Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ζαν Ντιλμάν / Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles

3/10/2015, 19:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ριζοσπαστική καταγραφή της καθημερινότητας μιας χήρας που εκτελεί χρέη νοικοκυράς και πόρνης ταυτόχρονα, το έργο-τομή της πρωτοποριακής Γαλλίδας δημιουργού συγκαταλέγεται στις πενήντα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με ψηφοφορία του περιοδικού Sight and Sound και λίστες πολυάριθμων κριτικών ανά τον κόσμο. Η επετειακή προβολή για τα 40ά γενέθλια του φιλμ γίνεται με ψηφιακά επεξεργασμένη κόπια.

Στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, μια χήρα εκτελεί σχολαστικά τις δουλειές του σπιτιού, φροντίζει τον έφηβο γιο της και όταν εκείνος λείπει προσφέρει σεξ επί πληρωμή. Σε ηλικία μόλις 25 ετών, η Σαντάλ Ακερμάν δημιούργησε ένα φιλμ που επιχειρεί να καταργήσει βασικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κινηματογράφου, με κυριότερο τη δραματοποίηση του θέματός του. 

Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι δραματουργικά η άχαρη ρουτίνα μιας γυναίκας που καθαρίζει, μαγειρεύει, βοηθά τον γιο της στα μαθήματά του, τακτοποιεί και πηγαίνει για ύπνο, αναμένοντας την επόμενη απαράλλακτη ημέρα; Γίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα επειδή η ίδια, κατά την απουσία του γιου της, προσφέρει τις σεξουαλικές της υπηρεσίες σε πελάτες;  

Την αποστομωτική απάντηση δίνει η Ακερμάν, μετατρέποντας τον Γολγοθά μιας νοικοκυράς σε ένα πραγματικό θρίλερ της καθημερινότητας και μαζί σε ένα συναρπαστικό πείραμα που ξεπερνά τα όρια του θεάματος και γίνεται βίωμα, επιφυλάσσοντας επιπλέον στο κοινό ένα σοκαριστικό φινάλε που κανείς δε μπορεί να προβλέψει. 

Σταθμός για το φεμινιστικό σινεμά και σταθερά παρούσα σε λίστες κριτικών με τα καλύτερα φιλμ όλων των εποχών, η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακά επεξεργασμένη κόπια με αφορμή τα 40α της γενέθλια.


Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080... από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Chantal Akerman
Σενάριο / Screenwriter
Chantal Akerman
Φωτογραφία / DoP
Babette Mangolte
Μουσική / Music
Benie Deswarte, Francoise Van Thienen
Μοντάζ / Editor
Patricia Canino
Ηθοποιοί / Principal Cast
Delphine Seyrig, Jan Decorte, Jacques Doniol-Valcroze, Henri Storck, Yves Bical

Βέλγιο / Belgium
1975
Εγχρωμο / Color
DCP
202'
Γαλλικά / French



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 11:40:42



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ