένα σχόλιο για όλα.

«Πρέπει οι άνθρωποι να εξετάσουν τα αποτελέσματα του εξτρεμισμού σε σχέση με την ιστορία για να δουν πως τελικά δεν λειτουργεί. Μία τέτοια ιδέα χρωματίζει την αφήγηση της ταινίας μας», συνεχίζει μιλώντας για το φιλμ που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Πασκάλ Μερσιέ.

Καθόλου τυχαία ο Άιρονς, φιλέλληνας και γνώστης της ελληνικής κουλτούρας, δεν μας χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και απαισιόδοξος. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι να βλέπουμε αδιέξοδο στην οικονομική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε κάθε πρωί και να λέμε "ο ουρανός είναι γαλάζιος, ο καιρός είναι υπέροχος...". Μπορούμε να προσαρμόσουμε τους εαυτούς μας.», συμπληρώνει.

Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Οι πολιτικοί και οι οικονομικές αγορές μάς είπαν ψέματα. Οδηγηθήκαμε σε έναν ψεύτικο τρόπο ζωής με το να ζούμε πέρα από τις πραγματικές μας δυνατότητες. Είμαστε εν μέρει υπεύθυνοι γιατί δανειστήκαμε τα λεφτά για να ζήσουμε στην υπερβολή».

Ιδού και το σχόλιό του για την άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα: «Δεν πρέπει να συγχέουμε μία ολόκληρη χώρα με ένα περιστατικό που διαβάζουμε στην εφημερίδα. Σίγουρα υπάρχουν ηλίθιοι που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρότυπο, ναι, δολοφονούν ανθρώπους αλλά αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την Ελλάδα που ξέρω. Η Ελλάδα είναι γεμάτη υπέροχους ανθρώπους. Είναι ένα από τα βασικότερα μέρη στον κόσμο, που χαίρομαι να βρίσκομαι. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ότι κρινόμαστε από τις πράξεις ηλίθιων εξτρεμιστών που σκοτώνουν».

Καυστικός αλλά και συμπάσχων με τους Ελληνες, ο Αγγλος ηθοποιός, που μόλις προχθές έκλεισε τα 65 του, καταλήγει: «Η ευρωπαϊκή οικονομία για μένα είναι σαν ένα ελικόπτερο του οποίου οι μηχανές χάλασαν και ο πιλότος -η Ανγκελα Μέρκελ και όποιον άλλον από τους πολιτικούς σας θέλετε- προσπαθούν να το ρίξουν. Αν πέσει, οι κοινωνικές αναταραχές θα χειροτερέψουν», τονίζει και μας προτρέπει: «Μας είπαν τα τελευταία 50-70 χρόνια ότι πρέπει να αγοράζουμε υλικά αγαθά. Ηταν μια μεγάλη προπαγάνδα. Αλλά πρέπει να δούμε πέρα από αυτό. Οι μεγάλοι οργανισμοί ζητούν από εμάς να αγοράζουμε. Εχουμε όμως επιλογή. Μπορούμε να πούμε "όχι". Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την ιδέα, χρειάζεται απλώς να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και να απολαμβάνουμε τη ζωή»



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-23 15:22:55



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ