23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Η Στρατηγική της Αράχνης

Σε αυτή τη θαυμάσια δημιουργία του που σχηματίζει ένα ιδεατό δίπτυχο με τον δικό του «Κονφορμίστα», ο Μπερτολούτσι στοχάζεται πάνω στην υπαρξιακή κρίση των νεαρών αστών στο σταυροδρόμι της Ιστορίας σε μία από τις σημαντικότερες αλλά λιγότερο φημισμένες ταινίες της φιλμογραφίας του.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι εμπνέεται ελεύθερα από το αφήγημα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες «Θέμα του Προδότη και του Ηρωα», και το μεταφέρει σε μια ιστορική μικρή πόλη του ιταλικού Βορρά, σε δύο χρονικές εποχές, το 1936 και το 1969. Ενας νέος φτάνει εκεί, όπου σκοτώθηκε άλλοτε ο πατέρας του από ένα φασίστα ενώ ετοίμαζε μια απόπειρα κατά του Μουσολίνι. Στην πλατεία έχει στηθεί μνημείο αλλά ο γιος (πατέρας και γιος ερμηνεύονται από τον ίδιο ηθοποιό, τον Τζούλι Μπρότζι) ερευνά για να βρει τους άγνωστους δολοφόνους και τελικά για να μάθει την αλήθεια για το πως ακριβώς και γιατί σκοτώθηκε ο πατέρας. Τη μαθαίνει αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να την αποκαλύψει.

Σε αυτή τη θαυμάσια δημιουργία του που σχηματίζει ένα ιδεατό δίπτυχο με τον δικό του «Κονφορμίστα», ο Μπερτολούτσι στοχάζεται πάνω στην υπαρξιακή κρίση των νεαρών αστών στο σταυροδρόμι της Ιστορίας σε μία από τις σημαντικότερες αλλά λιγότερο φημισμένες ταινίες της φιλμογραφίας του. Γ. Μπ.

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: Strategia del Ragno / The Spider's Stratagem

Σκηνοθεσία / Director: Bernardo Bertolucci

Σενάριο / Screenwriter: J.L. Borges, Bernardo Bertolucci Eduardo de Gregorio, Marilù Parolini

Φωτογραφία / DoP: Franco Di Giacomo, Vittorio Storaro

Μοντάζ / Editor: Roberto Perpignani

Ηθοποιοί / Principal Cast: Giulio Brogi, Alida Valli Pippo Campanini, Franco Giovanelli

Ιταλία / Italy
1970
Εγχρωμο / Color
100'
Ιταλικά / Italian

* Προβάλλεται στις 20 Σεπτεμβρίου και τις 25 Σεπτεμβρίου