Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

And the Oscar goes to... Νύχτες Πρεμιέρας! Εννιά ταινίες που προβλήθηκαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας διεκδικούν 27 Όσκαρ στην 96η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιδιώκουν αδιάλλειπτα και με συνέπεια, να συστήνουν στο πιστό κοινό τους τις καλύτερες, πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς και η πρόσφατη ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων επιβεβαιώνει τον παραπάνω στόχο.

Στις φετινές υποψηφιότητες οι Νύχτες Πρεμιέρας δηλώνουν πανηγυρικά παρούσες με ταινίες που διεκδικούν επάξια βραβείο Όσκαρ στις πεντάδες των καλύτερων της χρονιάς και τις οποίες οι θεατές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πανελλήνια πρώτη προβολή στο πλαίσιο του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και του 13ου Athens Open Air Film Festival. 

Το σκορσεζικό έπος «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» που επαναφέρει από τη λήθη μια συγκλονιστική γενοκτονία, η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ με τη θαυμάσια ερμηνεία της Σάντρα Ούλερ, η θαρραλέα αντισυμβατική πραγματεία για το Ολοκαύτωμα του Τζόναθαν Γκλέιζερ «Ζώνη Ενδιαφέροντος», η τρυφερή Ταινία Έναρξης («Περασμένες Ζωές» της Σελίν Σόνγκ) και η φαντασμαγορική Ταινία Λήξης («Το Αγόρι και ο Ερωδιός» του Χαγιάο Μιγιαζάκι), το απολαυστικό «May December» του Τοντ Χέινς, η αναπάντεχη έκπληξη της χρονιάς «Στο Γραφείο των Καθηγητών» του Ιλκέρ Τσάτακ και τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ «Αιώνια Μνήμη» και «20 Μέρες στην Μαριούπολη» που διαχειρίζονται παρελθόντα και επίκαιρα ζητήματα ιστορικής καταγραφής, συγκέντρωσαν 27 υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κορυφαίες κατηγορίες του θεσμού, λίγους μήνες μετά την προβολή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Αναλυτικά:

«Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε
10 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου, Β' Αντρικού, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνογραφίας, Κοστουμιών, Μουσικής, Τραγουδιού)

«Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ
5 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου, Πρωτότυπου Σεναρίου και Μοντάζ)

«Ζώνη Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ
5 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Διεθνούς Ταινίας και Ήχου)

«Περασμένες Ζωές» της Σελίν Σονγκ
2 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου)

«May December» του Τοντ Χέινς
1 υποψηφιότητα (Πρωτότυπου Σεναρίου)

«Στο Γραφείο των Καθηγητών» του Ιλκέρ Τσάτακ
1 υποψηφιότητα (Διεθνούς Ταινίας)

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» του Χαγιάο Μιγιαζάκι
1 υποψηφιότητα (Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων)

«Αιώνια Μνήμη» της Μαϊτέ Αλμπέρντι
1 υποψηφιότητα (Καλύτερου Ντοκιμαντέρ)

«20 Μέρες στη Μαριούπολη» του Μστισλάβ Τσερνόφ
1 υποψηφιότητα (Καλύτερου Ντοκιμαντέρ)

Οι φετινές εννιά οσκαρικές παρουσίες των Νυχτών Πρεμιέρας ισοφαρίζουν τον περσινό αριθμό, αφού και το 2023 εννιά ταινίες του 28ου φεστιβάλ έλαβαν «οσκαρικό» χρίσμα. Συγκεκριμένα: η πικρόχολη σάτιρα του Μάρτιν ΜακΝτόνα «Τα Πνεύματα του Ινισέριν», το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Το Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Έστλουντ, το συγκινητικό «Aftersun» της Σαρλότ Γουέλς, τα «ΕΟ» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, «Close» του Λούκας Ντοντ και «The Quiet Girl» του Κόλουμ Μπερέιντ, που προτάθηκαν στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας, καθώς και τα ντοκιμαντέρ «All That Breathes»«All the Beauty and the Bloodshed» και «Fire of Love».

Η 96η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυραική 10 Μαρτίου. Συντονιστείτε στο ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις!

Το 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2024-01-25 12:08:38



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    Τιμημένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Αντρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το μνημειώδες έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει τη σημαντική επέτειο με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε μια μοναδική προβολή-γεγονός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    Θεωρήθηκε ανήθικο, σκανδαλώδες, σοκαριστικό. Σε αρκετές χώρες συνάντησε προβλήματα με τη λογοκρισία και στην Αμερική προβλήθηκε με τον χαρακτηρισμό 'Αυστηρώς Ακατάλληλο'. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θυελλώδη κυκλοφορία της, οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ προβάλλουν την αριστουργηματική ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ στην πλήρη της εκδοχή και χωρίς περικοπές, για μία και μοναδική προβολή, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Ταυτόχρονα με την επανέκδοσή της στις αίθουσες του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να δείτε σε αποκλειστική προβολή τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ του Νιλ Τζόρνταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ολοκαίνουργια ψηφιακή κόπια που έγινε για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών όπως δεν την έχετε (ξανα)δει: για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πρόσφατη 4Κ ψηφιακή κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με αφορμή την επέτειο 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, η 'Απειλή' του Τζον Κάρπεντερ προβάλλεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ με μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ρόμπερτ Όλτμαν και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς: βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, και υποψήφιο για 6 ακόμα χρυσά αγαλματίδια, το 'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ φιλοξενείται για μία και μοναδική προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.