Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Ντροπή / Shame

22/9/18, 17:45, Δαναός 1
28/9/18, 22:30, Άστορ

Στο μέσο του εκπληκτικού σερί ταινιών που γύρισε ο Μπέργκμαν το '60, η «Ντροπή» αξίζει περίοπτης θέσης. Αντιπολεμική δήλωση τρομερής δύναμης, με ερμηνείες ανυπέρβλητης ισχύος από τους Μαξ φον Σίντοφ και Λιβ Ούλμαν, η «Ντροπή» αποτελεί μια ηθική παραβολή μεγάλης υπαρξιακής αγωνίας, την οποία οφείλει να ανακαλύψει επιτέλους μια ευρύτερη μερίδα θεατών. Επετειακή προβολή 50 χρόνων με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

ΣΟΥΗΔΙΑ | 1968 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 103' | ΣΟΥΗΔΙΚΑ  

Ένα ζευγάρι μουσικών, κάτοικοι ενός ήσυχου νησιού, παραμένει αμέτοχο στις βίαιες εξελίξεις ενός απροσδιόριστου πολέμου που μαίνεται στον έξω κόσμο. Όταν όμως ο πόλεμος χτυπήσει κάποια στιγμή την πόρτα του αγροκτήματός τους, θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση αντιμετωπίζοντας διλήμματα που θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ο ένας βλέπει τον άλλο και την ίδια τους τη ζωή.

Στο μέσο του εκπληκτικού δημιουργικού σερί της δεκαετίας του '60, η «Ντροπή» αξίζει περίοπτης θέσης, προνόμιο που όμως απέκτησε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, όταν το φιλμ αναγνωρίστηκε, καθυστερημένα, ως ένα από τα κορυφαία του Σουηδού σκηνοθέτη. Αντιπολεμική δήλωση τρομερής δύναμης, ερμηνευμένη ανυπέρβλητα από τους Σίντοφ και Ούλμαν, η «Ντροπή» αποτελεί μια ηθική παραβολή μεγάλης υπαρξιακής αγωνίας και αξέχαστων σκηνών, την οποία οφείλει να ανακαλύψει, επιτέλους, μια ευρύτερη μερίδα θεατών. Λ.Κ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ingmar Bergman
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ingmar Bergman
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Sven Nykvist
ΜΟΝΤΑΖ: Ulla Ryghe
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Liv Ullmann, Max Von Sydow, Sigge Fürst, Gunnar Björnstrand, Birgitta Valberg



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-09 17:46:52