Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Πλωτοί Ουρανοξύστες / Plynace Wiezowce

29/9/2016, 20:00, Δαναός 1 30/9/2016, 18:30, Δαναός 2

Ο Κούμπα, ένας επαγγελματίας κολυμβητής, μοιράζει τη μέρα του ανάμεσα στις προπονήσεις και την όμορφη σύντροφό του. Η καθημερινότητά του διαταράσσεται, ωστόσο, όταν ένας ελκυστικός νεαρός εισβάλλει στη ζωή του και του ξυπνά τις πιο ανεξέλεγκτες ερωτικές επιθυμίες. Η πρώτη γκέι ταινία που ξεπήδησε ποτέ από το σινεμά της Πολωνίας ανήκει στη γενναία σκηνοθετική φωνή του Βασιλέφσκι και στην απόφασή του να αψηφήσει τα κινηματογραφικά ταμπού της χώρας του προκειμένου να διηγηθεί ένα θαρραλέο love story.

Floating Skyscrapers

Ο Κούμπα είναι ένας ανερχόμενος αθλητής αγώνων κολύμβησης που ζει στη Βαρσοβία. Οταν δεν τσακώνεται με την παρεμβατική μητέρα του, περνά τον χρόνο του με την επί δύο έτη σύντροφό του. Πηγαίνοντας σε μια εκδήλωση με την τελευταία, γνωρίζει τον Μίκαλ και η έλξη ανάμεσα τους είναι άμεση και ακαταμάχητη, σε βαθμό που ο Κούμπα δεν μπορεί να μην τον εντάξει στη ζωή του. Για να τα καταφέρει, όμως, θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με το περιβάλλον του, αλλά και με τον εαυτό του.

Εντονος ερωτισμός, ζητήματα καταπιεσμένης σεξουαλικής ταυτότητας, αλλά και οι παθογένειες μιας Πολωνίας όπου χρόνια μετά το «Φθινόπωρο των Εθνών» και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο συντηρητισμός παραμένει ριζωμένος στη συνείδηση του κόσμου. Ολα αυτά στη δεύτερη ταινία του Τομάς Βασιλέφσκι, η οποία τον ανέδειξε στο καλλιτεχνικό κύκλωμα ως μια ανερχόμενη κινηματογραφική φωνή και απέσπασε το βραβείο «Εast of the West» στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Γ. Β.
Παρουσία του σκηνοθέτη

Σκηνοθεσία: Tomasz Wasilewski
Σενάριο: Tomasz Wasilewski
Φωτογραφία: Kuba Kijowski
Μουσική: Baasch
Μοντάζ: Aleksandra Gowin
Ηθοποιοί: Mateusz Banasiuk, Marta Nieradkiewicz, Bartosz Gelner, Katarzyna Herman, Izabela Kuna, Miroslaw Zbrojewicz, Olga Frycz

Πολωνία | 2013 | Εγχρωμο | DCP | 93' | Πολωνικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-11 11:38:24



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Τομάς Βασιλέφσκι: Τα Ηνωμένα Καρέ της Αγάπης

    Τομάς Βασιλέφσκι: Τα Ηνωμένα Καρέ της Αγάπης

    Για Ενα Κρεβάτι / W Sypialni

    Για Ενα Κρεβάτι / W Sypialni

    Εσωστρεφής σαραντάρα βάζει online αγγελία ως συνοδός για πλούσιους κυρίους, τους οποίους όμως ναρκώνει στο ραντεβού. Στη συνέχεια περνά τη νύχτα στα διαμερίσματά τους, απολαμβάνοντας τη 'φιλοξενία'. Οταν το κόλπο αποτυγχάνει με ένα από τα θύματά της, μια αλλόκοτη σχέση δημιουργείται μεταξύ τους. Σεξ, ψέματα και μοναξιά στο μινιμαλιστικό και ατμοσφαιρικό ντεμπούτο που μας σύστησε το σκηνοθετικό ταλέντο του Τομάς Βασιλέφσκι.

    Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης / Zjednoczone Stany Milosci

    Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης / Zjednoczone Stany Milosci

    Τέσσερις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με φιμωμένα ερωτικά πάθη και αποχρωματισμένα όνειρα, σε μια Πολωνία στο μεταίχμιο της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ. Κισλοφσκικών αποχρώσεων και υποβόσκουσας έντασης, το γυναικείο φιλμ της χρονιάς φέρει την υπογραφή ενός άνδρα, του πιο ανερχόμενου σκηνοθέτη του σύγχρονου πολωνικού σινεμά. Αργυρή Αρκτος σεναρίου στη Μπερλινάλε.