Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Το Τελευταίο Καταφύγιο / The Last Resort

Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μια γυναίκα από τη Ρωσία ταξιδεύει με τον ανήλικο γιο της στην Αγγλία, μόνο για να καταλήξει εγκλωβισμένη σε μια παραθαλάσσια πόληφάντασμα. Χρόνια πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, ο Παβλικόφσκι προφητεύει, με εξαιρετικά δείγματα νατουραλιστικού σινεμά, τα αόρατα τείχη που ύψωσε η σημερινή Ευρώπη στις ελπίδες όσων ψάχνουν απεγνωσμένα μια σανίδα σωτηρίας.


ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ | 2000 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 73' | ΑΓΓΛΙΚΑ, ΡΩΣΙΚΑ

Το ταξίδι που θεωρητικά θα άλλαζε τη ζωή της, μετατρέπεται σε έναν Σισύφειο εφιάλτη για μια Ρωσίδα που αναζητεί καλύτερη τύχη στην Αγγλία αλλά εγκλωβίζεται σε ένα παρατημένο παραθαλάσσιο βρετανικό θέρετρο που έχει μετατραπεί σε προσωρινό κέντρο υποδοχής μεταναστών.

Με σημαία του το νατουραλιστικό σινεμά και το παρελθόν του σε ντοκιμαντέρ που συνέθεταν την εικόνας μιας, υπό διαμόρφωση, Ευρώπης, ο Πάβελ Παβλικόφσκι περιέγραψε ποιητικά, μέσα από μια ιστορία απόγνωσης που μετατρέπεται σε ερωτική, εικόνες από ένα προφητευμένο μέλλον που σήμερα κατακλύζει την επικαιρότητα. Στο δικό του Καταφύγιο όμως, δύο άνθρωποι με τελείως διαφορετικό παρελθόν, αντιπαραθέτουν την υπομονή και πίστη για ένα καλύτερο μέλλον, ως μοναδικά τους όπλα απέναντι σε τυφλά κράτη και αμοραλιστές τυχοδιώκτες που ζουν παρασιτικά χάρη σε αυτά. Βραβείο BAFTA για Καλύτερο Νέο Δημιουργό. Τ.Μ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Pawel Pawlikowski
ΣΕΝΑΡΙΟ: Rowan Joffe, Pawel Pawlikowski
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ryszard Lenczewski
ΜΟΥΣΙΚΗ: Max de Wardener
ΜΟΝΤΑΖ: David Charap
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Dina Korzun, Artyom Strelnikov, Paddy Considine, Steve Perry, Katie Drinkwater, Dave Bean, Lindsey Honey



        Δείτε επίσης στην κατηγορία: Spotlight στον Πάβελ Παβλικόφσκι