Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός

Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, το παρεξηγημένο φιλμ καθιερώθηκε δικαίως ως μία από τις ωραιότερες μεταφορές των περιπετειών του Φίλιπ Μάρλοου στην οθόνη.

Όταν ο Ρόμπερτ Ολτμαν ανακοίνωνε πριν σαράντα χρόνια την πρόθεσή του να διασκευάσει ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα του Ρέιμοντ Τσάντλερ - αναθέτοντας μάλιστα τον χαρακτήρα του θρυλικού ντετέκτιβ Μάρλοου στον θεωρητικά αταίριαστο για ρόλο τέτοιου βάρους Ελιοτ Γκουλντ - οι κριτικοί της εποχής αντιμετώπιζαν την απόφασή του με επιφύλαξη.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης δεν στάθηκε, ευτυχώς, σε αυτό. Γύρισε ένα παραδοσιακό φιλμ νουάρ, αλλάζοντας όμως τη συνήθη νυχτερινή ατμόσφαιρα με τα ηλιόλουστα πρωινά της Καλιφόρνιας. Μεταμόρφωσε τον υπερδραστήριο ντετέκτιβ, που εδώ βοηθάει υποτίθεται έναν φίλο ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της γυναίκας του, σε έναν φαινομενικά παθητικό loser. Φρόντισε, τέλος, η ταινία του να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στη συντήρηση ενός μύθου και την παρωδία του.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το κοινό γύρισε την πλάτη στην αιρετική και ολότελα συναρπαστική αυτή διασκευή. Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, το παρεξηγημένο φιλμ καθιερώθηκε δικαίως ως μία από τις ωραιότερες μεταφορές των περιπετειών του Φίλιπ Μάρλοου στην οθόνη. Λ.Κ.


the long goodbye / ο μεγάλος αποχαιρετισμός... από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director: Robert Altman

Σενάριο / Screenwriter: Leigh Brackett, Raymond Chandler

Φωτογραφία / DoP: Vilmos Zsigmond

Μουσική / Music: John Williams

Μοντάζ / Editor: Lou Lombardo

Ηθοποιοί / Principal Cast: Elliott Gould, Nina van Pallandt Sterling Hayden, Mark Rydell

ΗΠΑ / USA
1973
Εγχρωμο / Color
112'
Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 29 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Το Ταμπούρλο

    Το Ταμπούρλο

    Την ημέρα των τρίτων του γενεθλίων, ο Όσκαρ αποφασίζει να μη μεγαλώσει άλλο, αντιδρώντας στις περίπλοκες σχέσεις των ενηλίκων και επαναστατώντας απέναντι στην υποκρισία και την ανευθυνότητα της κοινωνίας.

    Χίτλερ: Μια Ταινία από τη Γερμανία

    Χίτλερ: Μια Ταινία από τη Γερμανία

    Χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια και βαθιά επηρεασμένο από τις ιδέες του Μπρεχτ για το επικό θέατρο, αυτό το πειραματικό, ποιητικό φιλμ γεμάτο από ανατριχιαστικούς μονολόγους, συμβολικά μακάβριο κουκλοθέατρο και εκτενές αρχειακό υλικό από την εποχή των ναζί, παραμένει το πλέον ολιστικό κινηματογραφικό πόνημα που κατάφερε να αντικρίσει το τέρας του φασισμού σε όλες του τις εκφάνσεις.

    Όλγα Ρόμπαρντς

    Όλγα Ρόμπαρντς

    Το μυστήριο γύρω από μια σειρά δολοφονιών διακεκριμένων Αράβων επιχειρηματιών έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Αθήνα. Ενώ όλοι αναζητούν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις εκτελέσεις, ένας νεαρός διαρρήκτης, ο Δημήτρης, είναι εκείνος που ανακαλύπτει τυχαία την ταυτότητά του.

    Το Τσίρκο

    Το Τσίρκο

    Με την ιδιοφυή κωμική φλέβα του και την τέλεια εξισορρόπηση του χιουμοριστικού με το δραματικό, το βραβευμένο με τιμητικό Όσκαρ 'Τσίρκο' παραμένει μια από τις καλύτερες, αν και λιγότερο προβεβλημένες ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν.

    Βασιλιάς Για Μια Νύχτα

    Βασιλιάς Για Μια Νύχτα

    Οξυδερκές και καυστικό, το 'Βασιλιάς για μια Νύχτα' παραμένει αποστομωτικά προφητικό, και ζητά από τους θεατές να συγχρονιστούν στις παράξενες διαθέσεις μιας ιστορίας που σερβίρει το χιούμορ της με ένα αίσθημα ναυτίας.