Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Δίκη

Ο Τζόζεφ Κ. θα ξυπνήσει ένα πρωί για να βρει την αστυνομία στο δωμάτιό του. Θα του ανακοινώσουν ότι επίκειται η δίκη του, αλλά κανείς δεν θα του πει γιατί δικάζεται. Προσπαθώντας να μάθει την ακριβή κατηγορία που του έχουν προσάψει, ταλαιπωρείται σε μία αέναη δίκη και περιπλανιέται χωρίς ελπίδα στο δαιδαλώδες σύμπαν ενός γραφειοκρατικού εξουσιαστικού μηχανισμού. Το φιλμ νουάρ βαδίζει χέρι χέρι με τον γερμανικό εξπρεσιονισμό στην ασπρόμαυρη, μετα-Αποκαλυπτική μεταφορά της «Δίκης» του Κάφκα και ο Όρσον Γουέλς εγκλωβίζει στο σελιλόιντ τις εικόνες που οι ανά τον κόσμο αναγνώστες είχαν σχηματίσει στο μυαλό τους διαβάζοντας το περίφημο βιβλίο. Ο Αντονι Πέρκινς στον πιο αντιεμπορικό ρόλο της ζωής του δείχνει τη μεγάλη του υποκριτική κλάση σε μία ταινία-ωδή στην αδυναμία του υποκειμένου μπροστά στα απρόσωπα εξουσιαστικά συστήματα. Μπορεί ο «Πολίτης Κέιν» να είναι για πολλούς η καλύτερη ταινία του Γουέλς, ο ίδιος πάντως υποστήριζε πως είναι η «Δίκη».

Εναλλακτικός Τίτλος: The Trial

Σκηνοθεσία: Orson Welles

Σενάριο: Orson Welles

Φωτογραφία: Edmond Richard

Μουσική: Jean Ledrut

Μοντάζ: Yvonne Martin Fritz H. Muller

Ηθοποιοί: Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Orson Welles, Romy Schneider, Elsa Martinelli, Suzanne Flon

Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Δυτ. Γερμανία, Ιταλία

Έτος Παραγωγής: 1962

Διάρκεια: 118'

Γλώσσα: Αγγλικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2011-09-06 12:10:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αφιέρωμα Kafka Zone

    Αφιέρωμα Kafka Zone

    Kafka Zone - Μικρού Μήκους

    Kafka Zone - Μικρού Μήκους

    Ένας άνδρας βρίσκεται μόνος σε ένα γραφείο. Στο δωμάτιο υπάρχει ένα τηλέφωνο – το μόνο μέσο που τον συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο. Ξαφνικά δέχεται μία κλήση και βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο ανατριχιαστική επιλογή της ζωής του.

    Kafka Zone - Μικρού Μήκους (Animation)

    Kafka Zone - Μικρού Μήκους (Animation)

    Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα, η Λίλκβιστ τοποθετεί την ιστορία σε ένα κατεστραμμένο από τον πόλεμο Σαράγιεβο και βασίζεται στις αφηγήσεις των προσφύγων, για να κερδίσει την Αργυρή Αρκτο μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

    Ταξικές Σχέσεις

    Ταξικές Σχέσεις

    Μεταμόρφωση: Πίσω από την Οθόνη

    Μεταμόρφωση: Πίσω από την Οθόνη