24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας"

Βlu

26/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το «blu» είναι ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο συστήνει συνήθειες και ιδέες Ιταλών και Ελλήνων δημιουργών μέσα από το πρίσμα του animation και των ψηφιακών τεχνών. Η δράση αυτή δημιουργεί έναν πρωτότυπο πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών με αφετηρία το σχέδιο, το illustration και την κινούμενη εικόνα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή και την ψηφιακή δημιουργία. Προβολή σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου Animasyros και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Είσοδος Ελεύθερη

01 Beauty

Το γεωγραφικό σημείο με ακριβείς συντεταγμένες 38°N 19°E έχει χρώμα μπλε. Αναπαριστά στο χάρτη εκείνη την κοινή μπλε γραμμή θάλασσας που χωρίζει και ταυτόχρονα ενώνει δύο χώρες. Το γεωγραφικό σημείο με ακριβείς συντεταγμένες 38°N 19°E έγινε η αφορμή για να μπερδευτούν εικόνες, ήχοι και χρώματα.

Το «Βlu» συστήνει στο κοινό της 10ης και επετειακής διοργάνωσης του Animasyros, ανθρώπους, συνήθειες και ιδέες Ιταλών και Ελλήνων καλλιτεχνών υπό το πρίσμα του animation και των ψηφιακών τεχνών. Το αφιέρωμα δημιουργεί έναν πρωτότυπο πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μέσα από το σχέδιο, το illustration, την κινούμενη εικόνα και φυσικά το animation, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή και την ψηφιακή δημιουργικότητα.

Οι ταινίες του αφιερώματος συνδυάζουν τα πιο φασαριόζικα, χρωματιστά και αγαπημένα χαρακτηριστικά των δύο χωρών. Τον κλασικό πολιτισμό της Ιταλίας μέσα από τη δημιουργική αναδόμησή του, την αυθεντική ελληνική ατμόσφαιρα. Από το πεντάχρονο αγόρι μέχρι την ηλικιωμένη μοναχική γυναίκα, οι ήρωες των ιστοριών αποδεικνύουν ότι οι δύο διαφορετικοί λαοί τελικά ενώνονται με περισσότερους δεσμούς από όσους πιστεύουν. Στο blu, οι άνθρωποι αυτοσαρκάζονται για τις ατέλειες τους, υμνούν τις ομορφιές της πατρίδας τους, δε διστάζουν να μιλήσουν για τους φόβους και τις δυσκολίες τους.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» θα παρουσιαστεί μόνο το κινηματογραφικό κομμάτι του αφιερώματος προβάλλοντας 11 ταινίες animation από Ιταλούς και Έλληνες σκηνοθέτες.

Beauty (09:50), του Rino Stefano Tagliafierro
Merletti e Borotalco (07:52), των Riccardo Di Mario, Anna Peronetto, Sara Tarquini, Lilia Miceli
Il Pasticcere (06:35), του Adolfo di Molfetta
Οffice Kingdom (06:54), των Salvatore Centoducati, Eleonora Bertolucci, Giulio De Toma, Ruben Pirito
Il signor Rossi compera l'automobile (10:25), του Bruno Bozzetto
Haircut (08:08), της Virginia Mori
To Horio (The Village, 11:00), του Στέλιου Πολυχρονάκη
Prosopon | A riot policeman encounters a demented old woman (04:45), του Θωμά Θωμά
CIEL (5:16), της Φαίδρας Δεριζιώτη
Mediterranean (4:12), της Αντωνίας Διακομοπούλου
My mother's coat (06:07), της Marie-Margaux Tsakiri-Scanatovits

επιμέλεια: six impossible wishes

Ιταλία, Ελλάδα | DCP | 84'

Προβολή σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου Animasyros και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Είσοδος Ελεύθερη


Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-09-10 00:00:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ειδικές Προβολές

  Ειδικές Προβολές

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας κάθε χρόνο φέρνουν σε επαφή το κοινό με το έργο μεγάλων σκηνοθετών, των οποίων οι ταινίες θεωρούνται πλέον κλασικές και αποτελούν σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου. Κλασικά διαμάντια του παγκόμιου κινηματογράφου σε ειδικές, επετειακές προβολές με αποκατεστημένες κόπιες. Classic!

  Donnie Darko

  Donnie Darko

  Το απόλυτο καλτ φιλμ των '00s, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεγάλη οθόνη και μάλιστα στην 4Κ δόξα που του αξίζει. Dark. Darker. Darko.

  Μαύρος Νάρκισσος / Black Narcissus

  Μαύρος Νάρκισσος / Black Narcissus

  Ένα τάγμα από Αγγλίδες καλόγριες μιας επιβλητικής μονής των Ιμαλαΐων παλεύει όχι μόνο με τη μυστηριακή σαγήνη του πρωτόγονου τοπίου, αλλά και με τις ορμές τους, τις οποίες εγείρει η άφιξη ενός αγνωστικιστή άντρα. Θέαμα ανυπέρβλητου κάλλους, ο τεχνικολόρ 'Μαύρος Νάρκισσος' βαδίζει ονειροπαρμένος σε ανεξερεύνητα μονοπάτια των ανθρώπινων επιθυμιών. Και τα ίχνη που αφήνει πίσω του είναι μερικές από τις πιο μυσταγωγικές εικόνες που γέννησε ποτέ το έγχρωμο σινεμά. Επετειακή προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για ένα από τα αριστουργήματα του αγγλικού σινεμά.

  Το Κυνήγι του Λιονταριού με Τόξο / Hunting the Lion with Bow and Arrow

  Το Κυνήγι του Λιονταριού με Τόξο / Hunting the Lion with Bow and Arrow

  Πενήντα χρόνια από την πρώτη της κυκλοφορία, η ταινία ορόσημο του εθνογραφικού σινεμά μας ταξιδεύει στην ερημώδη περιοχή μεταξύ της Δημοκρατίας του Νίγηρα και του Μάλι, συλλαμβάνοντας την τελετουργική καθημερινότητα μιας φυλής κυνηγών. Επετειακή προβολή, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ανθρωπολόγου και σκηνοθέτη Ζαν Ρους. Προλογίζει ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

  Το Σχολείο μου Βουλιάζει στη Θάλασσα / My Entire High School Sinking Into the Sea

  Το Σχολείο μου Βουλιάζει στη Θάλασσα / My Entire High School Sinking Into the Sea

  Μετά από έναν ισχυρό σεισμό, ένα σχολείο ξεκολλάει από τη στεριά και αρχίζει να πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι Σούζαν Σαράντον, Λίνα Ντάναμ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τζον Κάμερον Μίτσελ δανείζουν τις φωνές τους σε ένα ενήλικο καρτούν-αλληγορία για τη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία, υπέροχα ζωγραφισμένο με κηρομπογιές, μαρκαδόρους και ακουαρέλα. Προβολή σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου Animasyros.