Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Ο Αποτεφρωτής / The Cremator

23/09/19, 22:00, IDEAL

Όταν ο Γιώργος Λάνθιμος τοποθετούσε την κάποτε απαγορευμένη δημιουργία του Χερζ ανάμεσα στις βασικές επιρροές του για την «Ευνοούμενη», ανέτρεχε σε μια από τις πιο αποστομωτικές ταινίες που έγιναν ποτέ. Έναν ριψοκίνδυνο συνδυασμό μακάβριας κωμωδίας, αχαλίνωτου μηδενισμού και πολιτικού τρόμου γύρω από τις παρανοϊκές ιδέες ενός ιδιοκτήτη κρεματορίου στη γερμανοκρατούμενη Τσεχία που πιστεύει ότι είναι ο εντεταλμένος του Θεού για να εξαγνίσει τον κόσμο από τη διαφθορά.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ| 1969 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 97' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Ένας ευσυνείδητος ιδιοκτήτης κρεματορίου έρχεται σε επαφή με το Κόμμα στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και νομοτελειακά τροποποιεί τις εργασίες του προς όφελος του επερχόμενου ολέθρου. Από τις παραμελημένες και σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθείσες στιγμές του Νέου Κύματος, ο «Αποτεφρωτής» ξεκίνησε να φτιάχνεται με την ελευθερία της «Άνοιξης» και ολοκληρώθηκε με το πυροβόλο στον κρόταφο καθώς τα σοβιετικά άρματα κατελάμβαναν τους δρόμους της Πράγας.

Όχι τυχαία το έργο κόπηκε από τη Μόσχα, άλλωστε το «Κόμμα» διατηρεί αντικαθεστωτικά διττή σημασία. Πρόκειται όμως για έναν εξπρεσιονιστικό τυφώνα ταινίας, έναν γκροτέσκ εφιάλτη που μιλά για την ευθύβολη μετάλλαξη του «κανονικού» σε εγκληματικό υπερόπλο. Ο Κόπφρκινγκλ τον οποίο υποδύεται ο Ρούντολφ Χρουσίνσκι είναι ένας από τους ανατριχιαστικότερους «κακούς» στην ιστορία του σινεμά, ένα μονότονα μελίρρυτο τέρας που μετασχηματίζει το έργο από βαριά αλληγορία σε αναπόδραστο ανθρωπολογικό τρόμο. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Juraj Herz
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ladislav Fuks, Juraj Herz
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Stanislav Milota
ΜΟΥΣΙΚΗ: Zdeněk Liška
ΜΟΝΤΑΖ: Jaromír Janáček
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová

ΓΙΟΥΡΑΪ ΧΕΡΤΖ (1934-2018)
Σλοβάκος, διασωθείς του Ολοκαυτώματος, γεννημένος το 1934 και σπουδασμένος παράλληλα με τον Γιαν Σβάνκμαϊερ. Η συνεπακόλουθη ενασχόλησή του με το κουκλοθέατρο τον άφησε στο ιστορικό περιθώριο του Νέου Κύματος, εσφαλμένα όμως καθώς υπήρξε βοηθός των Καντάρ/Κλος στο «Μαγαζάκι της Κεντρική Οδού», ενώ με το παρόν σφράγισε από τις αναντικατάστατες δημιουργίες του ρεύματος.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ  (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2010 Habermann
2009 Darkness
1986 The Night Overtakes
1982 Ferat Vampire
1979 The Ninth Heart
1978 Beauty and the Beast
1976 Day for My Love
1972 Morgiana
1971 Oil Lamps
1970 Sweet Games of Last Summer
1969 The Cremator
1965 The Sign of Cancer
1965 The Junk Shop



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 12:42:14