Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και Προσβασιμότητα

Με πρόθεση συνέχειας και ανάπτυξης του συμπεριληπτικού προφίλ του Φεστιβάλ, μία συνοπτική αναφορά των δράσεων και πρωτοβουλιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με στόχο την καθολικά προσβάσιμη κινηματογραφική εμπειρία.

ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Κατά την επιλογή των κινηματογραφικών αιθουσών του Φεστιβάλ λαμβάνεται πάντα υπ' όψιν η προσβασιμότητα, με ρεαλιστικό σχεδιασμό. Στο κέντρο της Αθήνας οι προσβάσιμες αίθουσες είναι συγκεκριμένες και δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος σε επίπεδο αριθμού ταινιών και προβολών.

Ειδικά, φέτος, ωστόσο, από τις 8 συνολικά αίθουσες και τοποθεσίες προβολών του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας οι 6 είναι προσβάσιμες (75%): ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ 1, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΡΙΒΙΕΡΑ και ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. 

Επίσης, η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ή το ΠΑΛΛΑΣ), οι οποίες είναι επίσης προσβάσιμες αίθουσες

ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΜΕΑ

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πάγιας κοινωνικής και συμπεριληπτικής πολιτικής του Φεστιβάλ, φροντίζουμε ώστε κάθε χρόνο να διαθέτουμε ΔΩΡΕΑΝ κάρτες διαρκείας στα άτομα με αναπηρία, ήτοι ελεύθερη είσοδο στις προβολές. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τέλος, είμαστε το πρώτο Φεστιβάλ στην Ελλάδα που συμπεριέλαβε με υπεύθυνο και συνειδητό τρόπο το θέμα της προσβασιμότητας στον προγραμματισμό του με καθολικά προσβάσιμες προβολές.

Αναλυτικότερα: 

Ίσως η πιο σημαντική προβολή στην ιστορία του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας ήταν η πρώτη καθολικά προσβάσιμη προβολή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 21ης διοργάνωσης με την προβολή της ταινίας «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη, της σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη και των πρωταγωνιστών Ανδρέα Κωνσταντίνου και Πηνελόπης Τσιλίκα, στην Ταινιοθήκη η πρώτη στην Ελλάδα προβολή, καθολικά προσβάσιμη, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Η βραβευμένη ταινία «Μικρά Αγγλία» προβλήθηκε με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH - Subtitles for the Deaf or hard of Hearing].  Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ υποτιτλίζονται έκτοτε όσες περισσότερες ελληνικές ταινίες είναι εφικτό.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία συνεχίζοντας την παράδοση των καθολικά προσβάσιμων προβολών διοργάνωσαν το 2016 την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη «Οι Αισθηματίες», με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους.

Το 2017, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποίησε την πρώτη καθολικά προσβάσιμη προβολή ξένης ταινίας στη χώρα μας, διευρύνοντας την σινεφιλική της βάση σε ένα κοινό που στερείται ην πλήρη κινηματογραφική εμπειρία, με την ταινία «Το Θαύμα της Άνι Σάλιβαν» («Miracle Worker») του Άρθουρ Πεν.

Ταυτόχρονα φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς- Σινεμά και Αναπηρία», σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στο πλαίσιο του αφιερώματος παρουσιάστηκαν με ελεύθερη είσοδο τέσσερις κλασικές ταινίες και τέσσερις πρεμιέρες με θέμα την αναπηρία. Σκοπός ήταν να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ο κινηματογράφος προσεγγίζει το ζήτημα της αναπηρίας και να ανοιχτεί ένα παράθυρο σε μια διαφορετική πραγματικότητα, έχοντας κατά νου το αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία σε μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες. Το δικαίωμά τους να κινούνται στην πόλη, να εργάζονται και να δημιουργούν, να βλέπουν ταινίες στις ίδιες αίθουσες. Τις προβολές πλαισίωσαν ανοιχτές συζητήσεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-09-08 11:09:50



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ