Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

CRASH

Σπάνια περίπτωση λογοτεχνικής μεταφοράς στην οθόνη όπου ο συγγραφέας (Τζέιμς Γκ. Μπάλαρντ) και ο σκηνοθέτης μοιάζουν να κατοικούν στο ίδιο σύμπαν, συμπληρώνοντας ο ένας το όραμα του άλλου, το περιβόητο «Crash» είναι τοποθετημένο σε μια ψυχρή μοντέρνα μεγαλούπολη όπου μια ολιγάριθμη ομάδα ανθρώπων διεγείρεται σεξουαλικά και βρίσκει συγκινήσεις στο θέαμα και στην εμπειρία αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Σκάνδαλο στο Φεστιβάλ Καννών (παρά το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, που κέρδισε εκεί) και αλλεπάλληλα προβλήματα με τη λογοκρισία άνα τον κόσμο για την πιο πολυσυζητημένη και τολμηρή δημιουργία του Κρόνενμπεργκ, μια από τις καλύτερές του. Προβάλλεται στη 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση που έκανε πρόσφατα ο σκηνοθέτης του.


ΚΑΝΑΔΑΣ | 1996 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 100' | ΑΓΓΛΙΚΑ

Μια ομάδα ανθρώπων συνειδητοποιεί ότι η σύγκρουση των αυτοκινήτων, η παραμόρφωση του μετάλλου αλλά και οι σωματικές συνέπειες ενός οδικού ατυχήματος, της προκαλεί ακραία σεξουαλική διέγερση. Ο Κρόνενμπεργκ ξέρει άριστα ότι ο μαγνητισμός του μυθιστορήματος του Μπάλαρντ (επώνυμο και του χαρακτήρα που υποδύεται ο Σπέιντερ) δεν συνοψίζεται λεκτικά. Παραδίδει έτσι ίσως την εντυπωσιακότερη σκηνοθεσία του, στην υπηρεσία της περιγραφής της φετιχιστικής εμμονής του ανθρώπου για διεύρυνση τρόπων και ορίων σωματικής ηδονής. Ταυτόχρονα συνιστά μεταρομαντικό απόγειο της κλινικής ματιάς του πάνω στο μοτίβο της μετάλλαξης ως εξελικτικού μας σταδίου, ως (αναπόφευκτης;) οδού υπαρξιακής επίτευξης.

Σχεδόν υπερβατικά ατμοσφαιρικό, το «Crash» αμφισβητεί το εν γένει αισθητικά επιτρεπτό του κυρίως ρεύματος και ανταμείφθηκε στο Φεστιβάλ Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: David Cronenberg
ΣΕΝΑΡΙΟ: David Cronenberg
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Peter Suschitzky
ΜΟΥΣΙΚΗ: Howard Shore
ΜΟΝΤΑΖ: Ronald Sanders
​ΗΘΟΠΟΙΟΙ: James Spader, Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Kara Unger, Rosanna Arquette, Peter MacNeill

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΡΟΝΕΝΜΠΕΡΓΚ
Καναδός δημιουργός, γεννημένος το 1943. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και σχεδόν αμέσως άλλαξε ρότα αρχίζοντας να σκηνοθετεί τηλεοπτικά, μικρού μήκους και, σύντομα, κινηματογράφο. Αρχιερέας του «σωματικού τρόμου», αμφιλεγόμενος αλλά και σταθερά συναρπαστικός στο έργο του.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2014 Map to the Stars
2011 A Dangerous Method
2007 Eastern Promises
2005 A History of Violence
2002 Spider
1996 Crash
1993 M. Butterfly
1991 Naked Lunch
1988 Dead Ringers
1986 The Fly
1983 Videodrome
1981 Scanners
1979 The Brood



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές

        ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

        ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

        24/9/2020, 22:15, ΤΡΙΑΝΟΝ
        30/9/2020, 22:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ