Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Οι Κολασμένοι της Σαγκάης

Πυκνοί καπνοί από όπιο προσπαθούν να καλύψουν μια θυελλώδη ιστορία παρακμής, αποπλάνησης και ακολασίας, την οποία ο Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ μεταμφίεσε σε ένα σεξουαλικά φορτισμένο και οπερετικών διαστάσεων μελόδραμα.

Πυκνοί καπνοί από όπιο προσπαθούν να καλύψουν μια θυελλώδη ιστορία παρακμής, αποπλάνησης και ακολασίας, την οποία ο Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ μεταμφίεσε σε ένα σεξουαλικά φορτισμένο και οπερετικών διαστάσεων μελόδραμα. Στηριζόμενος σε ένα σενάριο το οποίο υπέστη αμέτρητες επεμβάσεις της λογοκρισίας προκειμένου να απαλυνθεί το τολμηρότατο για την εποχή περιεχόμενό του, ο θρυλικός σκηνοθέτης βάζει τη μυστηριώδη και αυτοκρατορική ιδιοκτήτρια ενός πολυσύχναστου καζίνο της Σαγκάης (μια αξέχαστη και βαμπιρική Ονα Μάνσον) να μηχανεύεται ένα πανούργο σχέδιο εκδίκησης. Τι περιλαμβάνει; Εναν Βρετανό στρατιωτικό, την επιρρεπή στις ναρκωτικές καταχρήσεις κόρη του και το μακιαβελικό νεαρό γιατρό που αναλαμβάνει να την διαφθείρει. Αυτό που ακολουθεί συνοψίζεται σε ένα εξεζητημένο μπαρόκ δράμα γεμάτο υπέροχες παραδοξότητες και ανείπωτες ανηθικότητες, οι οποίες μετατρέπουν τους «Κολασμένους της Σαγκάης» σε ένα διαχρονικά παράξενο και απολύτως εξωτικό φρούτο ταινίας. Αριστούργημα για πολλούς, απολαυστικό ανοσιούργημα για άλλους, δύσκολο να περιγραφεί για οποιονδήποτε το επιχειρήσει. Λ.Κ.

Πρωτότυπος τίτλος: The Shanghai Gesture

Σκηνοθεσία / Director: Josef von Sternberg

Σενάριο / Screenwriters: John Colton, Josef von Sternberg

Φωτογραφία / DoP: Paul Ivano

Μουσική / Music: Richard Hageman

Μοντάζ / Editor: Sam Winston

Ηθοποιοί / Principal Cast: Gene Tierney, Walter Huston, Victor Mature, Ona Munson, Phyllis Brooks

ΗΠΑ / USA 1941

Ασπρόμαυρο / B&W

98'

Αγγλικά, Γαλλικά, Κινέζικα / English, French, Chinese

* Προβάλλεται στις 22 Σεπτεμβρίου και στις 27 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-09-08 18:04:28



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Γεύση από camp: H γοητεία της υπερβολής

    Γεύση από camp: H γοητεία της υπερβολής

    Τι είναι το camp; Τα λεξικά το περιγράφουν ως 'μια μορφή κωμικής παρωδίας, όπου οι συμβάσεις και τα στερεότυπα μιας συγκεκριμένης φόρμας αγγίζουν ηθελημένα την υπερβολή, σε σημείο γελοιοποίησης'. Πράγματι, το camp έχει μέσα του την αίσθηση της υπερβολής, του τεχνητού, του ακούσια αστείου, αλλά ταυτόχρονα αναδίδει τον αέρα του καλοπροαίρετου, του αθώου, του αυθόρμητα εκτός σχεδίου. Μια camp ταινία μπορεί να μοιάζει με μια (σχεδόν) αποτυχημένη συνταγή: Προσπάθησες να τηγανίσεις αβγά αλλά έγιναν ομελέτα. Μπορεί η εμφάνισή τους να αλλάζει, παραμένουν, όμως, νόστιμα στη γεύση.

    Αποκαλύψεις Για Μια Γυναίκα

    Αποκαλύψεις Για Μια Γυναίκα

    Στην ιστορία του κινηματογράφου λίγα πράγματα έχουν καταφέρει να γίνουν πιο camp από την Τζόαν Κρόφορντ. Εκτός ίσως από τη Φέι Ντάναγουεϊ, τη χρονιά που κλήθηκε να υποδυθεί την ίδια την Τζόαν Κρόφορντ στη μεγάλη οθόνη. Σε ένα ερμηνευτικό κρεσέντο υστερίας, ανεξέλεγκτης νεύρωσης και μορφασμών, που φαίνεται να ανήκουν περισσότερο στο σινεμά τρόμου παρά στο είδος του δράματος, η Ντάναγουεϊ ενσαρκώνει την έκπτωτη χολιγουντιανή σταρ σαν να πρόκειται όχι για αντικείμενο κινηματογραφικής βιογραφίας, αλλά για έναν θηλυκό μπαμπούλα ανεβασμένο σε ακριβά ψηλοτάκουνα, ο οποίος τρομοκρατεί τους θεατές.

    Myra Breckinridge

    Myra Breckinridge

    Αυτή είναι η εξωφρενική ιστορία της Μάιρα Μπρέκινριτζ, μιας πανέμορφης τρανσέξουαλ που, αφότου υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου, βάζει πλώρη για το Χόλιγουντ και ετοιμάζεται να διδάξει κάμποσα άκρως αυθάδικα μαθήματα σε μερικούς από τους πιο επηρμένους κατοίκους του.

    Τα Απόρρητα της Κρεβατοκάμαρας

    Τα Απόρρητα της Κρεβατοκάμαρας

    Μπερδεμένες ερωτικές ταυτότητες, χαριτωμένες παρεξηγήσεις, αισθηματικά παιχνίδια, υπέροχα φορέματα, ατσαλάκωτα κοστούμια, απαστράπτουσα μητροπολιτική ατμόσφαιρα και γεμάτο πονηρούς υπαινιγμούς χιούμορ: ιδού τα χαρακτηριστικά που έκαναν την πρώτη συνεργασία του δημοφιλούς διδύμου Ντόρις Ντέι - Ροκ Χάντσον όχι μόνο μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αλλά και μια αληθινή αποθέωση της ελαφρότητας, του τεκνικολόρ και της φινετσάτης κομεντί.

    Η Κοιλάδα Με τις Κούκλες

    Η Κοιλάδα Με τις Κούκλες

    Είναι νέες. Είναι όμορφες. Είναι γεμάτες όνειρα. Και σύντομα θα δουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται, θα γίνουν έρμαια των καταχρήσεων, θα ζήσουν τη σκοτεινή πλευρά της φήμης, θα γευτούν τον βρώμικο κόσμο του θεάματος και θα παλέψουν μέχρις εσχάτων προκειμένου να διατηρήσουν την αθωότητά τους...