24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας"

Αυτοί που Επιστρέφουν / Les Revenants

1/10/2017, 22:30, Odeon Όπερα 1

Οι ζωές των κατοίκων ενός μικρού γαλλικού χωριού αλλάζουν ανεπανόρθωτα όταν συμβαίνει το αδιανόητο και οι νεκροί επανέρχονται στη ζωή διεκδικώντας ξανά μια θέση στην κοινωνία και την καρδιά αυτών που άφησαν πίσω. Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Καμπιγιό υπογράφει ένα στοιχειωμένο και βαθιά ατμοσφαιρικό θρίλερ που στοχάζεται πάνω στα αιώνια και αξεδιάλυτα μυστήρια της ύπαρξης. Η απήχησή του αποτέλεσε έμπνευση για την εξαιρετικά επιτυχημένη ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.

They Came Back

Οι ζωές των κατοίκων ενός μικρού γαλλικού χωριού αλλάζουν ανεπανόρθωτα όταν συμβαίνει το αδιανόητο και οι νεκροί συγγενείς τους επανέρχονται στη ζωή, ανασύροντας μνήμες θανάτου και διεκδικώντας ξανά μια θέση στην κοινωνία και στην καρδιά αυτών που άφησαν πίσω.

Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Ρομπέν Καμπιγιό εικονογραφεί «αυτούς που επέστρεψαν» σαν λευκά φαντάσματα, ιδωμένα μέσα από τις θερμικές κάμερες που καταγράφουν τις κινήσεις τους και, περνώντας από το συλλογικό στο προσωπικό μέσω τριών παράλληλων υποπλοκών, κατασκευάζει ένα κλειστοφοβικό και ιδιότυπο θρίλερ μυστηρίου το οποίο, καταρρίπτοντας την μοναδική και αδιαπραγμάτευτη βεβαιότητα που διακατέχει την ανθρώπινη ύπαρξη, καθρεφτίζεται συμβολικά στην παγκόσμια προσφυγική κρίση του σήμερα. Το φιλμ αποτέλεσε έμπνευση για την ιδιαίτερα επιτυχημένη, ομότιτλη τηλεοπτική γαλλική σειρά του 2012.

Σκηνοθεσία: Robin Campillo
Σενάριο: Robin Campillo, Brigitte Tijou
Φωτογραφία: Jeanne Lapoirie
Μουσική: Jocelyn Pook, Martin Wheeler
Μοντάζ: Robin Campillo, Stephanie Leger
Ηθοποιοί: Geraldine Pailhas, Jonathan Zaccai , Frederic Pierrot, Catherine Samie, Gerard Watkins

Γαλλία | 2004 | Έγχρωμο | DCP | 102' | Γαλλικά
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό

   Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό

   Πληρωμένος Έρωτας / Eastern Boys

   Πληρωμένος Έρωτας / Eastern Boys

   Ευκατάστατος μεσήλικας 'ψωνίζει' νεαρό μετανάστη, μη γνωρίζοντας ότι η συμμορία του δεύτερου θα τον ληστέψει. Ωστόσο εκείνος αρνείται να τον καταδώσει, γοητευμένος από την ορμή της νεότητας που γεμίζει αναπάντεχα το συναισθηματικό του κενό. Στην καρδιά ενός πολυπολιτισμικού, και συνάμα χαώδους και σκληρού κόσμου, ο Καμπιγιό εξερευνά το ενδεχόμενο της κατανόησης, της συγχώρεσης και της λύτρωσης, βρίσκοντας αναπάντεχες και όχι πάντα βολικές απαντήσεις μέσα από τη διήγηση μιας αφοπλιστικά ειλικρινούς ερωτικής ιστορίας.

   120 Χτύποι το Λεπτό / 120 Battements par Minute

   120 Χτύποι το Λεπτό / 120 Battements par Minute

   Η ταινία που έκανε τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, πρόεδρο της επιτροπής του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών, να δακρύσει, είναι το παθιασμένο χρονικό μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του '80 ύψωσαν ανάστημα ενάντια σε έναν πανίσχυρο και θανατηφόρο ιό. Σκηνοθετώντας με νεανική ορμή και ενώνοντας μοναδικά το συλλογικό με το ατομικό και το πολιτικό με το προσωπικό, ο Καμπιγιό παραδίδει στα χέρια των θεατών μια συναισθηματική χειροβομβίδα. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες.Παρουσία του σκηνοθέτη Ρομπέν Καμπιγιό και του πρωταγωνιστή Αρνό Βαλουά.