Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αποκαλύψεις Για Μια Γυναίκα

Στην ιστορία του κινηματογράφου λίγα πράγματα έχουν καταφέρει να γίνουν πιο camp από την Τζόαν Κρόφορντ. Εκτός ίσως από τη Φέι Ντάναγουεϊ, τη χρονιά που κλήθηκε να υποδυθεί την ίδια την Τζόαν Κρόφορντ στη μεγάλη οθόνη. Σε ένα ερμηνευτικό κρεσέντο υστερίας, ανεξέλεγκτης νεύρωσης και μορφασμών, που φαίνεται να ανήκουν περισσότερο στο σινεμά τρόμου παρά στο είδος του δράματος, η Ντάναγουεϊ ενσαρκώνει την έκπτωτη χολιγουντιανή σταρ σαν να πρόκειται όχι για αντικείμενο κινηματογραφικής βιογραφίας, αλλά για έναν θηλυκό μπαμπούλα ανεβασμένο σε ακριβά ψηλοτάκουνα, ο οποίος τρομοκρατεί τους θεατές.

Στην ιστορία του κινηματογράφου λίγα πράγματα έχουν καταφέρει να γίνουν πιο camp από την Τζόαν Κρόφορντ. Εκτός ίσως από τη Φέι Ντάναγουεϊ, τη χρονιά που κλήθηκε να υποδυθεί την ίδια την Τζόαν Κρόφορντ στη μεγάλη οθόνη. Σε ένα ερμηνευτικό κρεσέντο υστερίας, ανεξέλεγκτης νεύρωσης και μορφασμών, που φαίνεται να ανήκουν περισσότερο στο σινεμά τρόμου παρά στο είδος του δράματος, η Ντάναγουεϊ ενσαρκώνει την έκπτωτη χολιγουντιανή σταρ σαν να πρόκειται όχι για αντικείμενο κινηματογραφικής βιογραφίας, αλλά για έναν θηλυκό μπαμπούλα ανεβασμένο σε ακριβά ψηλοτάκουνα, ο οποίος τρομοκρατεί τους θεατές. Πώς ακριβώς; Με σαρωτικές εκρήξεις οργής (αλλά και με τις αεροπλανικές βάτες στα ρούχα της) σπέρνει στα δυο ανήλικα παιδιά της τον πανικό και τον φόβο, ενώ ξεστομίζει θρυλικές (και αθέλητα ξεκαρδιστικές) πλέον ατάκες όπως το «Οχι άλλες συρμάτινες κρεμάστρες!», με τις οποίες γαλουχήθηκαν έκτοτε πολυάριθμοι λάτρες του cult. Λ.Κ.

Πρωτότυπος τίτλος: Mommie Dearest

Σκηνοθεσία / Director: Frank Perry

Σενάριο / Screenwriters: Frank Perry, Christina Crawford, Robert Getchell, Tracy Hotchner, Frank Yablans

Φωτογραφία / DoP: Paul Lohmann

Μουσική / Music: Henry Mancini

Μοντάζ / Editor: Peter E. Berger

Ηθοποιοί / Principal Cast: Faye Dunaway, Diana Scarwid, Steve Forrest, Howard Da Silva, Mara Hobel

ΗΠΑ / USA

1981

Εγχρωμο / Color

129'

Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 27 Σεπτεμβρίου


    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-09-08 18:12:07



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Γεύση από camp: H γοητεία της υπερβολής

    Γεύση από camp: H γοητεία της υπερβολής

    Τι είναι το camp; Τα λεξικά το περιγράφουν ως 'μια μορφή κωμικής παρωδίας, όπου οι συμβάσεις και τα στερεότυπα μιας συγκεκριμένης φόρμας αγγίζουν ηθελημένα την υπερβολή, σε σημείο γελοιοποίησης'. Πράγματι, το camp έχει μέσα του την αίσθηση της υπερβολής, του τεχνητού, του ακούσια αστείου, αλλά ταυτόχρονα αναδίδει τον αέρα του καλοπροαίρετου, του αθώου, του αυθόρμητα εκτός σχεδίου. Μια camp ταινία μπορεί να μοιάζει με μια (σχεδόν) αποτυχημένη συνταγή: Προσπάθησες να τηγανίσεις αβγά αλλά έγιναν ομελέτα. Μπορεί η εμφάνισή τους να αλλάζει, παραμένουν, όμως, νόστιμα στη γεύση.

    Myra Breckinridge

    Myra Breckinridge

    Αυτή είναι η εξωφρενική ιστορία της Μάιρα Μπρέκινριτζ, μιας πανέμορφης τρανσέξουαλ που, αφότου υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου, βάζει πλώρη για το Χόλιγουντ και ετοιμάζεται να διδάξει κάμποσα άκρως αυθάδικα μαθήματα σε μερικούς από τους πιο επηρμένους κατοίκους του.

    Τα Απόρρητα της Κρεβατοκάμαρας

    Τα Απόρρητα της Κρεβατοκάμαρας

    Μπερδεμένες ερωτικές ταυτότητες, χαριτωμένες παρεξηγήσεις, αισθηματικά παιχνίδια, υπέροχα φορέματα, ατσαλάκωτα κοστούμια, απαστράπτουσα μητροπολιτική ατμόσφαιρα και γεμάτο πονηρούς υπαινιγμούς χιούμορ: ιδού τα χαρακτηριστικά που έκαναν την πρώτη συνεργασία του δημοφιλούς διδύμου Ντόρις Ντέι - Ροκ Χάντσον όχι μόνο μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αλλά και μια αληθινή αποθέωση της ελαφρότητας, του τεκνικολόρ και της φινετσάτης κομεντί.

    Οι Κολασμένοι της Σαγκάης

    Οι Κολασμένοι της Σαγκάης

    Πυκνοί καπνοί από όπιο προσπαθούν να καλύψουν μια θυελλώδη ιστορία παρακμής, αποπλάνησης και ακολασίας, την οποία ο Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ μεταμφίεσε σε ένα σεξουαλικά φορτισμένο και οπερετικών διαστάσεων μελόδραμα.

    Η Κοιλάδα Με τις Κούκλες

    Η Κοιλάδα Με τις Κούκλες

    Είναι νέες. Είναι όμορφες. Είναι γεμάτες όνειρα. Και σύντομα θα δουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται, θα γίνουν έρμαια των καταχρήσεων, θα ζήσουν τη σκοτεινή πλευρά της φήμης, θα γευτούν τον βρώμικο κόσμο του θεάματος και θα παλέψουν μέχρις εσχάτων προκειμένου να διατηρήσουν την αθωότητά τους...