Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ατλάντικ Σίτι / Atlantic City

23/9/2016, 20:30, Ιντεάλ 25/9/2016, 21:00, Δαναός 2

Γερασμένος μικροαπατεώνας βρίσκει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις ψευδαισθήσεις ενός ένδοξου παρελθόντος όταν ανακατεύεται σε κομπίνα κλεμμένων ναρκωτικών και ερωτεύεται μια νεότερή του γυναίκα. Οι Μπαρτ Λάνκαστερ και Σούζαν Σαράντον παραδίδουν δύο από τις καλύτερες ερμηνείες τους, ως αταίριαστοι εραστές κυνηγημένοι από τη Μαφία, το παρελθόν και το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον, και ο Λουί Μαλ υπογράφει τη δική του αντισυμβατική εκδοχή ενός γκανγκστερικού φιλμ, σε ένα από τα καλύτερα κρυμμένα αριστουργήματα των '80s. Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε υποψηφιότητες για Οσκαρ.

atlantic

Ένας γερασμένος μικροαπατεώνας που ζει με τις ψευδαισθήσεις ενός ένδοξου παρελθόντος βρίσκει ξαφνικά την ευκαιρία να επανακτήσει τον αυτοσεβασμό του όταν ανακατεύεται σε μια κομπίνα κλεμμένων ναρκωτικών και ερωτεύεται μια νεότερή του γυναίκα, που με τη σειρά της ονειρεύεται να γίνει κρουπιέρισσα στο Μόντε Κάρλο.

Στην καλύτερη από τις αμερικανικές ταινίες του, ο Λουί Μαλ παραδίδει τη δική του, ολότελα αντισυμβατική εκδοχή ενός γκανγκστερικού θρίλερ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αποκαθήλωση του αμερικανικού ονείρου με την οξυδερκή ματιά ενός εξωτερικού παρατηρητή. Με ατμοσφαιρικό φόντο μια παρηκμασμένη πόλη-φάντασμα, ένα πάλαι ποτέ τουριστικό θέρετρο που πασχίζει να ορθοποδήσει μέσα από εργοτάξια και καζίνο, ο Μπαρτ Λάνκαστερ και η Σούζαν Σαράντον παραδίδουν δύο από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας τους, στους ρόλους των αταίριαστων εραστών που βρίσκονται κυνηγημένοι από τη Μαφία, το παρελθόν και το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον. Κάτοχος του Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και υποψήφια για πέντε Όσκαρ, η ταινία μπορεί να μην απέσπασε τελικά κανένα, παραμένει όμως ένα από τα καλύτερα κρυμμένα αριστουργήματα της δεκαετίας του ’80. Θ. Π.

Σκηνοθεσία: Louis Malle
Σενάριο: John Guare
Φωτογραφία: Richard Ciuoka
Μουσική: Michel Legrand
Μοντάζ: Suzanne Baron
Ηθοποιοί: Burt Lancaster, Susan Sarandon, Keit Reid

Καναδάς, Γαλλία | 1980 | Έγχρωμο | 35mm | 106' | Αγγλικά, Γαλλικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-12 10:26:08



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Λουί Μαλ: Les Fleurs du Malle

    Λουί Μαλ: Les Fleurs du Malle

    Ασανσέρ για Δολοφόνους / Ascenseur pour l' echafaud

    Ασανσέρ για Δολοφόνους / Ascenseur pour l' echafaud

    Ενα ζευγάρι παράνομων εραστών. Ενα φαινομενικά τέλειο έγκλημα. Μια απεγνωσμένη νύχτα στο Παρίσι. Αποπνικτικό σασπένς, μοιραίος ρομαντισμός, η αριστοκρατική ομορφιά της Ζαν Μορό και το θρυλικό τζαζ σάουντρακ του Μάιλς Ντέιβις συνθέτουν το κλειστοφοβικό ντεμπούτο του Μαλ, ένα εμβληματικό φιλμ νουάρ που ανανέωσε τους κανόνες του είδους και σημάδεψε για πάντα το γαλλικό σινεμά.

    Oι Εραστές / Les Amants

    Oι Εραστές / Les Amants

    Νεαρή σύζυγος ξεγελά την ανία της οικογενειακής ζωής στην επαρχία με εκδρομές στο Παρίσι και ένα ειδύλλιο με περιζήτητο εργένη, μέχρι που η γνωριμία της με νεαρό αρχαιολόγο θα ανατρέψει τη ζωή της μέσα σε μία νύχτα. Η ταινία που σόκαρε τα συντηρητικά ήθη της εποχής της με την απελευθερωμένη απεικόνιση της γυναικείας σεξουαλικότητας, καθιερώνοντας τον Λουί Μαλ ως ποιητή του απαγορευμένου αισθησιασμού και τη Ζαν Μορό ως διαχρονικό σύμβολο του σεξ, είναι ένα εξαίσια κινηματογραφημένο ενήλικο παραμύθι για τον έρωτα ως ακατανίκητη κινητήριο δύναμη, ικανή να αντισταθεί σε κάθε κοινωνική σύμβαση. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας.

    H φλόγα Που Τρεμοσβήνει / Le Feu Follet

    H φλόγα Που Τρεμοσβήνει / Le Feu Follet

    Ενας αλκοολικός, αυτοκαταστροφικός συγγραφέας περιπλανιέται για ένα 24ωρο στο Παρίσι, επιδιώκοντας να επανασυνδεθεί με παλιούς έρωτες, φίλους και γνωστούς, και αναζητώντας απεγνωσμένα έναν λόγο για να κρατηθεί στη ζωή. Το πρώτο από τα πολλά αριστουργήματα που θα ακολουθούσαν στην καριέρα του Λουί Μαλ είναι μια αβάσταχτα μελαγχολική αλλά γοητευτική μπαλάντα για όλους όσοι νιώθουν πως δεν ανήκουν πουθενά. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας.

    Το Φύσημα στην Καρδιά / Le Souffle au Coeur

    Το Φύσημα στην Καρδιά / Le Souffle au Coeur

    Ο 14χρονος Λοράν μεγαλώνει στη Γαλλία των '50s, με την αποπνικτική τρυφερότητα της Ιταλίδας μητέρας του, την αδιαφορία του πατέρα του και τα πειράγματα των μεγαλύτερων αδελφών του, πασχίζοντας να ανακαλύψει τον κόσμο, να χάσει την παρθενιά του και να κάνει την επανάστασή του. Ο Λουί Μαλ ανασυνθέτει την περιπέτεια που λέγεται εφηβεία με σπάνια τρυφερότητα, αφοπλιστικό χιούμορ και απενοχοποιημένη διάθεση απέναντι στα ταμπού, παραδίδοντας μια από τις ωραιότερες ιστορίες ενηλικίωσης που διηγήθηκε ποτέ το σινεμά και η οποία προκάλεσε σκάνδαλο εξαιτίας μιας σκηνής αιμομιξίας. Υποψηφιότητα για Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

    Επώνυμο: Λακόμπ, Όνομα: Λισιέν / Lacombe, Lucien

    Επώνυμο: Λακόμπ, Όνομα: Λισιέν / Lacombe, Lucien

    Στη Γαλλία του 1944, ο 18χρονος Λισιέν ζητά να στρατολογηθεί στην Αντίσταση, αλλά όταν απορρίπτεται τάσσεται στο πλευρό της Γκεστάπο. Μεθυσμένος από την αίσθηση εξουσίας, θα βρεθεί σε αδιέξοδο όταν ερωτεύεται την κόρη ενός Εβραίου. Σε ένα από τα αριστουργήματά του και σε μια από τις πρώτες ταινίες που ασχολήθηκαν ανοιχτά με τη συνεργασία μερίδας Γάλλων πολιτών με τους Γερμανούς κατακτητές, ο Μαλ σκιαγραφεί με ψυχραιμία το σύνθετο ψυχολογικό πορτραίτο του πιο αμφιλεγόμενου χαρακτήρα της φιλμογραφίας του και συνάμα μιας ολόκληρης χώρας υπό την απειλή διχασμού.