Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

24ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Έναρξης παρουσία του Πάβελ Παβλικόφσκι

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε πανηγυρικά η τελετή έναρξης του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την προβολή της ταινίας «Ψυχρός Πόλεμος», του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι, παρουσία του ιδίου. 


Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού, κα Μυρσίνη Ζορμπά, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κ. Βασίλης Κατσούφης, ο Διευθυντής στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης  και ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, κος Παναγιώτης Κουάνης. 

Ακόμα, με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή και υψηλοί προσκεκλημένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως η βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Sundance με την ταινία της «Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ», Ντεσιρέ Ακαβάν, οι σκηνοθέτες Γιώργος Ζώης, Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Σύλλας Τζουμέρκας, Νίκος Περράκης, Γιάννης Βεσλεμές, Ρηνιώ Δραγασάκη, Ελίνα Ψύκου, Σοφία Εξάρχου, Άγγελος Φραντζής, Κωνσταντής Φραγκόπουλος, Μάρκος Χολέβας, Όλγα Μαλέα αλλά και οι ηθοποιοί Μαρία Τζομπανάκη, Δήμητρα Ματσούκα, Κάτια Γκουλιώνη, Δημήτρης Πιατάς, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Ορφέας Αυγουστίδης, Νικόλας Αγγελής, Γιάννης Στάνκογλου και Βαλέρια Χριστοδουλίδου. 

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την κ. Θεοδώρα Τσαποΐτη. 

Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο-ανασκόπησης του 8ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε τους θεατές, και σημείωσε ότι «αυτό το -δύσκολο για την πόλη μας- καλοκαίρι, προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στο κοινό ανακούφιση από τις απρόοπτες δυσκολίες».
Στη συνέχεια μίλησε με ενθουσιασμό για το πλούσιο πρόγραμμα των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας, το οποίο παρουσίασε μέσα από ένα βίντεο με αποσπάσματα από περισσότερες τριάντα (30) ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. 

Αναφέρθηκε στα τρία Διαγωνιστικά Τμήματα του Φεστιβάλ, Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ και Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στο τμήμα ICONS που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για εμβληματικές προσωπικότητες από την τέχνη, τη μόδα και τον αθλητισμό. 

Συνέχισε μιλώντας για τις δύο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε: την προβολή του επικού αριστουργήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», σε αποκατεστημένη «απαστράπτουσα» 4Κ κόπια» και την επίσημη πρεμιέρα για τον εορτασμό της επιστροφής του σκηνοθέτη Γ. Πανουσόπουλου με την ταινία «Σ’αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει», η οποία και θα επαναπροβληθεί στο Φεστιβάλ ως καθολικά προσβάσιμη προβολή. Οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν φέτος τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και διοργανώνουν ένα πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία του με τίτλο «Ο Μεγάλος Ερωτικός». Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Παραμένοντας στα αφιερώματα ο κ. Λουκάς Κατσίκας συνέχισε λέγοντας ότι «Με αφορμή την παρουσία του κ. Πάβελ Παβλικόφσκι παρουσιάζουμε ένα spotlight στο έργο του μεγάλου σκηνοθέτη και ένα αφιέρωμα  στη σπουδαία κληρονομιά του πολωνικού σινεμά με τίτλο «Διαμάντια του Πολωνικού Σινεμά» που περιλαμβάνει σκηνοθέτες όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι, Κριστόφ Ζανούσι, Κριστόφ Κισλόφσκι, Αντρέι Βάιντα και Γέρζι Καβαλέροβιτς». Επίσης, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό (100) χρόνων από τη γέννηση του αξεπέραστου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, το Φεστιβάλ παρουσιάζει και ένα μικρό αφιέρωμα στον Σουηδό σκηνοθέτη με τίτλο «Bergman100». Έπειτα, έγινε αναφορά στο Αφιέρωμα «Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά και Ισότητα» που επιμελήθηκαν οι γυναίκες του Φεστιβάλ, Μαρία Ναθαναήλ, Άντυ Δημοπούλου, Δήμητρα Αργυράκη και Φωτεινή Αλευρά, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά προβολών από τις 21-25 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας με ελεύθερη είσοδο, πλαισιωμένες από ομιλίες καταξιωμένων Ελληνίδων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών και πολιτικών. 

Στη συνέχεια, η κα Τατιάνα Παππά, Εκτελεστική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση  και ιδιαιτέρως τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτη Κορκολή «για τον ορίζοντα συνέχειας που μας άνοιξαν» αλλά και από την Περιφέρεια Αττικής και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Υπηρεσιακών Προγραμμάτων, την κα Εύα Αποστολάκη και τον κο Άγγελο Σπηλιώτη.

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο κ. Λουκάς Κατσίκας, κάλεσε έπειτα στη σκηνή τον σπουδαίο Πολωνό σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι, στον οποίο προσέφερε και τιμητικό βραβείο εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας για το έργο του. Ο κ. Πάβελ Παβλικόφσκι, δήλωσε «κατάπληκτος και ενθουσιασμένος» από την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, λέγοντας ότι είναι πιο εντυπωσιακή ακόμα και από το Palais du Festival των Καννών και ευχαρίστησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Λουκά Κατσίκα, για την πρόσκληση και το βραβείο. Στη συνέχεια σημείωσε ότι έκανε μια συμπυκνωμένη ταινία για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη μουσική και ευχήθηκε στους θεατές καλή προβολή.

Τέλος, ο κ. Λουκάς Κατσίκας ευχήθηκε να συναντηθούμε όλοι και όλες στις κινηματογραφικές αίθουσες καθώς οι ταινίες προορίζονται «όχι για το λάπτοπ μας και τα κινητά μας τηλέφωνα, αλλά για τις μεγάλες οθόνες» και συνέχισε ευχόμενος «μια καλή κινηματογραφική σεζόν για όλους, τους διανομείς, τους αιθουσάρχες και τους θεατές!».

Στις θερμές ευχαριστίες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, κου Κατσίκα, για την 24η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνονται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη φιλοξενία της Τελετής Έναρξης και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη φιλοξενία της Συνέντευξης Τύπου και των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για τη φιλοξενία του Γραφείου Τύπου, την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών για τη συνεργασία στην προσβασιμότητα των προβολών και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την υποστήριξη στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και το Αφιέρωμα στον Γιώργο Πανουσόπουλο. 

Ακόμη, ευχαρίστησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής για την υποστήριξη και στην φετινή διοργάνωση, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων για τη σταθερή υποστήριξη καθώς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Ειδικό Γραμματέα κο Γιώργο Ιωαννίδη για την υποστήριξη στην υλοποίηση του Αφιερώματος «Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά & Ισότητα».

Επίσης, ευχαρίστησε την COSMOTE TV (Μεγάλο Χορηγό), την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ (Μέγα Υποστηρικτή), την Jameson (Υποστηρικτή Εκδηλώσεων), τη Fischer Beer (Χορηγό Βραβείου Κοινού), τη CITROEN (Χορηγό Μετακινήσεων), τη Viva.gr και Viva Wallet (έκδοση εισιτηρίων και καρτών διαρκείας), τα εστιατόρια Cookoovaya, ΑΓΟΡΑ, TGI Friday’s, το κοσμηματοπωλείο Zolotas, την εταιρία Yafka για το spot του Φεστιβάλ, τις αίθουσες Δαναό 1 & 2, Odeon Opera 1 & 2, Ideal, Άστορ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς, τους διανομείς AMA FILMS, DANAOS FILMS, FEELGOOD ENTERTAINMENT, FILMTRADE, ODEON, ROSEBUD 21, SEVEN FILMS, SPENTZOS FILMS, STRADA FILMS, TANWEER, WEIRD WAVE, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το British Council, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα και την Πρεσβεία του Ισραήλ αλλά και όλους τους υπόλοιπους υποστηρικτές, τους χορηγούς επικοινωνίας, τους συνεργάτες και τους εθελοντές του Φεστιβάλ.

Την προβολή της ταινίας ακολούθησε πάρτι στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου οι κατενθουσιασμένοι από την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» θεατές έκλεισαν την βραδιά μιας από τις πιο λαμπερές και ξεχωριστές πρεμιέρας που έχει γνωρίσει το Φεστιβάλ! 

Καλές Προβολές! 



      Δείτε επίσης στην κατηγορία: Φωτογραφίες